Cultură

FOTO | Eleva buzoiancă Victoria Maria Pripon lansează două volume de poezie la cel mai mare târg de carte din Capitală

Eleva-poet Victoria Maria Pripon a lansat cel de-al cincilea volum al său, „Vanitas”, la Casa Corpului Didactic din Buzău, la ceas aniversar  pentru școala la care ea învață, respectiv Școala Gimnazială „George Emil Palade”. Unitatea de învățământ a sărbătorit 55 de ani de existență și 30 de ani de când poartă numele ilustrului om de știință în domeniul biologiei celulare, George Emil Palade, primul român căruia i s-a decernat Premiul Nobel.

Elevă de înaltă ținută și calitate a Școlii „George Emil Palade”, Victoria Maria Pripon a fost însoțită la această lansare de părinții săi, Alexandru și Alina Ane-Maria Pripon, despre care preotul Mihail Milea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, prezent la eveniment, a avut numai cuvinte de apreciere. „Înainte de a merge la școală, copiii aparțin părinților. Părinții sunt primii dascăli. Școala părinților este cea mai importantă; este o școală care nu se uită niciodată. Părinții sunt cei care pun primele semințe în sufletul copiilor; și, acestl semințe, ale tatălui, ale mamei, rodesc, cum în cazul de față eleva noastră, poeta Victoria Maria Pripon, a rodit datorită părinților. Părintele Alexandru mi-a fost elev; un elev silitor la Seminarul Teologic, căruia i-am descoperit talentul literar chiar din primul an de liceu. De mute ori  ne citea la clasă câte o poezie inspirată și noi ne bucuram și savuram versurile lui. Iată că a predat ștafeta copilei care a devenit o  scriitoare care ne bucură foarte mult”, a explicat preotul Mihail Milea importanța familiei în orientarea copiilor către lucrurile care le aduc bucurie și care îi fac să se împlinească, susținându-le educația  pentru un viitor frumos.

Preotul Mihail Milea a subliniat puterea poeziei întrucât poetul este un sacerdot al Logosului, iar poezia Victoriei Maria Pripon este inspirată. „Poetul se contează cu cerul, cu Dumnezeu. Poetul este în mijlocul naturii de unde se inspiră, poetul este în mijlocul societății; poetul este un străjer; el stă de strajă ca logosul, cuvintele să fie frumoase, șlefuite. Iar  Victoria Maria Pripon a ales cele mai frumoase cuvinte. Cinci volume, pe care le-a realizat până acum, înseamnă foarte mult. Este maturizată și totuși are suflet de copil. Iubește îngerii. E alături de îngerii care i-au călăuzit pașii în viață”, a mai spus preotul Mihail Milea, care a exemplificat cele spuse cu versurile unei poezii care i-a plăcut în mod deosebit. Este vorba despre  poezia „Alături de îngeri”, unde poate spune: „Alături de îngeri nu vei pierde niciodată”.

„O să ajungi în dicționarul poeților și scriitorilor. Ai început bine”, i-a spus Mihail Milea ca o încurajare să continue pe acest drum, îndemnând-o să mulțumească lui Dumnezeu pentru inspirație, părinților care o sprijină, Elenei Căpățână, „moașa  culturală, spirituală”, care este mereu alături de ea, și profesoarelor de limba română, conducerii Școlii nr. 15, care promovează elevii talentați.

Un alt preot care a fost prezent la evenimentul de lansare al volumului elevei Școlii „George Emil Palade” a fost Lauențiu Turcu, vicepreședinte al Fundaței Culturale „Apollon”. Prezența sa nu a fost întâmplătoare la acest eveniment.. Dimpotrivă, ea are legătură cu cea mai recentă reușită a Victoriei și anume obținerea Premiului Special al Juriului, la categoria gimnaziu, secțiunea poezie, la Festivalul-concurs Internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, organizat de Societatea Culturală Apollon-România, în colaborare cu Academia Internațională de Literatură și Artă, premierea având loc în data de 7 august, la Căminul Cultural din satul 2 Mai, comuna Limanu, județul Constanța. „Sunt delegat de domnul George Călin, ambasador cultural ONU, Convenția Geneva, să mă prezint pentru a înmâna acest premiu”, a explicat preot prof. Laurențiu Turcu, care apreciază activitatea literară a Victoriei Maria Pripon, el însuși fiind înzestrat și „cu puterea de a vindeca” cu versurile sale suflete.

„Victoria a pornit într-o călătorie literară serioasă”

„Știu cine sunt”, spune printre versuri Victoria Maria Pripon, care, deși abia a lansat al cincilea volum, se pregătește ca la finele acestei săptămâni să îl lanseze și pe al șaselea, la Târgul de carte Gaudeamus din Capitală. Ea va fi prezentă la Târgul Gaudeamus cu două volume și cu două edituri diferite. Sâmbătă, pe 25 noiembrie, Victoria-Maria Pripon va fi prezentă la Gaudeamus, în București. Acolo va avea loc  atât lansarea cărții  „Vanitas” – la standul Editurii Amug Sentimental, cât și lansarea celui de-al șaselea volum de autor, „Atrium”, la standul editurii Betta.

Așa cum remarca și scriitorul Tudor Cicu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Victoria a pornit într-o călătorie literară serioasă spre a înțelege temeiul acestei lumi unde nimeni nu pare să  fi găsit încă un răspuns mulțumitor. Poeta de gimnaziu Victoria Maria Pripon, imaginează „un drum poetic bătătorit cu gânduri, frământări, existență, timp, sensul vieții, destin, deșertăciune, iluzie, speranță, copilărie, emoție, căutări”. Pe acest drum în care are șansa să formeze, să lase o amprentă în mintea cititorului, îi mai spune scriitorul Tudor Cicu „să-și pună din când în când întrebarea biblică din Ecleziastul 1,3, <Ce folos are omul din toată truda pe care și-o dă sub soare?>, care lasă  tot timpul deschisă ușa către căutare”.

Pentru prezentarea acestui volum, scriitoarea Elena Căpățînă, președinte a Ligii Scriitorilor, s-a folosit și ea de versurile Victoriei. „O să mă folosesc de câteva versuri din poezia <Apatia frunzelor căzute>:<M-am trezit în această dimineață pentru a-mi liniști soarta / pentru a renunța la tristețe>. Și noi am renunțat la tristețe, pentru că trăim o mare bucurie, știind că un copil, elevă de 14 ani, vine în fața noastră cu cel de-al cincilea volum de poezie. Ca membră al Ligii Scriitorilor primește an de an zeci de premii pentru poezie, proză scurtă, la olimpiade. Povestea nespusă se încheie cu un trandafir, în poezia <Aproape de final>; așa că am pregătit un trandafir și un îngeraș”, a spus Elena Căpățână dăruindu-i-le fetei.

Victoria Maria Pripon este o căutătoare pentru că a abordat poezia din mai multe planuri. Unul ar fi acela a căuta cuvintele cu semnificațiile potrivite în mai multe limbi. Victoria Maria este și propriul său traducător. În momentul de față, scrie poezii în limba engleză și în limba germană, limbi străine pe care le studiază la școală și de care este îndrăgostită și care i-au permis să pregătească volumul de versuri ­bi­lingv pe care l-a lansat, de ziua școlii, contribuind cu o părticică din sufletul său la marea sărbătoare.

De altfel, primul său volum l-a lansat tot în cadrul școlii. Victoria își amintea cu emoție de acest eveniment important în viața sa: „Prima lansare de carte a fost foarte emoțio­nantă, pentru că a avut loc în sala de sport a școlii mele, Școala nr. 15. Acolo au fost prezenți toți colegii mei și alți copii de la alte clase, dar au fost și foarte mulți invitați. Am fost emoționată, pentru că nu mai participasem la o lansare de carte până atunci”.

Eleva Victoria Maria despre poeta Victoria Maria

Victoria Maria și-a făcut o scurtă prezentare pentru cei care poate nu îi cunosc parcursul său literar. „<Vanitas> reprezintă al cincilea meu volum de autor care va beneficia și de o prezentare la Târgul de carte Gaudeamus din București, unde  mă voi prezenta și cu al șaselea volum de autor intitulat <Atrium>. <Vanitas> a fost publicat la Editura <Amurg sentimental>, organizatoare a concursului de creație literară <Școala visurilor mele>, unde am obținut premiul I la categoria poezie, secțiunea gimnaziu. Am fost susținută de către părinții mei Alexandru și Alina Ane-Maria Pripon, la îndemnul cărora am început să compun poezii când aveam opt ani neîmpliniți. Am câștigat numeroase premii în cadrul unor concursuri literare naționale și internaționale. Am publicat poezii și proză în reviste de prestigiu. Am tipărit volumul de debut <Orașul Cuvintelor>, la vârsta de 10 ani, în 2019, ca urmare a câștigării premiului Editurii <Alpha Buzău>, la Concursul național de creație literară <Vasile Voiculescu>, 2018. Cartea a fost distinsă cu premiul <Cel mai bun volum de debut>, în 2019, în cadrul concursului <Primăvara poeților>, ediția 2021, organizat de Biblioteca Județeană <Vasile Voiculescu> Buzău. În 2021 am publicat volumele <Mâna destinului>, la editura Rafet, Râmnicu Sărat, ca urmare a câștigării premiului <Marin Ifrim>, în cadrul concursului național de poezie pentru elevi <Radu Cârneci>, ediția a II-a, respectiv <Enigma>, la editura Beta, ca urmare a câștigării premiului special <Reverberații Brâncovene>, acordat de președintele juriului, Marian Ilie, la concursul național de poezie patriotică <Sub crucea Sfântului martir Brâncoveanu>, din cadrul forumului cultural național „Brâncoveniana”, ediția a III-a 2021. În 2022 am publicat <Ploaie elocventă>, la editura Rafet Râmnicu Sărat, ca urmare a câștigării premiului <Grigore Radu Stănescu>, în cadrul concursului național de poezie <Radu Cârneci>, ediția a III-a”.

În ceea ce privește volumul „Vanitas”, povestește Victoria Maria, au fost scrise mai întâi în limba engleză, pentru ca apoi să fie traduse în limba română. „Am încercat să compun poezii cu teme actuale păstrând valorile scriiturii din vremuri trecute. Am dedicat poemul al III-lea, Prooroc,  scriitorului ucrainean Taras Șevcenko, pe care  îl consider a fi o perpetuă sursă de inspirație”, a mai spus Victoria.

Articole similare