Educație

FOTO / Elevi și profesori de la Seminarul Teologic, activități în Bulgaria în cadrul unui proiect european

Proiectele europene reprezintă un bun prilej atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi de a lua contact cu participanții la educație din alte sisteme, de a face schimburi interculturale, de a vizita și de a  privi lucrurile și prin ochii celuilalt. Mărturie stau gândurile pe care ni le-au transmis câțiva dintre elevii Liceului „Chesarie Episcopul” care au participat  în perioada 29 iunie – 3 iulie,  la mobilitățile transnaționale organizate la Blagoevgrad, Bulgaria, în cadrul proiectului de parteneriat școlar „Formation et innovation pour un avenir durable”, în care liceul este partener. Din ce ne-au relatat, lucrurile au stat cam așa:  pentru unii dintre ei participarea în acest proiect a însemnat și prima plecare din țara de baștină, la care s-au adăugat  primele prietenii ce își au ca punct comun o limbă străină.  Proiectul a mai însemnat pentru ei și vizite la obiective culturale de referinţă locală şi naţională. Am reținut însă că, de fapt, „epicentrul acestei călătorii a fost crearea unor prietenii”, iar experiența Erasmus este „spațiul” unde se întâlnesc tinerii dornici de cunoaștere, de a descoperi și crea împreună lucruri noi, de a călători și de a-și face prieteni noi cu care să-ți împărtășești cultura și tradițiile din țara ta natală. Prin urmare, Erasmus a reușit să adune tineri dornici de a cunoaște lucruri noi, a călători și de a crea legături strânse, care să facă față trecerii timpului.

Din echipa buzoiană care s-a deplasat în cadrul Programului Erasmus Plus au făcut parte  doi profesori și cinci  elevi de la Seminarul Teologic Ortodox ,,Chesarie Episcopul” Buzău, aceasta fiind una dintre multele activități care vor avea loc, proiectul desfășurându-se pe parcursul a trei ani, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană. Mai exact, din delegație au făcut parte elevii Andrei Apostu, Cristian Brutaru, Valentin Turea, Alexandru Vasile și David Vîlcu, care au fost însoțiți de cadrele didactice Elena Eni și Raluca Voinea.  Gazde le-au fost colegii de la Liceul „Acad. Lyudmil Stoyanov” din Blagoevgrad, o prestigioasă instituție de învățământ francofonă din țara vecină. Aici s-au reunit  elevi și profesori din cele cinci școli partenere ale proiectului, respectiv din  Spania, Italia, Bulgaria și două din România).

,,Scopul  reuniunii în cadrul  proiectului Erasmus + a fost prezentarea rezultatelor cercetării făcute asupra ponderii culturii în economia locală, așa cum a fost percepută de fiecare școală participantă.

Am fost plăcut impresionaţi de primirea de care am avut parte la Primăria din Blagoevgrad, unde a avut loc ceremonia de deschidere, dar și la liceul partener din cadrul proiectului. Noi toţi, elevi și profesori, ne-am simţit ca făcând parte dintr-o mare familie.

Am avut parte de momente extraordinare pe parcursul șederii noastre în Bulgaria. Reuniunea din ţara vecină a fost un prilej de descoperire a culturii acesteia, prin întâlnirea cu oameni minunați, experiențe comune și vizite în locuri emblematice precum Mănăstirea Rila, Muzeul de Istorie din Blagoevgrad, Universitatea Americană din Bulgaria, orașul Bansko, orașul Melnik, precum și obiectivele culturale și religioase din frumoasa capitală Sofia. Această incursiune culturală a fost cu atât mai deosebită cu cât a fost făcută alături de elevii și profesorii bulgari, ce ne-au fost ghizi. Zilele petrecute împreună și, în mod deosebit, seara interculturală, ne-au oferit tuturor ocazia să cunoaștem mai bine cultura fiecărei ţări participante.

Prezentarea în limba franceză a elevilor Seminarului Teologic Ortodox «Chesarie Episcopul» a fost apreciată de elevii și profesorii din celelalte ţări, primind laude repetate, fiind încă o dovadă a pregătirii pe care o primesc elevii în această instituţie de învăţământ cu o tradiţie îndelungată. De asemenea, cei prezenţi și-au amintit cu drag de toate activităţile desfășurate cu ocazia reuniunii de la Seminarul din Buzău”, au relatat cele două cadre didactice care au însoțit delegația.

Care sunt impresiile elevilor participanți

Cristian Brutaru, clasa a XII-a: ,,Prin grija Bunului Dumnezeu şi strădania părintelui profesor Cristian Dima, care este coordonator de proiect la Seminar, în acest început de vară, împreună cu două dintre doamnele noastre profesoare şi patru colegi seminarişti, am participat la mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus +, la Blagoevgrad. Prin tematica întâlnirii, care a fost legată de ponderea culturii în economie, după prezentarea materialelor realizate de fiecare echipă, programul făcut de gazde ne-a purtat paşii spre numeroase obiective culturale de referinţă locală şi naţională. Astfel, după participarea la câteva ore de curs în liceu, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel am vizitat Mănăstirea Rila, o vatră a vieţii monahale din Bulgaria, înfiinţată de Sfântul Ioan de Rila. De asemenea, am putut admira exponatele de la Muzeul de Istorie din Blagoevgrad, de la Muzeul de Arheologie din Sandanski şi de la Muzeul naţional de Istorie din Sofia, prilej pentru a cunoaşte o serie de detalii legate de istoria ţării. Pe lângă vizitele la muzee, ne-am putut conecta cu trecutul cultural şi religios al vecinilor noştrii prin peregrinarea la bisericile monument de la Boyana şi Dobarsko, la casa Kodopoulou de la Melnik, dar şi la siturile arheologice ale oraşului antic Heraclea Sintica.

Pe lângă toate aceste vizite interculturale, totuşi, epicentrul acestei călătorii a fost crearea unor prietenii, dincolo de barierele lingvistice sau de orice altă natură, şi consolidarea celor deja existente din timpul mobilităţii în care Seminarul a fost gazdă la rândul său. Toate activităţile desfăşurate în timpul acelei săptămâni au fost pline de fast, voie bună şi umor, care au dus la destinderea atmosferei, toţi participanţii parcă fiind amici de multă vreme. Singurul lucru care m-a întristat a fost faptul că, în noaptea când am ajuns acasă, lipsa celor care mi-au făcut săptămâna mai bună se simţea profund”.

Valentin Turea, clasa a XI-a: ,,În cele câteva zile in Blagoevgrad am descoperit un oraș aparent normal, extrem de asemănător celor românești din mai multe puncte de vedere: aceleași clădiri monotone străjuiau intersecțiile, aceleași mașini rulate prea mult colindau străzile și chiar și aceeași pensionari împodobeau băncuțele din fața blocurilor. O mireasmă aparte de interesant îmbrăca, însă,  acest oraș. Datorită acestui proiect am ajuns să cunosc oameni minunați, de la profesori la elevi sau simpli trecători, ce s-au oprit din drumul lor grăbit spre a ne oferi amabil indicațiile cerute într-o engleză când mai curată, când mai stâlcită.

Deși sunt parte a acestui proiect pentru a doua oară, am pornit la drum cu bine cunoscutele prejudecăți românești. Pe parcursul desfășurării activităților am doborât cu toții barierele culturale și ne-am lăsat purtați parcă de valul similitudinilor. Până la urmă, toți eram acolo să descoperim cultura… și Doamne, câtă cultură! În elevii străini am descoperit noi prieteni, ce sper a fi <forever>. Dincolo de paradigme religioase ori culturale, dincolo de orice barieră lingvistică sau de mentalitate, am cunoscut oameni carismatici, plini de entuziasm și gata să ucidă orice clișeu. Niște anti-stereotipuri în carne și oase!

Interacționând cu toți acei oameni minunați, m-am descoperit și clădit încă puțin și mi-am însușit experiența in Blagoevgrad drept una ziditoare de suflet și caracter. Abia după despărțirea de grupul ,intercultural, am înțeles de ce acest oraș părea diferit: o ceată de tineri își porniseră călătoria inițiatică acolo”.

David Vîlcu, clasa a XI-a: ,,Experiența Erasmus o pot descrie în două cuvinte: unică și minunată. De ce am ajuns să mă rezum la aceste două cuvinte pentru a-mi creiona participarea în mobilitatea din orașul Blagoevgrad din Bulgaria? În primul rând, aș vrea să îi mulțumesc părintelui profesor Dima Marius Cristian, deoarece mi-a oferit șansa de a face parte din echipa ce a reprezentat Seminarul Teologic Ortodox <Chesarie Episcopul> în orașul Blagoevgrad. Datorită preacucerniciei sale, experiența din țara trandafirilor a fost unică: primul zbor cu avionul, prima plecare din țară de baștină, primele prietenii ce își au ca punct comun o limbă străină. Aș dori să aduc mulțumiri și doamnelor profesoare ce ne-au însoțit, pentru grija purtată și pentru dedicare.

În al doilea rând, iubirea de frumos și dragostea față de persoana de lângă tine depășesc orice barieră, fie ea lingvistică, culturală sau religioasă. De asemenea, muzica pe care am împărtășit-o în seara interculturală, a adus zâmbetul pe chipul tuturor membrilor din Italia, Bulgaria și Spania, însă am înțeles, cum nu ne poate mai bine, că importanța cunoașterii unei limbi de circulație internațională înlesnește comunicarea. Le mulțumesc doamnelor profesoare Vanya Schumarova și Maria Hadjipetrova, ca și colegilor de la Liceul <Lyudmil Stoyanov> din Blagoevgrad pentru ospitalitatea oferită ! Voi reveni cu drag la prietenii mei din Blagoevgrad”.

Alexandru Vasile, clasa a XI-a :„Când am auzit de conceptul Erasmus, nu mă gândeam niciodată că o să ajung să ador acest proiect. Din primul moment în care mergi într-o țară nouă pentru tine și te întâlnești cu adolescenți de vârstă ta, care la început par străini, dar la finalul experienței o să îi numești prieteni, o să te bucuri că ai avut această ocazie. Eu asta am simțit când părintele profesor Cristian-Marius Dima, ne-a spus că urmează sa plecăm la colegii noștri din Blagoevgrad, Bulgaria. La început am fost sceptic, am crezut ca o sa fie o vizită anostă, dar totul s-a schimbat odată ce am intrat în țara lor și am descoperit că mă așteaptă o experiență unică. Modul în care acești oameni ne-au așteptat cu brațele deschise, ne-au arătat mici aspecte din tradițiile lor, s-au asigurat să avem condiții optime pe parcursul reuniunii, ne-au arătat cele mai frumoase și interesante zone culturale, care îți încântă privirea și spiritul.

Pe lângă faptul ca am avut ocazia de călători și de a pătrunde în țara lor, un alt avantaj pentru noi tinerii în aceasta experiență a fost întâlnirea de noi culturi. Am avut ocazia de a participa la <seara intercultural> unde reprezentanții fiecărei țări: Spania, Italia, Bulgaria și România și-au arătat cele mai populare și tradiționale cântece și cele mai spectaculoase dansuri, atmosfera a fost fantastică, fiind înconjurat de oameni noi care ne-au devenit prieteni. Deci, pentru mine, experiența Erasmus este <spațiul> unde se întâlnesc tinerii dornici de cunoaștere, de a descoperi și crea împreună lucruri noi, de a călători și de a-și face prieteni noi cu care să-ți împărtășești cultura și tradițiile din țara ta natală”. 

Andrei Apostu, clasa a XI-a: „Erasmus + este o experiență unică pentru fiecare persoană care participă și pentru aceasta trebuie să îi mulțumesc părintelui profesor Dima Marius Cristian, pentru oportunitatea de a fi unul dintre elevii ce au reprezentat echipa Seminarului Teologic <Chesarie Episcopul>, în orașul Blagoevgrad, Bulgaria, dar și doamnelor profesoare care ne-au însoțit în aceasta călătorie. Orașul este asemănător cu cele din România din punct de vedere structural. Oamenii au fost drăguți și receptivi atunci când am avut nevoie de indicații cu privire la oraș.

Am fost foarte încântat să mă revăd cu prietenii mei din prima reuniunea a proiectului de la noi, de la Buzău, dar, totodată, să îi cunosc treptat și pe ceilalți participanți din Spania, Italia și Bulgaria. Am fost primiți cu brațele deschise de țara gazdă, iar în fiecare zi am pășit în locuri ce ne bucurau privirile și sufletele. Cea mai memorabila activitate a fost <seara interculturală>, unde delegații fiecărei țări participante au arătat cele mai frumoase dansuri tradiționale, iar unii au și interpretat cântece specifice țării respective. Astfel, am reușit să ne împrietenim mai ușor unii cu alții și am creat un grup compact, ajutându-ne reciproc să ne lărgim orizonturile de cunoaștere și să aflăm mai multe despre cultura bulgară, spaniolă, italiană sau românească. De aceea, consider că experiența Erasmus a reușit să adune tineri dornici de a cunoaște lucruri noi, a călători și de a crea legături strânse, care să facă față trecerii timpului.”

 

Articole similare