Actualitate

Cum a reușit unul dintre cei mai prolifici hoți români din Belgia să convingă judecătorii de la Buzău să-l lase să ,,muncească” în străinătate

La data de 8 septembrie 2020, municipiul Buzău a fost scena unor ample percheziții domici­liare, poate cele mai ample percheziții din ultimii ani, acțiune în cadrul căreia polițiștii de investigații criminale ai I.P.J. Buzău, cu sprijinul ofițerilor Direcției de Investigații Criminale a I.G.P.R. și cu participarea a doi polițiști de caz din Belgia, împreună cu D.I.I.C.O.T., au scotocit nouă locuințe și două societăți comerciale, unde existau indicii că persoanele vizate într-un dosar penal instrumentat de polițiștii buzoieni și cei belgieni ar fi transportat și depozitat o parte dintre bunurile provenite din infracțiuni. Perchezițiile au fost realizate cu sprijinul criminaliștilor, polițiș­tilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și ai altor structuri din cadrul I.P.J. Buzău.

În urma descinderilor au fost audiate zece persoane, dintre care patru martori, în vederea continuării investigațiilor împreună cu autoritățile belgiene.

În urma efectuării perche­zițiilor domiciliare, au fost găsite și ridicate peste 130 de bunuri, dintre acestea stabilindu-se deja că unele provin din furturile comise pe teritoriul Belgiei (unel­te, biciclete, scule pentru pescuit etc.). Bunurile recuperate au fost deja trimise în Belgia, unde autoritățile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate sau clarificarea situației lor.

Aproape patru ani de zile membrii unui grup infracțional organizat de criminalitate itinerantă din România ar fi comis peste 100 de furturi din locuințe pe teritoriul Belgiei. La începutul anului 2020, polițiștii belgieni care investigau cazurile au început cooperarea polițienească internațională cu polițiștii români de investigații criminale.

Liderul rețelei este un buzoian de etnie romă, cunoscut în lumea interlopă, Nicușor Roșculeț.

O încăierare l-a adus în vizorul oamenilor legii

În 2017, când avea 28 de ani, intra în vizorul oamenilor legii în urma unei altercații. După ce, o perioadă de timp, lăsase impresia că este doar un arbitru în scandalurile și reglările de conturi între clanurile de romi din municipiu, Poliția decidea, în sfârșit, să ia măsuri de coerciție împotriva celor care făceau legea în cartierele lor, și nu numai, și terorizau localnicii neetnici. Cum strada nu-i câmp de bătălie pentru țigani, încăierarea între trei indivizi de etnie romă a fost „mingea ridicată la fileu“ pentru oamenii legii. Trei indivizi de etnie romă care s-au bătut, după ce unul dintre ei, în vârstă de 28 de ani, i-ar fi dat un bobârnac unui puști de 14 ani care îi apăruse în cale, au ajuns în arest. Adolescentul s-a plâns tatălui său, de 31 de ani, iar de aici și până la bătaie în plină stradă nu a fost decât un pas. Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Buzău i-au reținut pe cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 31 de ani, toți din cartierul Mihai Viteazu, acuzați de comiterea infracțiunilor de ,,tulburarea ordinii și liniștii publice” și ,,lovirea sau alte violențe”.

Unul dintre agresori a fost chiar Nicușor Roșculeț. După o scurtă perioadă în care s-a aflat sub control judiciar, Roșculeț a reușit să convingă judecătorii să-i ridice interdicția de a părăsi țara, sub pretextul că este singurul întreținător al familiei și, să fie și mai credibil, a invocat existența unui contract de muncă viabil pe care ar fi urmat să îl încheie în afara țării. După ce inițial, judecătorii i-au permis să iasă din țară doar cu acordul procurorului, nici două săptămâni mai târziu acesta obține și îngăduința de a se prezenta la structura de Poliție sesizată cu supravegherea sa o dată pe lună, în prima zi de luni a fiecărei luni.

Așa că Roșculeț și-a luat tălpășița, însă reușea să se prezinte în fața polițiștilor la termenul stabilit de judecători. În tot acest timp, începuse să afișeze o bunăstare nejustificată, astfel că a ridicat suspiciuni.

Așa s-a aflat că în timp ce poza în persoană responsabilă în fața instanței, când părăsea țara, pentru scurt timp, dădea spargere după spargere. La începutul acestui an, autoritățile judiciare din Belgia au emis mandate de arestare pe numele lui, iar câteva luni mai târ­ziu au obținut extrădarea după ce Roșculeț și-a dat acordul în acest sens.

I-a terorizat pe belgieni

Individul, considerat creierul rețelei infracționale care acționa în Belgia dar și pe teritoriul altor state europene, cum ar fi Franța spre exemplu, rețea destructurată miercuri în urma unor ample percheziții, este unul dintre cei mai prolifici hoți români. Roșculeț a decis să-și retragă contestația depusă la instanța supremă împotriva sentinței penale a Curții de Apel Ploiești din 7 aprilie 2020, prin care s-a dispus predarea sa către autoritățile judiciare din Belgia. Buzoianul este acuzat că a comis în această țară 109 infracțiuni de furt (în acest bilanț infracțional sunt incluse și cele trei tentative, respectiv spargerile pe care nu a reușit însă să le ducă până la capăt).

Astfel, Nicușor Roșculeț este acuzat că a săvârșit 67 de infracțiuni de „furt în formă agravantă”, în perioada 1 martie 2016 – 7 noiembrie 2019 pe teritoriul Belgiei și un număr de alte 42 de infracțiuni, din care 22 de infracțiuni de furt prin efracție, comise în perioada 12 iunie 2018-13 prilie 2019, 17 infracțiuni de furt, comise în perioada 4 august 2018-13 august 2019, trei infracțiuni de tentativă de furt prin efracție, comise în perioada 12 iunie 2018-28 noiembrie 2018, toate pe teritoriul Belgiei.

Nicușor Roșculet a fost predat autorităților belgiene, în baza a două mandate europene de arestare, emise la începutul acestui an. El urmează să fie judecat în Belgia iar dacă va fi condamnat, va putea alege să-și ispășească pedeapsa fie în Belgia, fie în România unde mai are o condamnare în 2019 pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Deși s-a împăcat cu victima, instanța stabilit o amendă penală în cazul său de 1.000 lei, tranformată în 100 zile de muncă în folosul comunității.

Bunuri de jumătate de milion de euro furate din casele belgienilor

Zilele trecute, prin perchezi­țiile efectuate în Buzău la rude ale lui și la cunoștințe, polițiștii buzoieni împreună cu cei din Belgia au reușit să dea de urma unor bunuri sustrase de gruparea infracțională coordonată de Roșculeț.

Schimburile de informații astfel desfășurate au condus la formularea și transmiterea, în luna iunie 2020, de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea și soluționarea cazului din Belgia în dosarul penal.

În fapt, este vorba despre infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și furt calificat reținute în sarcina unor cetățeni români, domiciliați în județul Buzău, care, în perioada martie 2016 – 2020, ar fi comis peste 100 de furturi (de unde ar fi sustras printre altele și motoare de bărci, scule electrice, obiecte de grădinărit, biciclete, mașini-unel­te, scule pentru pescuit, mașini și tractoare de tuns iarba), prejudiciul total fiind de aproximativ 500.000 de euro.

,,În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna martie 2016 până în prima parte a anului 2020, o grupare infracțională organizată constituită din cetățeni români a acționat pe teritoriul Belgiei, sustrăgând din locuințe și locuri împrejmuite, obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, mași­ni-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari.

Gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în județul Buzău, era bine structurată și ­ierar­hizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania, pus la dispoziție de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecți ca loc de refugiu și punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că prejudiciul cauzat de activitatea grupului infracțional organizat este de peste 500.000 de euro, fiind comise 109 infracțiuni de furt calificat”, precizează DIICOT.

Cu ajutorul unui alt buzoian, cunoscut drept Pedra, considerat mâna dreaptă a lui Roșculeț, bunurile erau transportate cu autovehicule înmatriculate în Bulgaria, pentru a nu fi identificați aparținătorii.

Bunurile furate din magazine sau din locuințe erau aduse apoi în Buzău și ascunse la rude ori cunoscuți, de unde erau vândute pe bani frumoși, unele din om în om, altele chiar în talcioc, prin diverși interpuși.

Activitatea infracțională datează însă de mai bine de zece ani. Încă din 2009, aceștia ar fi comis astfel de fapte pe teritoriul Franței.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker