Actualitate

FOTO | Victoria Maria Pripon: „În Duminica Ortodoxiei suntem alături de Hristos prin lume”

Duminică, 5 martie, după Sfânta Liturghie, elevi ai Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” din Buzău au ridicat rugăciunile lor pentru lume, pace și dragoste, ca într-un buchet de flori oferite lui Dumnezeu, în Biserica „Sfântul Mina” din municipiu. Este vorba despre participanții la concursul online „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, ediția a VII-a, care se numără printre câștigători. Biserica „Sfântul Mina” și-a asumat rolul de gazdă al festivității de premiere datorită, pe de o parte, parteneriatului pe care îl are cu această școală din municipiul Buzău, dat fiind preocuparea constantă pe care o are prin preoții săi de a încuraja copii și tinerii să citească și să scrie cât mai mult și cât mai bine. Pe de altă parte, nici nu avea cum altfel să se întâmple, pentru că tema concursului acestei ediții a fost „Rugăciunea, aripă spre Cer”, iar copiii  au fost  invitați să rezolve subiecte pe tema rugăciunii, potrivit nivelului lor de vârstă. Și nu în ultimul rând, s-a avut în vedere ca acești elevi să fie invitați la biserică însoțiți de părinții lor, de profesorii lor, și să  citească scrierile lor în fața întregii comunități, la finalul Sfintei Liturghii, pentru ca această zi de 5 martie să fie consacrată ca „Zi internațională de rugăciune a copiilor pentru lume”.

Școala George „Emil Palade” a obținut patru mențiuni la acest concurs, una dintre ale aparținând elevei Victoria Maria Pripon – elevă în clasa a VII-a C și, de ceva vreme, membră a Ligii Scriitorilor din România, filiala Buzău – care ne-a relatat despre această competiție literară și de suflet.

 „Duminică, 5 martie 2023, la Biserica Parohiei <Sfântul Mare Mucenic Mina> din Buzău, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor Școlii Gimnaziale <George Emil Palade> din localitate, câștigători la ediția a VII-a a Concursului cu participare internațională <Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III>, având tema <Rugăciunea, aripă către Cer>. Participanții la această competiție au fost copii aflați atât în România, cât și în diaspora, iar decernarea premiilor a avut loc în Duminica Ortodoxiei – prima duminică din Postul Mare – la bisericile de care aparțin aceștia.

Elevii au avut de rezolvat mai multe subiecte, ultimul dintre ele constând în alcătuirea unei rugăciuni cu o tematică specifică, aceasta fiind diferită în funcție de vârsta participanților. Cu toții vor avea plăcerea de a-și vedea publicate rugăciunile într-o antologie care va reuni, ca în fiecare an, textele ce aparțin tinerelor condeie.

În lăcașul de cult din Buzău mai sus amintit au venit peste 30 de copii care, după încheierea Sfintei Liturghii, au citit textele lor, unele scrise sub forma unor frumoase poezii, alăturându-se astfel unui lanț al rugăciunii din suflet de copil, la nivel mondial. Elevii, coordonați de doamnele profesoare Daniela Zaharioiu, Alina Ane-Maria Pripon și Anișoara Elena Roșioru, au fost recompensați cu diplome, precum și cu iconițe și un mic dar dulce, din partea parohiei.

Concursul <Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III> este organizat de Colegiul Național Pedagogic <Gh. Lazăr> Cluj-Napoca, în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului, Clujului, Maramureșului și Sătmarului, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Pe lângă binecuvântarea Patriarhiei Române, competiția are aprobarea Ministerului Educației și este cuprinsă în Calendarul Activităților Educative Naționale, ocupând poziția 40. În acest an, Concursul s-a bucurat de prezența a peste 7.000 de copii la nivel mondial.

Mântuitorul Iisus Hristos a spus: <Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor> (Matei 18:20), iar în această frumoasă zi știm că și El a fost printre copii, printre sufletele inocente care I-au mulțumit și I-au adus laudă lui Dumnezeu. Deși participarea la această competiție a fost online, știm că implicarea copiilor, precum și a profesorilor, respectiv a părinților, a depășit granițele tehnologiei, iar rugăciunile tuturor au ajuns dincolo de orizontul clepsidrei în care trăim, într-o lume mai bună, spre care ne îndreptăm din ce în ce mai mult cu fiecare ediție a Concursului cu participare internațională <Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III>”, Victoria Maria Pripon.

Articole similare