Cultură

FOTO | Cum au devenit obiectele din gospodăria tradițională exponate în Galeriile de Artă

Cultura materială a populației românești de pe Valea Slănicului este pusă în valoare într-o  inspirată expoziție la Galeriile de Artă, realizată de Centrul  Județean de Cultură și Artă Buzău.

„Expoziția este o premieră. Este o expoziție etnografică a Văii Slănicului cu aproape tot ce se poate găsi într-o expoziție tradițională românească din  zona respectivă. Avem expuse obiecte de uz casnic cu tot ce folosea gospodăria tradițională în mod obiș­nuit: un putinei de unt, fier de călcat, oale din zona Mânzălești, țesături, cusături, articole de îmbrăcăminte (ii), încălțăminte (opinici), instrumente muzicale tradiționale etc. Expoziția va fi deschisă până în luna mai și, săptămânal, vor apărea obiecte noi, care vin din gospodăria tradițională. Expoziția se vrea un ­exemplu de bună practică vizavi de ceea ce poate fi o dezvoltare durabilă a satului buzoian, pentru că ceea ce se găsește acum, aici, se poate regăsi aproape în orice gospodărie de pe Valea Slănicului: un costum popular, un putinei de lapte, o oală de pământ, o pereche de opinci, o icoană veche din perioada interbelică, o furcă de tors, un fus; sunt lucrurile care încă mai există și, aducem de pe Valea Slănicului acest gen de obiecte și acest gen de îndeletniciri. Expoziția continua cu alte zone etnografice ale Buzăului, cu zona de câmp, unde tradițiile au îmbrăcat alte aspecte, cu zona Dealului Istrița, cu Valea Buzăului, care are legături mai apropiate cu zona transilvăneană prin apropiere de Covasna”, spune Raul Gâlmeanu, din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

Expoziția a putut fi realizată și ca urmare a unei bune colaborări pe care instituția buzoiană o are cu meșterii populari buzoieni, cu creatorii de obiecte po­pulare din mediul rural. „Avem o legătură foarte strânsă cu meșterii și meșteșugarii populari. Avem și cu colecționarii de obiecte tradiționale, în sensul că ori de câte ori considerăm că este important ca obiecte de genul acesta să fie văzute, le solicităm ajutorul și, în baza unor parteneriate pe care le avem, ne ajută. Vin cu obiectele, le expun. În plus, avem o legătură cu Asociația Meșterilor Populari, care a fost înființată cu sprijinul instituției noastre, a Centrului Județean de Cultură și Artă. Ori de câte ori vor să organizeze un eveniment ne caută, îi consiliem și le realizăm împreună”.  

În toată această poves­te, Centrul Județean de Cultură și Artă are rolul unui îndrumător metodo­logic pentru o educație permanentă, care se reflectă și în astfel de expoziții, dar își asumă și partea de conservare și promovare a culturii tradiționale. În acest sens, Centrul colaborează cu o asociație a meșterilor ­po­pulari și a artiștilor plas­tici care nu sunt afiliați altor asociații – precum Uniunea  Artiștilor Plastici – și cu colecționarii privați, păs­trători de obiecte, care au dat un impuls comunităților din care fac parte să prețuiască mai mult obiec­tele populare. „Au început să apară muzee la nivel de școli, precum cele de la Merei, Pietroasele, Muzeul de la Mânzălești; mai sunt persoane colec­ționare, iar doamna Amelia Papazissu este recunoscută la nivel de țară și, mai mult decât atât, este un mare colecționar și unul din tezaurele umane vii ale Buzăului”, explică Raul Gâlmeanu.

În expoziție se găsesc obiecte aparținând colecțio­narilor de artă populară Amelia Papazissu, Cecilia Petrescu, Săndina Apostu, Mariana Trif și organizația ,,Zestrea Biso­ceană”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker