Economic

Buzăul, la coada clasamentului natalității. Consecințele sunt uriașe!

Previzibila înjumătățire a natalității la nivel național va avea consecințe economice dintre cele mai serioase. Pe măsură ce ratele natalității scad, populația de vârstă activă scade și ea, ceea ce duce la lipsa forței de muncă, care, la rândul ei, duce la o încetinire a creșterii economice. Dar nu aceasta e vestea cea mai proastă.

Rate mai scăzute ale natalității înseamnă și consumatori mai puțini, adică o cerere în scădere sau opțiuni mai firave de a genera creștere economică, dat fiind că tocmai consumul a fost mult timp în România motorul care a împins economia.

Natalitatea precară înseamnă mai puțini lucrători. Pentru a suplini aceste lipsuri, fie ești nevoit să automatizezi procesele acolo unde se poate, fie aduci muncitori din străinătate, cu toate transformările culturale și structurale care vin la pachet cu aceștia.

De asemenea, natalitatea redusă înseamnă o populație mai în vârstă. Scăderea natalității, împreună cu creșterea speranței de viață mai înseamnă și că vârsta medie a populației unei țări continuă să crească. Dacă segmentele mai în vârstă ale populației nu sunt capabile să fie productive din punct de vedere economic, acestea vor deveni un segment vulnerabil și o povară pentru sistemul de pensii.

Din punct de vedere al Bugetului, reculul natalității înseamnă contribuabili mai puțini de la care să aduni taxele și impozitele sau banii tot mai mulți necesari sistemului de pensii. Pentru echilibrarea bugetelor va fi nevoie de creșteri de taxe și de impozite. Tot din punct de vedere financiar, faptul că un număr tot mai mic de tineri vor trebui să susțină un număr tot mai mare de seniori (adică vom avea un raport ridicat de dependență) va pune presiune asupra economisirii și a investițiilor populației, în sensul contracției acestora.

La Buzău rata natalității a scăzut considerabil în ultimii 20 de ani. Potrivit statisticilor, în anul 1990, în Buzău rata natalității era de 12,7, în timp ce în anul 2022 abia ajungea la 7,3.

Până în luna iulie a acestui an, în Buzău s-au născut 1.516 copii. Doar în luna iulie au fost născuți în maternitatea buzoiană 177 copii, cu 58 mai puţini faţă de luna iunie și cu 124 mai puţini față de luna iulie 2022.

În luna iulie 2023 judeţul Buzău se situează, în clasamentul descrescător pe ţară al judeţelor referitor la sporul natural, pe locul 37, din 41 de județe, cărora li se adaugă municipiul București.

În concluzie, rata scăzută a natalității poate avea efecte semnificative asupra economiei, inclusiv lipsa forței de muncă, mai puțini consumatori, scăderea colectării impozitului pe venit de stat, expansiune economică mai lentă, provocări pentru guverne și sistemele de securitate socială și acumularea de capital.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker