Cultură

FOTO | Directorul Radio România Actualități, Dan Preda, la „Gaudeamus“: „Buzăul citește“!

Într-o vreme în care statisticile spun că 11 milioane de români nu au deschis o carte în ultimul an, putem spune că Buzăul face cumva notă discordantă, pentru că Buzăul citește. Semnalul a fost dat de Primăria Buzău, care a demarat de câțiva ani proiectul „Buzăul citește”, prin care la fiecare copil de școală au ajuns, în mod gratuit, mai multe cărți. Fiind sădită sămânța dorinței de carte de la nivelul școlii primare, încet-încet, evenimentele dedicate lecturii au început să se întâmple cu o frecvență mai mare și să devină mai consistente.

Ca o completare a acestui proiect de încurajare a lecturii, „Buzăul citește”, începând de anul trecut, Consiliul Județean Buzău a devenit partener al Radio România Actualități în organizarea celui mai mare târg de carte din țară. Demersul s-a dovedit a fi un succes, motiv pentru care, zilele acestea asistăm la a doua ediție a acestui eveniment care reunește elevi, profesori, iubitori de carte de toate vârstele.

„Gaudeamus” a început miercuri la Buzău și va ține până duminică inclusiv, cu o ofertă mult mai bogată față de cea de anul trecut. Târgul a crescut cu peste 70 la sută față de 2022, iar buzoienii vor găsi la standuri carte pentru toate vârstele, pentru toate gusturile, mii de titluri reunite, muzică bună și chiar și jocuri educative.

Cea de-a doua ediție „Gaudeamus” de la Buzău este, de fapt, a șaptea organizată în acest an de Radio România Actualități, și, în același timp, ediția cu numărul 139 în istoria de peste două decenii a acestui târg, cu peste 3 milioane de vizitatori.

Reușita târgului de carte de anul trecut de la Buzău a atras atenția conducerii Radioului și asupra fenomenului pozitiv care se înregistrează de ceva vreme în spațiul cultural buzoian, motiv pentru care, din această toamnă, spune directorul Radio România Actualități, Dan Preda, emisiunea „Matinal” a postului național, un brand, se va realiza și de aici, de la Buzău. Despre acest proiect „Gaudeamus”, care a fost unul atipic pentru tot ceea ce se organizase până anul trecut, dar și despre alte planuri legate de Buzău a povestit pentru cititorii OPINIA, sub forma unui scurt interviu, directorul Radio România Actualități, Dan Preda.

Reporter: Ce v-a determinat să reeditați la Buzău târgul de carte „Gaudeamus”? Au fost rezultatele de anul trecut sau faptul că aici ați descoperit oameni cu care puteți colabora…

Dan Preda: Dumneavoastră, oamenii din Buzău, sunteți cei care ne-ați ajutat să câștigăm un pariu fantastic, și anume anul trecut am încercat să lansăm aici, Societatea Română de Radiodifuziune, un  târg într-un oraș altfel decât celelalte în care <Gaudeamus> fusese organizat până atunci. Și am avut  surpriza unei organizări extraordinare și  a unui flux de public incredibil și, după ce s-a încheiat târgul, a unor rezultate economice remarcabile pentru cei care s-au aventurat, pentru editorii care au venit la prima ediție. A fost un real câștig și pentru noi ca radio, pentru că este o parte a misiunii publice a Radio România să  avem un mesaj cultural puternic și să sprijinim valoarea. Am venit aici la Buzău cu  un târg de carte deosebit și am văzut că răspunsul buzoienilor a fost pe măsură. Au venit foarte mulți de la mic la mare și au luat cărți. Ne-am simțit extraordinar.

Rep.: Între orașele în care Radio România organizează târg de carte „Gaudeamus” există vreun altul de aceeași mărime  cu Buzăul?

D.P.: După cum ați constatat, până acum strategia a fost să organizăm târguri de carte acolo unde Radio România are un radio regional. Și orașele acelea sunt orașe mari, cu sute de mii de locuitori. Din punctul acesta de vedere, demersul către Buzău a fost unul atipic, dar, iată, unul câștigător.

Rep.: Cum a contribuit la această decizie Cristina Moise, corespondent la Buzău al Radio România Actualități?

D.P.: Cristina este un element important atât în reflectarea evenimentului, dar și o modalitate ca vocea oamenilor din Buzău să se audă la radio. Și ne bucură foarte mult că avem un corespondent foarte bun și că  înțeleg că suntem foarte ascultați aici. Ultimul val de audiență arată că  Radio România Actualități este încă în fruntea  clasamentului  și este cel mai ascultat post de radio și credem că facem ce trebuie, că sprijinim valoarea, că sprijinim o informație corectă în România și, de asemenea,  agenda cetățeanului și problemele cu care se confruntă românii sunt reflectate  corect și cu promptitudine de echipa noastră de jurnaliști.

Rep.: Au venit alături de dumneavoastră și edituri din Buzău anul acesta? Cum ați colaborat cu editurile buzoiene?

D.P.: Cred că sunt mai multe edituri din Buzău. Și mai cred că sunt mai multe edituri față de anul trecut, în general, și așteptările colegilor mei, din discuțiile pe care le-am purtat, sunt extrem de  optimiste. Dacă anul trecut acest demers cultural a avut succes, acum credem că el aproape se  va dubla. Cam astea sunt așteptările colegilor mei.

Rep.: Suprafața disponibilă pentru târg s-a dublat anul acesta…

D.P.: Acest loc este minunat și îmi face plăcere să mulțumesc autorităților locale, județene, care ne-au ajutat foarte mult anul trecut și au făcut și acum același lucru; văzând ce s-a întâmplat anul trecut, au pus și mai mult spațiu la dispoziție, iar bucuria noastră a fost să constatăm  că editorii s-au îngrămădit să vină  să ocupe acest spațiu. Ceea ce demonstrează că am fost îndreptățiți să credem în dorința buzoienilor de a avea mai multă  carte și că demersul orașului intitulat „Buzăul citește” este corect. Mă bucur că Radio România este cea care  le aduce mai multe cărți.

Rep.: Ce puteți să spuneți că ar fi specific pentru a doua ediție?

D.P.: Avem un spațiu mult mai mare, un număr mult mai mare de edituri, avem edituri, inclusiv din Buzău. Simt de când am venit și am văzut agitația de pe culoare că este o mare foame de carte și asta face ca premizele să fie deosebite. Cred că se va înregistra un număr mai mare de vizitatori decât anul trecut. Asta se datorează și spațiului pus în plus la dispoziție de către organizatori și cred că se va vinde mai multă carte care-i va bucura pe editorii care au făcut acest drum la Buzău.

Rep.: Ce planuri aveți până la finele anului? Cu ce suprindeți buzoienii?

D.P.: Atât Radio România Actualități, cât și marea majoritate a posturilor corporației, au grile noi începând de luna aceasta; sunt emisiuni noi pe care pe care vă invităm să le ascultați. Sperăm să ne bucurăm în continuare de atenția și interesul ascultătorilor și mizăm foarte mult pe relația și feedback-ul bun pe care îl avem cu locuitorii Buzăului. Sperăm ca în curând să realizăm cel puțin o emisiune în direct de aici din Buzău, și mă gândesc deja la una dintre cele mai ascultate emisiuni ale postului <Matinalul>. Buzăul, ca și multe alte localități, orașe și sate, face parte din obiectul interesului nostru, în curând vom veni la Buzău să realizăm <Matinalul>. Va fi un prilej să ne întâlnim cu oamenii locului, să vedem ce fac, să aibă posibilitatea mai mult să se exprime să-i audă întreaga Românie, să vadă că sunt prietenii noștri.

Rep.: Mergeți pe elementele de tradiție, pentru că de scurt timp avem acest Ținut al Buzăului cu Geoparcul UNESCO, sau cum ați gândit să coordonați emisiunea?

D.P.: E greu ca într-o emisiune fie ea și de trei ore și care este pregătită cu câteva zile înainte să surprinzi un fenomen atât de complex cum este orașul și județul Buzău, dar vom fi interesați de evoluția economică a orașului, de viața culturală, de realizările punctuale și specifice ale Buzăului și mai devreme vorbeam de institutul domnului Vînătoru, de asemenea, de Geoparcul UNESCO, care este unul dintre proiectele extrem de iubite și la UNESCO. Sunt câteva lucruri cel puțin pe care le vom regăsi într-un fel sau altul reflectate în emisiunea care se va realiza de aici.

Rep.: Ați mai fost și cu alte evenimente în Buzău? Ați legat prietenii la Buzău?

D.P.: Am venit destul de rar, uneori ca turist. Am colegi care lucrează aici. Unul dintre ei este Cristina și vin de fiecare dată cu plăcere și pentru a revedea oamenii pe care i-am cunoscut anul trecut mai bine, la prima ediție; pe domnul Costel Vînătoru, care este un tezaur viu și face lucruri minunate aici la dumneavoastră. Vin și pentru a vedea orașul acesta frumos, cu împrejurimile deosebite. Da. Vin cu plăcere la Buzău ori de câte ori am posibilitatea.

Articole similare