Administrație

FOTO | Consiliul Local Grebănu, reconstituit vineri cu emoţii, ar putea fi iar dizolvat

Comuna Grebănu are un nou consiliu local. Şedinţa nu a fost însă lipsită de emoţii pentru primarul Gheorghe Stanciu. În prezenţa prefectului Carmen Ichim, vineri a avut loc şedinţa de reconstituire a deliberativului local în cadrul căreia au fost validaţi zece noi consilieri. La apelul reprezentanţilor Prefecturii au răspuns doar reprezentanţii PSD, conform listei de supleanţi aleşi pe 5 iunie 2016, şi patru reprezentanţi ai PNL, nu şi de la ALDE. Suficient însă ca noul Consiliu Local să fie reconstituit şi mandatele să fie validate. În aceeaşi şedinţă, s-a decis, cu unanimitate de voturi, ca primarul Gheorghe Stanciu să facă echipă cu liberalul Dănuţ Băniciu, care a fost ales viceprimar.

Cei patru liberali aflaţi pe lista de supleanţi ar putea avea însă un mandat scurt. Joi, aceştia s-au întâlnit cu preşedintele organizaţiei locale PNL Grebănu şi cu un alt liberal şi au fost rugaţi să se prezinte la şedinţa de reconstituire a consiliului local din data de 15 noiembrie, ora 10.00. Câteva ore mai târziu, însă, dar şi vineri dimineaţă, aceleaşi persoane le-ar fi comunicat telefonic să nu se mai prezinte la şedinţă, întrucât aceasta nu va mai avea loc.

Nu este foarte clar ce s-a întâmplat, însă nu este exclusă o încercare de boico­tare a şedinţei de reconstituire.

Printr-un proces verbal, cei patru şi-au asumat prezenţa la şedinţa de reconstituire a deliberativului, calitatea de membri PNL dar şi cele mai sus menţionate şi rămâne ca forurile de conducere ale PNL Buzău să decidă asupra reprezentativităţii celor patru în Consiliul Local Grebănu. Dacă PNL Buzău decide să retragă sprijinul politic celor patru consilieri locali, atunci deliberativul comunei ar putea fi din nou dizolvat.

Amintim că pe 5 noiembrie, judecătorii de la Ploieşti au menţinut decizia de dizolvare a Consiliului Local dată în primă instanţă la Tribunalul Buzău.

,,VICTORIE importantă pentru Comuna Grebănu!!! Curtea de Apel Ploieşti a dizolvat DEFINITIV Consi­liul local Grebănu, respingând ca nefondat recursul făcut de PETRE IONIŢĂ, DINU TUDOREL ŞI IARU IONEL. Totodată, instanţa obligă recurentul, adică pe cei trei care au depus recurs PETRE IONIŢĂ, DINU TUDOREL ŞI IARU IONEL, la plata a 2.000 lei către intimat (Primar Stanciu Gheorghe).

Aşadar, în cel mai scurt timp posibil vom avea un nou Consiliu Local şi vom putea termina proiectele importante ale Comunei”, a scris primarul comunei Grebănu pe Facebook.

Situaţie de ,,noaptea minţii”

Primarul social-demo­crat al comunei a fost nevoit să ceară în instanţă dizolvarea Consiliului Local, după ce şase consilieri PNL au demisionat în bloc şi s-au înscris în ALDE, iar unul de la această ultimă formaţiune politică a fost exclus, dar trei consilieri PSD au contestat decizia colegului de partid. Cu o zi înainte ca hotărârea Tribunalului de dizolvare a deliberativului să rămână definitivă, trei consilieri social-democraţi au depus recurs în numele Consiliului Local, blocând astfel procedurile administrative.

Primarul Gheorghe Stanciu a descoperit ­mi­nunăţia când a mers la Tribunalul Buzău să ceară hotărârea intanţei. Petre Ioniţă, Tudorel Dinu şi Ionel Iaru au fost semnatarii contestaţiei. ,,Am mers la Tribunal şi am aflat că au făcut recurs, culmea, trei consilieri de la PSD. Au depus cererea cu o zi înainte să devină ­defi­nitivă hotărârea. Unul dintre ei, Ioniţă Petre, fost şef de organizaţie PSD, se opune acum la toate investiţiile. Eu cred că nu vor avea vreo şansă la Curtea de Apel Ploieşti pentru că ar fi trebuit să semneze opt consilieri, dar trag de timp să mă blocheze pe mine. Eu ştiu de ce procedează ei aşa. Am înţeles că pleacă la Pro România”, ne declara primarul comunei Grebănu, Gheorghe Stanciu.

Dacă hotărârea instanţei rămânea definitivă, primarul ar fi primit dreptul de a emite dispoziţii pentru cheltuielile urgente ale Primă­riei. Atfel o perioadă localitatea a funcţiona doar cu primarul şi cu secretarul, dar şi cu personalul propriu pe care şi l-a putut permite, în limitele bugetului.

Primarul Gheorghe Stanciu a cerut în instanţă dizolvarea Consiliului Local, după ce deliberativul comunei nu s-a mai putut întruni, pentru că nu mai îndeplinea condiţiile legale de constituire. Şi aceasta din cauză că alianţa PNL-ALDE din Consiliul Local s-a scurtcircuitat, iar şase dintre cei şapte consilieri aleşi pe lista PNL au demisionat în bloc şi s-au înscris în celălalt partid. În plus, viceprimarul ALDE a fost dat afară din partid, fiind acuzat că a trecut de partea PSD.

Totul s-a întâmplat după ce liberalii au fost mustraţi de conducerea organizaţiei judeţene a PNL că s-au opus aprobării unui proiect de hotărâre, punând în pericol accesarea de către Compania de Apă a unei finanţări de 14 milioane de euro, bani europeni, cu o contribuţie locală de două procente. Banii sunt destinaţi sistemului de apă şi canalizare, sumă alocată comunei Grebănu printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Opera­ţional Infrastructură Mare, proiect cu o valoare de aproape 300 milioane euro pentru întreg judeţul Buzău.

De unde scurt-circuitul

În 2017, Consiliul Local Grebănu a emis o hotărâre în acest sens, pentru aproximativ o jumătate din lucrare, în limita fondurilor alocate pentru anul respectiv. Pentru restul lucrării, care urma să fie finanţată cu fonduri alocate acestui an, o parte dintre aleşii locali au refuzat să emită o hotărâre similară celei din 2017. A fost vorba de consilierii locali ai Partidului Naţional Liberal, şapte la număr, şi de consilierul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Ion Zainea, desemnat viceprimar al comunei având sprijinul PNL. Toţi aceştia au deţinut majoritatea în Consiliul Local şi au blocat, ori de câte ori a fost inclus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de primarul social-democrat Gheorghe Stanciu, care a avut alături şapte consilieri locali PSD. La şedinţa din ianuarie a Consiliului Local, alianţa locală PNL-ALDE a votat chiar scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre. Între timp, viceprimarul ALDE a sesizat că atitudinea în cauză nu este constructivă, însă luarea de poziţie nu a fost primită bine de partidul său, astfel că i s-a retras sprijinul politic, iar prefectul a emis, în data de 4 martie 2019, ordin de încetare a madatului. Ion Zainea a contestat în instanţă decizia partidului de a-i retrage sprijinul politic, dar a contestat şi ordinul prefectului, cerând suspendarea aplicării actului administrativ şi anularea lui. Procesul a fost însă suspendat până când instanţa se va pronunţa pe contestaţia la decizia de excludere a Biroului Politic al ALDE.

Şi în tabăra PSD au apărut probleme după ce unul dintre consilieri, Ion Ivan, nu s-a mai prezentat la şedinţele Consiliului Local.

Situaţia de la Grebănu s-a datorat schimbării de atitudine a ALDE Buzău după ce organizaţia judeţeană a fost preluată de către deputatul Adrian Mocanu şi de senatorul Dorin Bădulescu, aleşi parlamentari pe listele Partidului Mişcarea Populară, care şi-au descoperit vocaţia liberal-democrată în toamna anului trecut. Aşa cum se întâmplă şi la nivelul Consiliului Local Municipal Buzău, aleşii ALDE şi apropiaţi ai acestora votează, mai în tot judeţul, împotriva proiectelor de hotărâre promovate de primarii social-democraţi, chiar dacă acestea sunt esenţiale pentru viaţa comunităţii, aşa cum se întâmplă la Grebănu. Consilierii locali PNL şi ALDE şi-au justificat votul prin aceea că intenţionează să retragă comuna din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008“ şi să realizeze investiţiile în reţelele de apă şi canalizare independent, din resurse locale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker