CulturăEducație

FOTO / Directorul Bibliotecii Județene pune degetul pe rană: Revistele școlare sunt pentru elevi!

Tradiția evenimentelor dedicate de Biblioteca Județeană marelui jurnalist român născut la Buzău Pamfil Șeicaru, a fost dusă mai departe anul acesta prin manifestarea intitulată „De la presa scrisă la Presa on-line, perspective”. Acesta a fost contextul în care au fost înmânate diplome și premii în bani pentru cele mai bune reviste școlare; și acest demers de încurajare a tinerelor condeie de la gimnaziu și liceu este o tradiție pe care Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” o duce mai departe.

Directorul Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu, a prezentat cu această ocazie  și un tablou în ceea ce privește situația revistelor școlare,  având în vedere tradiția pe care o are instituția de cultură în colaborarea cu unitățile de învățământ, dar și interesul pentru recunoașterea valorii lor în cadrul competiției pe care o organizează de ani buni instituția de cultură buzoiană. Aflăm astfel că „unele licee și-au păstrat standarul, cum ar fi Liceul pentru Deficienți de Vedere”, cu toate că profilul liceului este unul mai deosebit, dar și că sunt licee cu renume care trimit spre jurizare reviste care par a fi ale profesorilor mai degrabă decât ale elevilor, ignorându-se una dintre cerințele de bază ale unor astfel de publicații, și anume să pună în valoare creativitatea elevilor, să îi încurajeze pe copii să citească și să scrie. Revistele școlare trebuie să fie ale elevilor, atrage atenția directorul Bibliotecii Județene, pentru că acestea s-au născut şi au crescut din dorinţa generaţiilor de elevi de a se face auziţi, de a se exprima, de a-şi exersa înclinaţiile jurnalistice şi literare caracteristice și, de ce nu, de a crea comunităţi de elevi responsabili şi implicaţi, iubitori de cultură, de scris şi de citit.

Revistele nu sunt pentru profesori, ci pentru punerea în valoare a elevilor și ar trebui folosiți elevii în realizarea revistelor, indiferent care este renumele liceului; „fiecare școală are copii cu talent în a scrie o poezie sau proză, de a face o descriere sau orice ține de creația literară”, a precizat directorul Bibliotecii Județene.

De asemenea, a mai explicat Burlacu, sunt reviste care dispar după prima apariție, „pentru că acea apariție acoperă doar interesul cadrului didactic din anul respectiv”, sau care apar la perioade din ce în ce mai mari. „Încercați să faceți ca aceste periodice să fie pe perioade mai mari, fie că sunt pe suport de hârtie cretată, color, sau alb negru, dacă acolo există  un talent al copiilor”, este îndemnul directorului Sorin Burlacu.

O altă revistă care și-a păstrat ținuta și valoarea în timp, fiind o voce puternică a elevilor, și care a fost nominalizată de directorul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, este „Lacrima românescă” și aparține Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” Buzău. La festivitatea de premiere a fost prezentă inspectorul școlar de specialitate Antonia Damian, care a explicat cumva cum stau lucrurile și dificultatea de a scoate reviste școlare, din perspectiva cadrelor didactice.

Revistele apreciate de Biblioteca județeană au fost, în ordinea descrescătoare a locurilor ocupate, „Aripi”, aparținând Școlii Gimnaziale „Cpt Av. Mircea T. Bădulescu” (I), „Logos”, a Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” (I), „Aripi de vis”, a Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” (II), „Torna, torna, frate” (II), a Liceului Special pentru Deficienți de Vedere, „Mozaic”, a Școlii Gimnaziale „Vasile Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat (III), și „School Age”, a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” (III).

Au mai fost acordate mențiuni pentru revistele „Jurnal de gimnaziu”, a Școlii Gimnaziale Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Sărat, „Spirit Vlahuță”, a Colegiului Național „Al. Vlahuță” din Râmnicu Sărat, și mențiune specială pentru „Lacrima românească”, a Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” Buzău. De asemenea, au mai fost evidențiate reviste ale unor școli comunale din Buda, Topliceni, Smeeni, dar și a Școlii „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat.

Festivitatea de premiere a fost realizată de directorul Sorin Burlacu împreună cu invitații săi, Miron Manega, vicepreședinte al Uniunii Ziariștilor din România (UZPR) și Ovidiu Zanfir, secretar UZPR. De asemenea, alături de directorul Bibliotecii Județene s-au mai aflat la manifestarea de ieri dedicată jurnalistului Pamfil Șeicaru și Stan Brebenel, președinte al filialei Buzău a UZPR ȘI Mihai Goia, colonel în rezervă și profesor asociat.˝

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker