Administrație

FOTO / Comuna Siriu, premiată la Târgul de Turism România

Comuna Siriu a fost prezentă, până duminică, cu un stand propriu la Târgul de Turism, ediţia de toamnă, organizat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la Centrul Expozițional Romexpo din București. În deschiderea evenimentului, primarul Dragoş Voicu a primit din partea ministrului Economiei actul de recunoaştere a satului Gura Siriului ca staţiune turistică de interes local. De altfel, mica staţiune turistică buzoiană a fost selectată, alături de alte patru zone cu potenţial turistic din România, la un concurs internaţional – Best Tourism Villages 2023.

„Am fost invitați de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului la standul Ministerului. Am participat anul acesta la concursul Best Tourism Villages 2023, cred că acesta a și fost motivul pentru care am fost invitați la standul Ministerului, la târg. De altfel, la deschidere ne-au și premiat pentru participare. Noi am participat cu satul Gura Siriului, zonă declarată stațiune turistică de interes local. Lucrăm să declarăm întreaga comună, să vedem cât de repede reușim”, a spus primarul Dragoş Voicu.

Despre comuna Siriu se poate spune că este localitatea din zona montană a judeţului cu cea mai mare dezvoltare turistică, şi asta pentru că actualul primar a făcut o prioritate din a reda localităţii mai vechea strălucire, din perioada în care erau în activitate Băile Siriului, iar o cursă specială de transport în comun făcea legătura direct cu Bucureştiul. De altfel, între cunoscătorii pe zona turismului, când vine vorba despre localitatea Siriu se foloseşte şi sintagma „Mica Elveţie”. Înainte de construirea barajului și ridicarea nivelului apei, stațiunea Băile Siriu, promițătoare odată, se mai rezuma la o clădire neterminată, la al cărei parter erau amenajate trei mici bazine, construcții astăzi distruse și îngropate în mâlul de pe fundul lacului. În ultimii ani izvorul mineral cu apă călduță (cam 31°C) care alimenta bazinele a fost practic acoperit de apele lacului, acum bolborosind spectaculos și inutil din adâncuri sau de pe mal, în funcție de nivelul apei din lac. Uneori, vara, când apele lacului sunt mai retrase și izvorul rămâne pe uscat, cei care cunosc locul se strâng să se „trateze” în preajma lui, cu un grătar la îndemână. Un alt izvor termal, mai recent descoperit cam în aceeași zonă, mai cald decât cel de pe fundul lacului, vorbește lumea c-ar fi fost captat și dirijat spre una din reședințele din zonă.

La standul de la Complexul Expoziţional Romexpo, primarul Dragoş Voicu a prezentat pliante şi broşuri cu obiectivele turistice din zonă, cu unităţile de cazare, dar şi produse culinare specifice zonelor de munte. Carnea la garniţă, slănina şi ţuica de Siriu au fost vedetele standului buzoian.

Articole similare