Cultură

FOTO / Cum l-a sărbătorit Romașcanu pe legendarul actor Constantin Codrescu

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a avut, miercuri după-amiază, o întâlnire emoţionantă cu Constantin Codrescu, unul dintre numele grele ale scenei românești. Celebrul actor a primit distincţia Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale de la începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a decorat mari personalități și instituții de seamă din domeniul cultural, în semn de mulțumire pentru activitatea de seamă și dăruirea cu care au pus România pe harta culturală universală.

Printre acestea s-a numărat şi legendarul actor Constantin Codrescu, care a primit distincția pentru excepționala carieră artistică și pentru modul în care au contribuit la îmbogățirea tezaurului culturii românești.

„Am mai spus, o repet cu cea mai mare sinceritate: cea mai frumoasă parte a poziției vremelnice pe care o ocup este reprezentată de întâlnirile minunate pe care mi le oferă. Am avut imensa bucurie de a mă afla alături de unul din prea puținii rămași uriași actori ai României. Constantin Codrescu, la 90 de ani și un pic de viață, la peste 70 de ani de carieră, ne-a primit cu mare căldură, împreună și doamna sa, în nemeritat de modesta lui locuință. Motivul întâlnirii, unul de mare emoție, acela de a-i transmite Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii. Îi urăm sănătate multă și pace în suflet!”, a scris Romașcanu pe pagina sa de Facebook.

Cine este Constantin Codrescu 

Constantin Codrescu, născut la 5 septembrie 1931 la Huși, este actor de teatru și televiziune. Dintre rolurile memorabile le amintim pe cele din filmul „La moara cu noroc” și pe cel al lui Hamlet, din capodopera lui Shakespeare, jucată în versiune radiofonică la Radio România.

În 1951 a absolvit Institutul de Teatru din București. Între 1976 și 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu Mureș, el fiind și cetățean de onoare al acestui municipiu.

Constantin Codrescu a avut o importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. A fost colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani.

  • 1976-1989: activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc.
  • Din 1996, este profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din „Frații Karamazov” după F.M Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu .
  • A mai montat, ca regizor, multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, evitând scenele bucureștene.
  • În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul „G. Ciprian”, unde interpretează rolul principal din „Inimă de boxer”, alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker