Actualitate

FOTO | Cum a sărbătorit ansamblul folcloric din Mihăileşti 11 ani de existenţă

• Evenimentul, parte a proiectului „Terapie prin folclor”, va fi prezentat integral pe Favorit TV

„Casa Spicului de grâu” din Mihăileşti, a găzduit, recent, cea de-a şasea ediţie a şezătorii „Terapie prin folclor”. Evenimentul a marcat şi cei  11 ani de existenţă a Ansamblului folcloric „Spic de grâu” din localitate. Înfiinţat în octombrie 2009 de Elena Hornea, o fiică a satului, şi coordonat în ultimul an de o altă fiică a satului, Leontina Marin, Ansamblul  „Spic de grâu” din Mihăileşti surprinde mereu plăcut prin proiectele cultural-artistice pe care le iniţiază.

Proiectul „ Terapie prin folclor”, care a ajuns la a şasea ediţie, a fost iniţiat de Elena Hornea într-o strânsă colaborare cu doi valoroşi interpreţi de muzică populară şi realizatori de emisiuni folclorice, Elena Sima şi Nicuşor Ioniţă, prezenţi, de altfel, la toate cele şase ediţii. Elena Sima este etnolog şi profesor de canto şi, ­tot­odată interpretă de muzică populară din Moldova îndră­gită şi de buzoieni – preşedinte de juriu la Festivalul de folclor „Pe plaiuri buzoiene” în 2019, iar Nicuşor Ioniţă este  interpret de muzică populară şi ­rea­lizatorul emisiunii „Cântecul favorit” , de asemenea, un interpret apreciat de iubitorii de folclor din judeţul Buzău. La evenimentul folcloric a spus prezent şi Daniela Toma, solistă de muzică populară, născută la Pătârlagele. Prezent a fost, de asemenea, şi Dumitru Ilie, cel care acum doi ani a dăruit Spicului de grâu o Căsuţă, o sală de spectacol spaţioasă, în care folclorul din zonă să se desfăşoare în toată splendoarea lui.

Ca şi la ediţiile anterioare, prin valoarea participanţilor, prin temele alese, prin straiele populare care au dat nota de sărbătoare specifică unui moment ales,  „Terapie prin folclor” a pus în valoare tradiţiile, obiceiurile, portul popular şi folclorul, comori inestimabile, care  definesc poporul român, în general, şi în particular pe oamenii acestor plaiuri buzoiene, punând accent pe  cunoaşterea valorilor identitare capitale, la nivel individual, comunitar şi naţional. Pentru că, alături de Elena Sima şi Nicuşor Ioniţă, prietenii de suflet ai Elenei Hornea, cea care a dat viaţă şi este sufletul Ansamblului Spic de Grâu,  la realizarea acestui impresionant eveniment cultural şi-au dat concursul  copii înzestraţi cu glasuri de aur, pregătiţi de profesori cu dragoste de folclor autentic, cu dragoste de copii: Ofelia Florica Hăranguş, Silvana Rîciu, Daniela Botea,  profesori de la Palatul Copiilor din Buzău sau de la Centrul Cultural Marghiloman. Au încântat cu glasurile lor cristaline copii ce vor fi mâine vocile consacrate ale folclorului buzoian: Ianis Chiriţă, Daria Muşat, Bianca Dobrin, Clara Tronaru, surorile Trandafir, Diana Chiriţă, Bianca Constantin, Luca Teodorescu, Mihai Moglan, Alexandra Gabrincea, Elena Militaru, Ana Spînu şi mulţi alţii.

Şezătoare cu produse tradiţionale

N-au lipsit de la şezătoare, renumitele gogoşi de Mihăi­leşti, aduse, ca de obicei, de Lili Boboc, dar nici mere, puse în panere, struguri buni în ciorchini mari, nucile, perele şi, mai ales, florile ! Toate aşezate într-un cadru specific şezătorilor de altădată pe care, iniţiatoarea proiectului, Elena Hornea , vrea să le aducă în actualitate, spre bucuria copiilor avizi de frumos şi autentic, spre bucuria  tuturor.

Evenimentul, care nu a putut reuni toţi interpreţii la un loc din cauza distanţării sociale impuse de pandemie, poate fi urmărit în întregime, cu toţi protagoniştii, sâmbătă 31 octombrie, la orele 20.00, pe canalul de televiziune Favorit TV, în emisiunea  „Cântecul favorit” prezentată de Nicuşor Ioniţă, producător, Silvana Rîciu.

Elementele de cultură şi tradiţiile populare  transmise în acest proiect creează punţi de legătură între generaţii. Şi pentru că şezătorile constituie un mijloc complex de educaţie, deoarece îi familiarizează pe copii cu unele elemente de folclor, contribuind astfel la dezvoltarea dragostei pentru tradiţiile populare,  le dezvoltă dragostea pentru frumos, pentru armonie, le cultivă răbdarea, stăpânirea de sine, spiritual de echipă, deschiderea programului se va face cu o şezătoare. Este vorba despre o şezătoare de altădată rea­lizată pe baza  versurilor create de Elena Hornea „românca neaoşă de la Mihăileşti, model pentru comunitate prin felul de a fi, prin atitudine, prin tot ce a întreprins în numele identităţii zonale, în numele folclorului”, cum o numeşte Elena Sima.  Vor recita copiii din ansamblu, iar ,,bocetul” ştergarelor de borangic va fi doinit de inconfundabila Maria Alexandra Voj.

Poezia „Cămaşa fericirii”, aparţinând scriitoarei Elena Hornea , va fi recitată, în primă audiţie, de Cristina Alexandru, elevă a Şcolii gimnaziale Mihăileşti.

Realizatorii spun că şi-au propus ca cei ce vor urmări acest  regal folcloric să poată spune: „Da, la Mihăileşti, copiii au găsit cămaşa fericirii, aceea pe care împăratul din poveste nu a găsit-o niciodată şi să ureze dimpreună cu ei ansamblului buzoian< La mulţi ani, Spic de grâu>!”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker