Cultură

FOTO-VIDEO / Echipament de redare hologramă folosit în premieră de Muzeul Județean în expoziția tradițională de ouă încondeiate

Colecția conține un ou încondeiat cu o vechime de aproape 40 de ani

Pentru promovarea tradițiilor autentice, Muzeul Județean Buzău și Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” au dedicat o serie de evenimente Sărbătorilor Pascale. Joi, la ora 11.00, a avut loc vernisajul expoziției „Arta încondeierii ouălor în zona etnografică a Buzăului”, la Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă”. Expoziția de ouă încondeiate deschisă joi publicului buzoian are loc după cele două ateliere de încondeiat ouă pe care le-au realizat specialiștii instituției în weekendul trecut, cu participarea doamnei Doina Țărâncă din localitatea Gura Teghii.

„Astăzi,  vernisăm o expoziție dedicată artei încondeierii ouălor din zona etnografică a Buzăului, un eveniment pe care îl desfășurăm în parteneriat cu colegii noștri de la Muzeul Dunării de Jos din Călărași, care, printre altele, ne-au pus la dispoziție un echipament, de redare hologramă folosit în premieră pentru instituția noastră”, a spus directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, care a punctat zonele de interes care au făcut parte din evenimentul privind punerea în valoare a meșteșugului încondeierii ouălor, o tradiție foarte veche din Țara Românească, fiind atestat documentar la începutul anilor 1700.  „Antonio Maria del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu, notează într-una dintre cărțile sale că: jupânesele obișnuiesc să dea o basma și două ouă ciudat încondeiate cu flori de aur, lucru la care româncele sunt neîntrecute”, a amintit muzeograful Raluca Brașoveanu în explicațiile oferite celor prezenți la vernisaj.

În ceea ce privește ouăle expuse , muzeograful Raluca Brașoveanu a povestit despre locul de proveniență al acestora, motivele folosite pentru încondeiere, modalitatea de vopsire și a oferit detalii și despre tehnica de încondeiere care a fost folosită și în atelierele de sâmbătă și duminică. „Ouăle încondeiate din expoziția noastră au fost adunate la sfârșitul secolului trecut din localitățile Pătârlagele, Colți, Siriu, Vintilă Vodă și Beceni. Două dintre ouăle încondeiate expuse sunt inscripționate cu data realizării: 1984, respectiv 1995”, a  mai explicat muzeograful Raluca Brașoveanu.

Alegerea acestei zile pentru vernisarea expoziției dedicate artei încondeierii ouălor nu a fost întâmplătoare, deoarece, spune Raluca Brașoveanu, „în tradiția românească joia este ziua din Săptămâna Mare în care sunt înroșite ouăle Pascale”.

În prezent, tehnica încondeierii ouălor este păstrată în satele din zona de munte a județului Buzău.

Directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, a reamintit cu ocazia vernisajului că Muzeul „Vergu Mănăilă” a fost redeschis anul trecut, în luna iulie, un an dificil pentru ceea ce a însemnat lumea muzeală din România. Apoi a explicat cum a fost gândit acest eveniment dedicat tradiției Pascale a încondeierii ouălor, ca o suită de evenimente, toate în premieră: „Evenimentul a debutat pe data de 24 aprilie și a continuat în data de 25 aprilie, cu două evenimente în premieră pentru instituția noastră, ateliere de încondeiat ouă și astăzi continuă cu deschiderea acestei expoziții, care este în premieră organizată la noi și ca manieră de expunere clasică, dra  și ca tehnologie dintre cele mai moderne, dar este și o premieră pentru că toate ouăle expuse (n.r. 100 ouă încondeiate) sunt din zona Buzăului”, a spus directorul Daniel Costache.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker