Educație

FOTO | Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a Lecturii de către preșcolarii și cadrele didactice din Buzău și din Finlanda

Grupe de pitici din ca­drul proiectului ,,Clase de inspirație finlandeză” și al parteneriatului „Copil ca tine sunt și eu” au participat la primul club de lectură cu copiii din Finlanda, alături de cadrele didactice coordonatoare, de oficialități buzoiene și finlandeze.

Educația finlandeză a reprezentat o adevărată inspirație pentru cadrele didactice din municipiul Buzău care au participat anul trecut la un curs de formare intensivă, ce a avut loc în luna august. Una dintre ideile principale ale cursului a fost realizarea de proiecte comunitare prin care copiii din diferite instituții de învă­țământ să poată avea acces la modele educa­ționale și la activități comune. Așa a luat naștere proiectul de parteneriat „Copil ca tine sunt și eu”, care are ca scop principal integrarea copiilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă. Coordonatorii proiectului sunt: prof. Elena Beatrice Cîrstea (G.P.P. nr. 3 Buzău), prof. Elena Petrescu (G.P.P. Piticot – structură G.P.P. nr. 1 Bu­zău), prof. Manda Iordache (G.P.P. nr. 4 Buzău); prof. Cameluța Iliescu (G.P.P. nr. 7 Buzău), inspectorul școlar de Educație timpurie, prof. Cristina Ivan, și educatorul specializat Nicoleta Barac (Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități „Dumbrava minunată”), la care se adaugă și alte cadre didactice din aceste instituții.

Până în prezent s-au derulat online mai multe activități asincron: „Carnaval de toamnă” (octombrie 2021), „Târgul de Crăciun” (decembrie 2021), „Păpușa și păpușarul” (ianuarie 2022) și „Povestea unui teatru de umbre” (februarie 2022).

Ca activitate suplimentară, luni, 14 februarie s-a derulat sincron pe platforma Zoom o acțiune de ce­lebrare a Zilei Naționale a Lecturii (15 februarie). S-a citit prin ștafetă textul poveștii „Băiatul și curcubeul” pentru toți copiii implicați în proiect din clasele profesorilor coordonatori de proiect. Au fost prezenți inspectorul de specialitate, profesorul Cristina Ivan, Florina Potîrniche, director al Centrului Cultural și Educațional „Alexan­dru Marghiloman” Bu­zău, viceprimarul Oana Matache și reprezentatul Universității H.A.M.K din Finlanda, prof. Samu Toi­vonen. Fiecare dintre participanți a intrat în rolul cititorului și a transmis o parte din poveste celor mici.

,,Copiii au răspuns prin intermediul educatoarelor la întrebările puse din Finlanda și au promis că vor continua să realizeze și alte activități pentru a continua tema, iar cheia aurie a personajului din poveste a ajuns în Finlanda, unde a deschis ușa către tărâmul fermecat al zăpezilor”, a declarat Elena Petrescu, unul dintre cadrele didactice coordonatoare.

Toți cei implicați în aceste proiecte derulate până acum au promis că vor continua să realizeze diferite acțiuni și le vor promova ca exemple de bună practică în comunitatea buzoiană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker