Actualitate

Foto/ Ei sunt eroii: albumul străduinței și al suferinței salariaților din sănătate

Federația „Solidaritatea Sa­nitară” a lansat public „Albumul străduinței și al suferinței salariaților din sănătate”, o pagină dedicată imaginilor cu profesioniștii din sistemul sanitar românesc aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19. Ei s-au gândit că fotografiile fac poate uneori cu mult mai mult decât cuvintele. Chiar și așa, nici acestea nu pot descrie decât momente din parcursul unor zile unde lupta pe care o duc cadrele medicale este pentru viața fiecărui pacient în parte.

Între cei care au dorit să se afle ce se întâmplă la urgențe, în ATI, la Infecțioase sau pe alte secții unde au ajuns bolnavii de Covid 19, se află, bineînțeles, și medicii buzoieni.

Acest album reprezintă o adevărată memorie a activității în condiții dificile, a celor care zilnic se expun pe ei și pe familiile lor riscului de a se îmbolnăvi cu acest virus ucigaș, pentru a salva alte vieți,  pe cele ale pacienților.

Pe de altă parte, acest portal este o mărturie publică pentru ceea ce li se întâmplă în această perioadă, fiind un instrument util pentru demonstrarea stră­duinței, suferinței, meritelor și drepturilor salariaților din să­nătate, spun reprezentanții sindicali. Și nu în ultimul rând, efortul cadrelor medicale ar trebui să dea de gândit celor care neagă existența virusului, chiar dacă doar cine lucrează echipat așa ar putea să înțeleagă sensul expresiei „să îți bei transpirația”  sau „să  șirue transpirația în costum , să-ți svâcnească  tâmplele , să simți că nu mai ai aer pentru că aburul din costum te inundă și ai 45 de grade în interior, inima să o simți în gât . Să ai vase de sânge sparte pe nas și obraji de la hipoclorit și perhidrol, substanțe ce se decontaminează ambulanța”, după cum relatează unele cadre medicale în  postările lor, nu pentru a se plânge, doar pentru a-i face pe sceptici să înțeleagă că și lor este greu și dacă sunt acolo sunt pentru pacienți. Postările cadrelor medicale sunt necesare și pentru ai face pe cei de acasă să înțeleagă că trebuie să le sprijine efortul și să respecte toate măsurile sanitare și de distanțare socială și că nimeni nu are dreptul să arunce cu noroi în munca lor. Până la acest moment  pe acest portal sunt 500 de postări, dar aici ar trebui să fie cu mult mai multe.

„Așa lucrăm cu zeci de pacienți pe zi, 12 ore ; avem copii acasă, avem soți, familii care ne așteaptă, copii de crescut. Sunt inconștienți, îi invit să vină să lucreze o zi, doar atât și apoi să vedem ce au de comentat. Nu e de glumă, chiar e real, treziți-vă!”, este un alt mesaj pe acest portal.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker