Politic

FOTO | Comunicat USR: Indolenţa instituţiilor buzoiene este un atentat la sănătatea cetăţenilor!

Comisia Europeană a activat procedura de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri şi a poluării aerului. Măsura a fost luată din cauza legislaţiei defectuoase care nu permite gestionarea şi verificarea de către autorităţile române a cantităţilor mari de lemne tăiate ilegal din pădurile ţării.

În ceea ce priveşte mediul şi, în special, gestionarea deşeurilor, România e din nou la coada Europei. Deşi avem dispoziţii clare de a colecta selectiv deşeurile, pubelele sunt pline de gunoi menajer amestecat cu cantităţi uriaşe de carton, plastic şi metal. În multe comune din judeţul Buzău, situaţia este cu mult mai gravă. Nu doar că deşeurile nu sunt colectate selectiv, dar de foarte multe ori sunt aruncate în gropi la marginea satelor şi astupate sau pur şi simplu li se dă foc.

Unele primării au ales să gestioneze singure preluarea deşeurilor de la cetăţeni, dar modul în care aleg să admi­nistreze serviciul este unul de natură penală. De exemplu în comuna Săgeata, deşi există o hotărâre a Consiliului Local prin care s-a decis instituirea unei taxe de preluare a gunoiului menajer, persoanele res­ponsabile de gestionarea serviciului nu semnează contracte cu cetăţenii, preferând, din informaţiile pe care le avem de la cetăţeni, să încaseze sume mai mici în nume personal şi să arunce gunoiul lângă comună, pe drumurile lăturalnice, pentru a avea astfel costuri scăzute ale serviciului. Au avut chiar şi o tentativă de intrare în normalitate şi au distribuit câteva luni saci galbeni, dar au renunţat pe motiv că „iau prea puţini bani pe gunoiul colectat selectiv”. Situaţia este departe de ce impune legislaţia şi chiar bunul simt. Tomberoane de gunoi se primesc doar după reclamaţii la ANPC şi Garda de Mediu dar nici măcar în acel moment nu există posibilitatea de a semna un contract de prestări servicii.

Situaţia este complet scăpată de sub control şi comuna Săgeata nu este un caz izolat. Majoritatea primăriilor lăsate să gestioneze după bunul plac problema deşeurilor transformă totul într-o ofertă politică faţă de cetăţeni, stabilind tarife mult sub costurile de gestiune şi de fapt făcându-le un rău contaminând aerul, solul şi pânza freatică. Alte primării, cum e cazul Săgeata, văd în gunoi o metodă de a creşte bugetul ­uno­ra dintre angajaţii responsabili de gestionarea serviciului. Dar ce aşteptări putem avea de la instituţia Prefectului sau a Gărzii de Mediu care ar trebui să se asigure că aceste cazuri să fie cel mult nişte accidente punctuale şi nu o generalizare? Ambele sunt politizate, funcţiile fiind tranzacţionate de vechile găşti politice ale judeţului. Doamna Ichim a avut, şi ca Prefect şi acum la Garda de Mediu, o singură grijă şi anume imaginea sa publică de „tânăr politician”, nu atribuţiile pe care le are în calitatea sa de angajat al statului român cu ­res­ponsabilităţi uriaşe faţă de cetăţeni.

Uniunea Salvaţi România va monitoriza în continuare aceste probleme grave care sunt un atentat la sănătatea publică. Vom semnala şi vom sesiza întotdeauna orice demers care pune în pericol sănătatea noastră dar şi viitorul copiilor noştri. Suntem la dispoziţia cetăţenilor şi îi ­asi­gurăm că ne pot contacta cu orice ocazie în care vor constata că instituţiile statului nu îşi fac datoria.

Text asumat de USR Buzău

Articole similare