Educație

FOTO | Confesiunile tinerilor buzoieni care au luat Bacalaureatul cu 10

Trei absolvenți ai celui mai prestigios liceu din Buzău, Colegiul Național „B.P. Hasdeu”,  Carla Sava și Teodor Borcan, colegi de clasă la specializarea Matematică-Informatică bilingv, și Diana Tulin, de la Filologie, toți trei prieteni de mai bine de zece ani, sunt absolvenții de 10 cu care Buzăul se mândrește.

Teo Borcan este admis la Universitatea din Groningen

Teo Borcan

Teo Borcan, unul dintre cei trei elevi buzoieni care au luat examenul de Bacalaureat cu media 10 în sesiunea 2022, a absolvit Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, secția Matematică – Informatică, cu a doua medie pe colegiu, 9,94, și va merge la Facultate în Olanda, la Groningen.

Voluntariatul se numără printre activitățile sale preferate și își dorește  să realizeze o carieră în cercetare. El a povestit pentru OPINIA despre cum și-a ales facultatea și despre profesia pe care își dorește să o urmeze.

Rezultatul a fost neașteptat! Știam că am făcut bine și, consultând baremul, am observat că nu greșisem nimic! Cea mai problematică probă a fost cea de Limba română unde, din păcate, Ministerul nu și-a ținut promisiunea legată de adaptarea subiectelor la perioada pandemiei. Opera de la subiectul al III-lea a fost una studiată în plin val pandemic. Situația examenului de Bacalaureat nu este cea mai strălucită și cred că încă mai sunt multe de îmbunătățit. Eu sunt admis, din decembrie, la Universitatea din Groningen, la facultatea de Științele Vieții și Tehnologie. Este ceva care mă pasionează de mult timp, de aceea am dat și Bacalaureatul la biologie. Sper ca situația învățământului să se îmbunătățească pe viitor. E nevoie de schimbări!

Eu aspir către o carieră în cercetare, probabil și de profesorat la un moment dat. Totodată, aș vrea să continui să mă implic în proiecte europene, ca până acum. Motivul pentru care am ales să plec din țară este că nu am posibilitatea să studiez așa ceva aici la un nivel înalt. Poate dacă se creează oportunități ca eu sa profesez în țară, mă voi întoarce cândva.

Voluntariatul este printre activitățile mele preferate; am fost parte din biroul executiv al ONG-ului «Interact»  Buzău și am ajutat comunitatea buzoiană. Particip în mod activ la sesiuni ale Parlamentului European al Tinerilor (EYP) unde tratez probleme de nivel european. Pasiunea mea de când sunt mic este dansul sportiv. Împreună cu partenera mea, Carla Sava, care a obținut și ea media 10 la Bacalaureat, am obținut premii importante la nivel național, dar și mondial, de-a lungul timpului”, spune Teodor Borcan.

Diana Tulin: Simt că Hasdeul este parte din „acasă”

Diana Tulin

Diana Tulin a obținut 10 la examenul de Bacalaureat și  a absolvit cu media 9.83  cei patru ani de liceu, la secția Filologie a Colegiului „B.P. Hasdeu”. La Examenul de Evaluare Națională pe care l-a susținut în urmă cu patru ani, Diana Tulin a obținut o medie care îi permitea să opteze pentru profilul Matematică-Informatică bilingv, adică pentru clasa unde se intră cu cele mai mari medii în clasa a IX-a în Colegiul Național „B.P.Hasdeu”. S-a decis însă pentru profilul uman, pentru că așa a simțit că este mai bine pentru ea. Pe parcursul liceului și-a descoperit și alte abilități și ne mărturisește că pașii o vor purta nu spre Drept, așa cum credea, ci către Comunicare și Relații Publice. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim că Diana este un bun organizator, lucru pe care l-a remarcat, de altfel, și conducerea Colegiului. Ea s-a ocupat  cu succes de organizarea festivității de absolvire și a balului la Colegiul „B.P. Hasdeu” din acest an, dovedind din plin aceste calități de lider și abilități de voluntariat. Directoarea C.N. „B.P. Hasdeu”, Virginia Tănăsescu-Mândruță i-a răsplătit această reușită cu o diplomă onorantă, în cadrul festivității de premiere a absolvenților care s-au făcut remarcați în activitatea școlară și prin rezultatele obținute pe parcursul celor patru ani de liceu.  Diana a împărtășit pentru OPINIA câteva dintre planurile ei de viitor, imediat după aflarea rezultatului la Bacalaureat.

„Sunt fericită! La Limba română am avut emoții, deși este materia mea preferată, pentru că știu câtă subiectivitate este când se corectează. Cea de-a treia materie pentru Bacalaureat este la alegere. Eu am ales Geografia, deși toată lumea spunea să dau examenul la Logică. Nu regret nicio secundă că am dat la Geografie, deși am muncit mai mult decât aș fi muncit cu Logica, pentru că toate cunoștințele acumulate anul acesta la Geografie nu le-aș fi obținut în alt context. Mai departe vreau să dau la Universitatea București, la Comunicare și Relații Publice. Am avut mai multe variante inițial, dar mi-am dat seama că profilul acesta mă face cel mai fericită, sau așa pare în momentul de față.

La Examenul de Evaluare Națională aveam medie pentru «Matematică–Iformatică bilingv», doar că mi-am dat seama că m-aș duce doar pentru renumele profilului, pentru că eu nu mă regăseam și nici nu îmi plăceau materiile de acolo în mod special. Și chiar nu regret că am ales să merg la profil Uman. Aici mi se potrivește cel mai bine și am și reușit să mă afirm.

Datorită pandemiei am avut acces la mai multe webbinarii și diferite cursuri de orientare în carieră și am descoperit și partea aceasta de comunicare, de relații publice, care a umbrit cumva ideea de Drept pe care o aveam inițial, și am observat că mi se potrivește mult mai bine, că mi-ar plăcea mult mai mult; de fapt, asta mă și interesează, să-mi placă ceea ce fac.

Și organizarea festivităților de final de an mi-au făcut plăcere. Am fost printre cei mai implicați oameni și cu festivitatea și cu balul de absolvire. Este bine că am ales acest profil, uman, pentru că am avut timp să mă ocup de astfel de activități care mi-au făcut plăcere. Am fost implicată în multe proiecte de voluntariat, în timpul pandemiei și nu numai. Am multe amintiri din perioada liceului pe care am reușit să le creez împreună cu prietenii mei și în afara școlii și în școală cu colegii.

«Hasdeul» simt că este parte din «acasă» și, dacă va fi nevoie de mine, dacă o să mi se solicite ajutorul, o să ajut cu ce pot în proiectul Media HDu al Colegiului. În privința carierei, îmi doresc să lucrez la terminarea facultății la o firmă de Relații Publice, să fiu reprezentantul firmei, fie să îmi fac eu firma mea, pe ideea de relații publice”, spune Diana Tulin.

Carla Sava: „Liceul a fost mai mult despre tot ce s-a întâmplat după orele de curs”

Carla Sava

Carla Sava a absolvit cei patru ani de liceu cu media 9.89, la secția de Matematică–Informatică bilingv, și a obținut 10 la examenul de Bacalaureat întregind frumos tabloul care conturează un lider adevărat, având în vedere că vorbim despre o elevă a Colegiului  Național „B.P. Hasdeu” implicată în foarte multe activități de voluntariat. Carla Sava a fost președinta „Interact” Buzău și săptămâna viitoare, pe 4 iulie, la Acquario, va participa la Gala de schimbare a mandatului Interact, în calitate de fost membru.

„Sunt onorată să particip la această gală și fericită să fiu alături de Boardul de anul acesta, care au făcut o treabă excelentă. Nu există sentiment mai frumos decât să vezi cum generațiile din spate cresc și lasă ceva valoros Buzăului”, a declarat Carla Sava. Reporterul OPINIA a fost printre primii care au felicitat-o pe Carla pentru reușita de la Bacalaureat, în ciuda faptului că a fost greu de prins la telefon, pentru că, în această săptămână, se află în tabăra de Limba engleză „Smart Friends Adventure Camp”, unde face voluntariat. Ea a vorbit despre examenul de Bacalaureat, cu speranța că va fi cineva capabil să îi ia în seamă opiniile, pentru a crește calitatea învățământului prin introducerea în programă a unor activități cu utilitate în viața absolvenților de liceu.

„Teo și Diana sunt mai mult decât <ceilalți doi care au luat 10 în Bacalaureat>”

Și pentru că este un lider, așa cum spuneam, Carla Sava are cuvinte de laudă și de încurajare pentru toți colegii de generație – o generație foarte valoroasă -, pentru munca lor, căci spune ea, câteva sutimi care îi despart într-un clasament, care pot fi și sutimile subiectivității: „Felicitări nu doar celor ce au luat 10, ci tuturor. Cu toții am muncit, iar aceste zecimale nu spun nimic despre noi. Că e 9,90, 9,30 sau 10,00, suntem o generație valoroasă. Vă urez tuturor mult succes la facultate, sunt sigură ca o să aud despre toți colegii mei lucruri impresionante”, a transmis Carla Sava colegilor de generație și prietenilor pe care îi prețuiește.

Și are chiar și un mesaj special pentru prietenii săi apropiați, ceilalți doi copii de 10 ai Hasdeului și ai Buzăului: „Vreau să vă spun câte ceva despre Teo și Diana, colegii mei care au luat 10. Îi cunosc de mai bine de 10 ani; am crescut împreună, și, de-a lungul liceului, ne-am implicat toți trei, umăr la umăr, în zeci de proiecte. Pentru mine, Teo și Diana sunt mai mult decât <ceilalți doi care au luat 10 în Bacalaureat>. Sunt cei care au stat cu mine ore în șir, organizând evenimente, încercând să aducă plusvaloare liceului și orașului nostru. Teo este partenerul meu de dans sportiv din clasele primare. Îmi pare bine că și azi suntem amândoi acolo unde ne-am propus”.

În ceea ce privește studiile superioare, Carla Sava s-a decis să meargă în Olanda la Facultate, unde va studia Drept internațional și european. „Mai departe voi merge în Olanda pe Drept Internațional și European. Am fost întrebată de multe ori de ce nu m-am transferat la alt profil, unul umanist. Nu regret nicio secundă ca am fost la Mate-Info. Mi-a dezvoltat gândirea critică și logică, de care am nevoie mai departe. A fost o continuă provocare”, mai spune Carla Sava.

Am muncit constant pentru acest rezultat, pentru că în general cred că asta este cheia. La finalul acestui Bacalaureat, pot spune că mă bucur, dar pe de altă parte aceasta este ocazia în care pot spune ceva despre învățământul românesc, sperând că voi fi ascultată. Ar fi bine să vă spun tuturor că despre această performanță e vorba în liceu. Că acesta e țelul. Dar nu e. Pentru mine, liceul a fost mai mult despre tot ce s-a întâmplat după orele de curs. Pe mine m-au dezvoltat aceste lucruri: public speaking, debate, schimburi de experiențe, voluntariat în cadrul ONG-urilor. Sunt mult mai împlinită că am ieșit din liceu cu  abilități pe care nu le au toți tinerii, precum leadership, organizare, spirit de echipă.

Mi-aș dori ca examenul de Bacalaureat în sine să se redefinească. Cel mai coerent mi se pare examenul de Matematică; e mult mai bine structurat decât  cel de la Limba română. Cel mai relevant subiect de la Limba română este, cu siguranță, opinia elevului de la punctul 1B.  Recunosc că pentru subiectul al III-lea, eseul despre o operă, m-am pregătit cel mai mult, deși nu am avut motivație să memorez aproape 30 de pagini. Mulțumesc acelor profesori care au încercat să dezvolte în elevi ceva mai mult decât memorare, fixarea riguroasă a materiei. Pentru profesorii care au stat cu noi după școală, în week-end, în Zoom-uri, pentru aceștia merită să spunem că există calitate în învățământ”, a mai spus Carla Sava.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker