Cultură

FOTO / Corul buzoian „Happy Kids”, de la Școala din Parc la festivalul din Muntenegru

În această vară copiii au avut parte de frumoasa surpriză de a întâlni, în cadrul programului Școala din Parc, corul „Happy Kids” coordonat de profesoara Oana Dobre. Pe 11 iulie, corul va participa la ateliere, chiar cu o zi înainte de deplasarea pe care o va face la un festival în Muntenegru. Pentru acest festival corul buzoian are un repertoriu special și unele piese probabil vor fi repetate și în prezența copiilor de la Școala din Parc. „Noi am pregătit un program cu muzică de inspirație folclorică, unde vom folosi costume populare și al doilea cu muzică din repertoriul internațional. Costumele pe care le vom folosi pe scenă în festival sunt noi. Festivalul începe pe 13 iulie, iar noi plecăm cu o zi înainte, ca să putem ajunge în timp; ne vom întoarce de acolo pe 18 iulie”, spune profesoara Oana Dobre, care va porni la drum cu un cor format din copii, în total 58 de persoane cu însoțitori cu tot.

Așa cum se observă, programul din această vară al corului Happy Kids este unul foarte bogat. În afară de activitățile desfășurate la Școala din parc, Happy Kids a deschis, pe 2 iulie, pentru a treia oară, Concursul Național „Educație Rutieră Educație pentru Viață”. Același cor a deschis și seria activităților în această vară cu Festivalul „AnTanTe”, o manifestare culturală și educațională care a prins la buzoieni. După programul special pe care l-a realizat pentru AnTanTe, Happy Kids a mai realizat un alt program pe care l-a prezentat în Drăgaică. Aici, spune Oana Dobre, timp de o oră, copiii au prezentat un frumos program latino.

Și pentru că Oana Dobre ne-a obișnuit cu premierele, împreună cu corul pe care îl coordonează a luat parte la o premieră de data aceasta pe tărmâmul sportiv. În baza colaborării pe care a avut-o Federația Română de Fotbal cu  Corul Național de Cameră „Madrigal–Marin Constantin”, copiii de la corurile Cantus Mundi, din care face parte și „Happy Kids”, au onorat cu prezența meciul de deschidere al turneului UEFA Under 21. Ei au intonat imnul României la debutul turneului de pe stadionul Ghencea. Copiii de la corurile Cantus Mundi au avut reprezentanții artistice la pauzele celorlalte 14 meciuri ale turneului care se desfășoară în România. „A urmat apoi colaborarea cu Cantus Mundi și prin acesta cu FRF și cu UEFA. Am cântat la Campionatul European de Fotbal, pe 24 iunie, la meciul România cu Ucraina, pe 27 iunie la meciul României cu Croația și pe 1 iulie la meciul Spaniei cu Elveția. Am fost prezenți astfel pe Ghencea, în București, și pe 1  iulie pe stadionul Rapid. Pe 27 iulie am fost cu un cor format din 73 de copii”, povestește Oana Dobre.

Corul buzoian a cântat  apoi pe data de 6 iulie cu „Madrigalul” la momentul aniversar „Madrigal 60”, un moment de referință în istoria muzicii naționale. Este vorba despre  programul aniversar „Madrigal 60”, care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume, unde corul Happy Kids a fost singurul invitat să se alăture Madrigalului la evenimentul aniversar de la Senat.

După aceste evenimente naționale de referință, „Happy Kids” va onora invitațiile de a participa la festivaluri internaționale. Dacă în această săptămână vor merge la festivalul din Muntenegru, la începutul lunii septembrie va onora invitația pentru un alt festival, de data aceasta în Tunisia, unde copiii vor susține mai multe reprezentații.

 Prezență de top alături de „Madrigal”

Fără îndoială, cea mai importantă prezență pe o scenă de spectacol a ansamblului coral buzoian a fost cea de la concertul care a marcat 60 de ani de existență a Corului „Madrigal”.

Corul Național de Cameră „Madrigal–Marin Constantin” a aniversat, vinerea trecută, 60 de ani de la prima sa apariție pe scenă: pe 7 iulie 1963, de la ora 11.00, Corul de Cameră Madrigal, fondat și dirijat de Marin Constantin, susținea primul său concert la Teatrul de Stat din Brașov, cu un repertoriu de muzică preclasică. Alături de Corul Madrigal s-au aflat atunci la Brașov și Orchestra de Cameră dirijată de Alexandru Șumski, soprana Emilia Petrescu, violonistul Mihai Constantinescu și violoncelistul Radu Aldulescu. Maestrul Marin Constantin spunea la acea vreme: În noaptea ce a urmat concertului, vă mărturisesc purul adevăr, am trăit sentimentul perspectivei Madrigalului și, într-adevăr, multe dintre visurile acelei binecuvântate nopți au devenit viață”.

Critica vremii a elogiat prezența scenică a Corului Madrigal remarcând excelenta pregătire muzicală a artiștilor: „Corul de Cameră compus din 38 de voci, riguros selecționate, s-a prezentat ca un tot omogen, bine închegat, suplu și expresiv, stăpân pe tehnica vocală necesară, cu o bună dicțiune și frazare, disciplinat și atent la solicitările dirijorului. În cele 10 piese reprezentative pentru secolul al XVI-lea, executate la un înalt nivel interpretativ, corul a dezvoltat o bogată gamă expresivă (…) Publicul brașovean a primit pe interpreți cu multă simpatie, răsplătindu-i cu puternice aplauze și obligându-i la numeroase bisuri” , scria Revista „Muzica” din iulie 1963.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, și Programul Național Cantus Mundi au sărbătorit joi, pe 6 iulie 2023, cei 60 de ani de concerte pe toate scenele lumii prin Concertul Extraordinar „Madrigal 60” și expozițiile de tablouri dedicate ansamblului, costume și materiale de arhivă. Evenimentul a fost organizat în cadrul Galeriilor „Madrigal Marin Constantin” de la Senatul României, în Palatul Parlamentului. La aniversare au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, oficiali, parteneri instituționali, invitați și media, precum și foști membrii ai Corului Madrigal. Madrigaliștii seniori s-au alăturat Corului Madrigal și copiilor din Cantus Mundi pentru un moment emoționant și au cântat împreună „Vezzosette nimphe e belle”, de Giovanni Gastoldi, considerat imnul madrigaliștilor din toate timpurile.

Corul Madrigal a fost fondat 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin și a avut prima repetiție pe 11 aprilie în acel an. După doar trei luni de repetiții, Corul Madrigal, dirijat de Marin Constantin, a susținut primul concert cu public la Brașov, iar în 1968 a devenit formația corală profesionistă a Conservatorului. Sub îndrumarea fondatorului său, Corul Madrigal s-a transformat în scurt timp într-un reper al vieții muzicale din România, și, după numai câțiva ani, într-un redutabil ambasador cultural al țării noastre în lume.

În anul 2014, Corul Madrigal a preluat numele fondatorului său în denumirea sa, iar în prezent este o instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerul Culturii. Directorul de onoare al ansamblului este dirijorul internațional Ion Marin, iar managementul instituției este asigurat de Emil Pantelimon. Dirijorul principal al ansamblului este Anna Ungureanu, iar dirijorul secund este Cezar Verlan. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal-Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Madrigal.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național „Cantus Mundi”, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker