Actualitate

FOTO | Echipa de karting de la Palatul Copiilor îi invită pe buzoieni la o demonstrație în parcarea din parcul Marghiloman

• Primăria le-a cumpărat șase karturi electrice

Buzăul are o echipă de karting despre care puțini au știință. Această echipă, formată din copii care se antrenează sub îndrumarea profesorului Ionuț Mihai Ion de la Palatul Copiilor, a reprezentat Buzăul în întrecerile auto din țară, în întrecerile pe monoposturi în miniatură desfă­șurate pe circuite reale, cu metode omologate de mă­surare a timpilor.

Au obținut rezultate foarte bune, cu toate că nu au o pistă în Buzău unde să se pregătească. Anul acesta au obținut însă sprijinul Primăriei, sprijin care s-a concretizat în achiziția de karturi electrice, autoritatea locală având în vedere și construirea unei piste unde echipa va putea să se antreneze, dar unde pot veni și alți pasionați ai acestui sport.

„Domnul primar ne-a ajutat să achizi­ționăm karturile și ne-a promis că o să ne facă o pistă de karting. Am și identificat locul unde ar urma să fie construită o pistă pentru karting. Dacă am avea un circuit de karting aici la Buzău am putea salva multe vieți”, a declarat profesorul de karting de la Palatul Copiilor Ionuț Ion, știut fiind faptul că cei care fac  karting în copilărie  nu sunt implicați în accidente în viața de adult,  pe de o parte pentru că sunt învățați de mici să ia decizii rapide și ies foarte repede din încurcături și dobândesc reflexe care nu se creează la nicio școală de șoferi pentru adulți. Aportul Primăriei ar putea închega la Buzău o comunitate a pasionaților de karting, dincolo de faptul că acești copii pasionați ar putea avea rezultate cu mult mai bune în competiții.

Buzoienii care vor să-i cunoască pe cei care compun echipa de karting și pe antrenorul ei o pot face vineri, 11 septembrie, după-amiază, începând cu ora 17.30-18,00, în parcarea mică din spatele Parcului Marghiloman. Vor avea posibilitatea să vadă cum arată o mașină de karting, să stea de vorbă cu piloții, cu antrenorul, să facă fotografii cu ei, și de ce nu, să se înscrie în clubul lor de la Buzău și de la Râmnicu Sărat. Despre această întâlnire de vineri, profesorul coordonator Ionuț Ion  spune că va fi vorba despre o prezentare: „O să facem o mică demonstrație cu Carturile electrice. Noi, anul trecut, am achizițio­nat karturi electrice cu ajutorul Primăriei. Este vorba despre șase karturi, care au ajuns la Buzău în luna ianuarie. Din cauza pandemiei nu am reușit să facem nicio prezentare cu acestea. Acum, dacă tot des­chidem anul școlar, ne-am gândit că este potrivit să rea­­li­zăm această prezentare. O să  facem câteva ture în parcarea parcului Marghiloman, în parcarea mică din spatele parcului”. La această prezentare vor participa, pe lângă elevii din Râmnicu Sărat și Buzău, și doi copii din Slobozia care se antrenează tot cu profesorul buzoian. Ei vor veni special pentru această întâlnire cu buzoienii.

Un sport care îi responsabilizează pe copii

Profesorul buzoian speră că această întâlnire să fie una în care părinții copiilor să conștientizeze, dincolo de frumusețea acestui sport care te face mai competitiv,  și alte avantaje, pentru că beneficiile kartingului sunt de necontestat.  „Kartingul îi ajută pe copii să ia decizii mai rapide, pe moment, să găsească soluții pe moment. Elevii care au făcut karting au luat permisul și conduc și nici unul nu a avut accident. Au luat permisul din prima încercare. Kartingul dezvoltă vederea periferică mult mai bine și îi face pe copii să își cunoască mult mai bine limitele, abilitățile. Pe lângă aceste abilități, la noi la club,  facem și educație rutieră. Copilul când pleacă de la noi știe legislație rutieră, ceva mecanică,și sunt mult mai responsabili în trafic”, spune profesorul.

Kartingul „dă comunității” copii fericiți și sănătoși

Cel mai mult pentru profesorul de karting contează însă fericirea din ochii copiilor care practică acest sport. „Pentru mine acum nu contează rezultatul pe care-l obțin copii, pentru că rezultatul vine ca un efect secundar al antrenamentelor și al abilităților pe care le are fiecare copil. Pe mine mă interesează ca, atunci când termină concursul, copilul să fie fericit și sănătos”, mai spune profesorul Ionuț Ion, care le împărtășește acestora din pasiunea sa pe care a căpăta-o de mic, de la vârsta de 6 ani, când tatăl lui i-a dăruit primul karting cu pedale, cum era la vremea aceea.

Aportul Primăriei, un sprijin pentru bugetul  părinților ai căror copii practică kartingul

Se poate însă spera la mai mult de la acest sport  având în vedere că Primăria se străduiește să le creeze un loc pentru antrenamente acestor copii pasionați de karting. „Copiii au nevoie de o pistă de un kilometri patru sute pentru a rula cu karturile. În momentul în care o să avem pistă, o să facem curs de karting, și o să putem să ne strângem cei care suntem pasionați, să facem o comunitate”, spune profesorul de karting de la Palatul Copiilor. Speranțele vin și din faptul că la kartingul electric este mai simplu, mai curat și performanței nu mai depind foarte mult de buzunarul părinților, ci de talent și curajul copilului. „Este un sport de echipă și un sport de familie. În momentul în care copilul intră în karting este un efort al familiei și al profesorului, dar mai mult al familiei. Cu susținerea părinților am reușit să facem antrenamente. Doar închiriatul pistei pentru un antrenament este un cost de 200 de lei. Un antrenament per pilot duce pentru consumabile la 600-700 lei pe zi: 200 de lei intrarea pe pistă, plus 100 lei benzina, 150 de euro este un set de cauciucuri pe care îl faci praf în două antrenamente. Pentru un campion bugetul pe sezon este de 2000-3000 euro”, explică profesorul Ionuț Ion.

Antrenamentele pentru kartingurile electrice se fac la Academia „Titi Aur”,  unde a primit sprijin întotdeauna. „Voiam să construiesc un kart electric și am întrebat cum se face pe Facebook, și ei mi-au spus că pot să merg împreună cu copiii. Primele două – trei antrenamente au fost gratuite, în condițiile în care, în România nu-ți dă nimeni un kart de 3000 de euro pe mâna copiilor. Am început o relație profesională foarte bună,ca să creștem copii frumoși”, a povestit profesorul de karting Ionuț Ion.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker