Educație

FOTO / Cum a fost celebrată Ziua Internațională a Apei la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Liceul buzoian, partener într-un proiect internațional care militează pentru protejarea acestei resurse vitale

Colegiul Național „Mihai Eminescu” se alătură celor care, la nivel mondial,  trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele tot mai mari care amenință una dintre resursele vitale ale planetei: apa. Marți, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, eminescienii, coordonați de profesorul Daniela Albu, au realizat o activitate care a adus în atenție problema poluării apelor, punând  în evidenţă rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă şi canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme şi adaptarea la schimbările climatice. Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului internațional People & Planet, prin parteneriatul cu Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă (APDD) – Agenda 21 București.

Interes pentru proiectul care valorifică resursa de apă „Iazul morilor”

Două dintre elevele participante, Maria Cotigă și Ioana Vînătoru, au vorbit, pe de o parte, despre rezultatele unui chestionar pe care l-au aplicat în cadrul proiectului în care elevii colegiului trebuiau să formuleze un răspuns la întrebarea „Știm să economisim apa?”, iar pe de altă parte au prezentat un proiect de actualitate aflat în atenția Primăriei Buzău, „Iazul morilor”,  transformat anul trecut în zonă de promenadă. Este vorba despre celebra deviație a râului Buzău care a susținut, din anul 1525, viața economico-socială a unei părți bune a județului Buzău, în mod special a urbei ce s-a format în timp în jurul lui. Această din urmă parte i-a revenit elevei Ioana Vînătoru, care este și președintele Consiliului Elevilor din Colegiul Național „Mihai Eminescu”.  Tot în cadrul  acestei activități a fost lansat videoclipul proiectului „Water off the future” și a fost promovată expoziția itinerantă de fotografie ce atrage atenția asupra importanței resursei de apă. Mai bine de jumătate dintre fotografiile ce „vorbesc” despre apă din expoziție sunt realizate de elevii eminescieni implicați în proiect. Fotografiile suprind amprenta umană, dar și impactul pozitiv asupra apei și a mediului înconjurator, au rol de a conștientiza privitorii și transmit ca mesaj rolul acțiunilor omului în accentuarea crizei apei și a schimbărilor climatice; din totalul de 24 de fotografii ale expozițeii, 16 sunt ale elevilor eminescieni: Teodora Alexandrescu, Miruna Albu, Valentin Gabriel Bucur, Andreea Ciocârlan, Andreea Coman, Maria Cotigă, Lorena Enache, Larisa Lupșa, Andreea Mirea, Alessia-Ioana Mocanu, Ioana Mocanu, Andreea Nica, Ioan Pertea, Ana Maria Radu. 

De asemenea, directorul Camelia Voicu le-a vorbit copiilor despre apă și în calitatea sa de profesor de biologie. De asemenea, un alt invitat special al activității a fost Bogdan Maco, absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Buzău, doctor în științe geografie, cercetător la Agenția Națională de Meteorologie. Acesta, în intervenția pe care a avut-o, a făcut legătura dintre repartiția resurselor de apă la nivel mondial, în special a  celor subterane – care a fost, de fapt, și tema zilei din acest an,  care pleacă de la îndemnul „Apa subterană – să facem invizibilul vizibil” („Groundwater – making the invisible visible”) -, și schimbările climatice care induc fenomene de risc climatic precum seceta sau inundațiile. S-a subliniat ideea că apele subterane sunt invizibile, dar  impactul acestora este vizibil peste tot și că, deși aflate sub picioarele noastre, apele subterane reprezintă o comoară ascunsă care ne îmbogăţeşte viaţa, pentru că aproape toată apa dulce în stare lichidă din lume este apă subterană. Cu această ocazie, Bogdan Maco a îndemant elevii să economisească apă, după cum au conștientizat din chestionar și să fie în continuare vocea care impune menținerea apelor curate în familie sau în rândul prietenilor lor.

La celebrarea Zilei apei a fost lansat și un videoclip creat de o echipă internațională, care va fi difuzat în toate cele nouă state din proiectul „People and Planet”.  Este inedită prezența unei cămile în videoclip, care întărește, de fapt, mesajul pe care vor să în transmită realizatorii lui: apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar doar câteva zile fără apă. „Apa o găsim în constituția tuturor formelor de viață și  în constituția noastră ca organisme vii, de acea se cade o să sărbătorim și să învățăm să o prețuim. Apa nu este numai resursă, ci și sursa vieții”, a spus directorul Camelia Voicu elevilor prezenți, subliniind încă o dată că apa este la fel de necesară şi pentru mediul înconjurător, fără de care fiinţa umană nu poate exista. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei!

Care sunt obiectivele proiectului

Echipa Colegiului Național „Mihai Eminescu” implicată în acest proiect este formată din 13 elevi – Adelin Avramescu (XII G), Alexandra Nistor (XII A), Robert Burețea și Edvina Dobre (XI D), Maria Cotigă, Antonia Negustoru, Nicola Pahonțu, Cosmin Ion și Radu Andrei (XI B), Miruna Alexandra Albu (IX F), Teodora Nistor (XI E), Raluca Pop (X G) și Ioana Vînătoru (XI E) – și șase profesori: Daniela Albu (coordonator), Camelia Voicu (director), Florentina Dobre (director adjunct), Maria Matara, Laura Tănase și Mihaela Vlad. Această echipă, împreună cu partenerii din țară și din străinătate, dorește să atingă mai multe ținte legate de protejarea acestei resurse vitale pentru omenire. Scopul fundamental al proiectului îl constituie sprijinirea politicilor statului român de promovare și implementare în România a Obiectivelor Dezvoltării Durabile. Unul dintre obectivele generale  este dezvoltării durabile incluzive la nivel glocal, implicarea activă a tinerilor în mod special, dar și a cetățenilor și mobilizarea lor pentru Acțiuni climatice și atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), prin promovarea unor stiluri de viață, comportamente și practici durabile. Proiectul se va desfășura până la finele lunii octombrie 2024. Pentru realizarea acestor obiective Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău este partener în proiect alături de 19 colegii naționale și licee din Buzău, Brașov, Prahova, București și opt universități din România. Alți parteneri asociați în proiect sunt Stadtetag Baden-Wurttemberg Kommunaler Landsverband e.V. (Germania), Gdansk Water Utilities Ltd (GIWK) (Polonia), Fundacja „Koalicja Sprawiedliwego Handlu”, Fairtrade Polska (Polonia), Conexão Lusófona – Associação Juvenil (Portugalia) și din România (Administrația Națională de Meteorologie, Agenția Națională Apele Române,  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Primăria Sectorului 2 București și WWF Romania și WWF Brașov).

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker