luni, 01 iunie 2020

FOTO | Elev buzoian, invitat în direct la Radio France Internaționale după premiul obținut la „Noaptea ideilor”

Liceeni francofoni și profesori de la Colegiul Națio­nal „Mihai Eminescu” au participat, pe 31 ianuarie, pentru prima dată, la „Noaptea ideilor”/ „La nuit des idées”, eveniment ajuns la cea de-a patra ediție sub coordonarea Institutului Francez din România.

„La nuit des idées” este un eveniment anual, inițiat pentru a sărbători schimbul de idei între țări și culturi.

A 70 –a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului a fost sărbătorită în România și de Biroul Regional pentru Europa Centrală și Orientală  al Organizației Internaționale a Francofoniei, care a organizat o dezbatere pentru liceeni, având ca temă universalitatea drepturilor omului.

Peste 50 de elevi și profesori din București (Colegiul Național „Sf Sava”, Colegiul Național „Iulia Hasdeu”, Școala Centrală) și Buzău (Colegiul Național „Mihai Eminescu”) au răspuns la invitația venită din partea reprezentanților instituției francofone. În dezbaterile pe care le-au prezentat în echipă, liceenii și-au exprimat, cu argumente și exemple, viziunea lor despre drepturile omului și despre principiile fundamentale ale Declarației universale a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 10 decembrie 1948. În anul 2018, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a marcat această aniversare prin susținerea unor proiecte asociative din țări africane, prin expoziții și prin lansarea primului curs online gratuit despre educația în domeniul drepturilor omului.

Opt elevi de la Colegiul Eminescu    

Profesorii și liceeni participanți au consultat materialele elaborate de OIF și de alte instituții, pe tema drepturilor omului, organizând dezbateri, în echipă, cu argumente pro și contra. „Noaptea ideilor” a fost ­ani­mată de entuziasmul tinerilor care au pus în evidență faptul că realitatea de zi cu zi, de pe diferite continente, oferă exemple de respectare, dar și de încălcare a acestora.

Printre liceenii invitați la dezbatere s-au aflat și opt elevi de la profilul bilingv-francofon de la  Colegiul Național „Mihai Eminescu” care au prezentat, în limba franceză, o dezbatere pornind de la trei dintre drepturile menționate în Declarația universală a drepturilor omului. Juriul prezidat de Nicolas Don – cunoscut jurnalist francez pe politică externă și primul din breasla sa care a intrat în România în decembrie ‘89 – a apreciat dezbaterea liceenilor francofoni, eviden­țiind claritatea argumentelor și selectarea exemplelor pertinente.

Premiul de elocvență, unul dintre cele trei oferite de organizatori, i-a fost atribuit lui Mihai Caloean, elev în clasa a IX-a la profilul ­bi­lingv-francofon de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. El a participat vineri, 1 ­fe­bruarie, și la emisiunea rea­lizată de Nicolas Don la Radio France Internationale, alături de ceilalți laureați ai acestui eveniment.

loading...
error: Content is protected !!