ActualitateCultură

FOTO / Cum perturbă universul unei mici urbe „Steaua fără nume”

Într-un orășel șters, de provincie, profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, viața sa  se intersectează cu cea a Monei, o tânără „vânătoare de inimi”, fără bilet, dar dornică de aventură.

Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care,  perturbă universul micii urbe. Într-un decor cu multă creativitate este amplasată casa lui Miroiu, unde Mona este adăpostită pentru o noapte, timp în care între cei doi se va naște o relație afectivă. După plecarea ei, totul revine la normal, iar pe cer rămâne o constelație ce-i poartă numele.

 

În felul acesta s-au petrecut lucrurile în piesa „Steaua fără nume”, în regia lui Cristian Ban, care s-a jucat miercuri seară pe scena Teatrului „George Ciprian”. Este o piesă care  a fost pusă în valoare foarte bine de trupa de actori a Teatrului din Brăila; este o piesă care valorifică imaginea sensibilității, a tumultului existențial printr-o iubire intangibilă precum celestul.

Și-au dat concursul la realizarea ei actorii: Narcisa Novac, Nicholas Cațianis, Dan Moldoveanu, Monica Ivaşcu, Marcel Turcoianu, Adrian Ştefan, Blanca Doba, Elena Andron și Ciprian Chiriches.

Mihail Sebastian a publicat piesa de teatru „Steaua fără nume”, sub pseudonimul Victor Mincu. Premiera piesei a avut loc pe 1 martie 1944, la Teatrul Alhambra din București. Presa vremii a descris astfel evenimentul: „Autorul Mihail Sebastian se ascunde sub alt nume. Agenții „Siguranței” sunt în sala Alhambra, arhiplină, de altfel. Nu a fost un succes, a fost un triumf!”.

Mihail Sebastian s-a născut pe 18 octombrie 1907 la Brăila. A studiat Dreptul și Filozofia la București. Din 1927 demarează colaborarea cu ziarul „Cuvântul”, iar din 1932 cu revistele „Romania literară” și „Azi”. A fost membru al Asociației „Criterion” înființate la București, unde îi are colegi pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu și Constantin Noica. Debutează în literatură cu volumul „Fragmente dintr-un carnet găsit”. A publicat romanele: „De două mii de ani” (1934), „Orașul cu salcâmi” (1935), „Accidentul” (1940). Între 1935 și 1944, ține un jurnal intim, publicat postum abia in 1996.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker