Educație

FOTO / Colegiul Economic Buzău și „UNIVERSAL LE BIG” parteneri într-un proiect pentru inserția absolvenților pe piața muncii

Colegiul Economic Buzău a finalizat proiectul „CODE TO ACCESS LABOUR MARKET- Cod de acces pe piața muncii”. Proiectul, derulat în perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, și finanțat prin granturile SEE 2014-2021, a adus împreună o unitate VET din România (Colegiul Economic  Regele Mihai I Buzău), un agent economic care asigură locuri de practică elevilor de la profilul Economic Comerț (SC UNIVERSAL LE BIG SRL) și o unitate școlară VET din Croația (Ekonomska i trgovačka škola, Dubrovnik). El a avut drept obiectiv general  îmbunătățirea calității stagiilor de pregătire practică pentru o mai bună inserție pe piața muncii a absolvenților.

Într-o atmosferă prietenească, la sala „MAMA MIA”, aparținând Societății „UNIVERSAL LE BIG”, partener în cadrul proiectului, s-au întâlnit profesorii de specialitate din Colegiu, alături de parteneri, respectiv reprezentanți ai S.C. LE BIG SRL: Adina Ipate, Angela Stoicescu și Elena Păduraru.  Au fost prezenți, alături de conducerea Colegiului Economic, Felicia Vijdea, reprezentant Europe Direct Buzău și  prof. Tony Valeriu Nicolae, din partea Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Geta Burducea, directoarea Colegiului, a prezentat pe scurt obiectivele urmărite, principalele activități derulate, produsele realizate și a menționat importanța acestui proiect pentru formarea profesională a elevilor, mulțumind partenerilor pentru sprijinul acordat. La rândul ei, Maria Popa, director adjunct, a apreciat rolul activității practice și rolul acesteia în dezvoltarea motivației elevilor pentru învățare.

A fost lansat și site-ul proiectului, care a fost prezentat de autoarea sa, profesor Măriuca Budău. Acesta a făcut  invitația tuturor celor prezenți de a disemina proiectul inclusiv prin această modalitate modernă de informare. Prof. dr. Ec. Adina Enuș a adus  în atenția celor prezenți importanța proiectului prin prisma opiniilor principalilor beneficiari: elevii. „Chestionarele aplicate la debutul și la finalul proiectului evidențiază progresul înregistrat în activitatea practică pe parcursul anului de derulare, abilitățile dezvoltate, precum și propunerile vizând activitatea viitoare”, transmite prof. Cătălina Poștovei.

Produsele finale ale proiectului, opt CDL-uri și  patru Caiete de practică, au fost prezentate de două dintre autoarele lor: prof.  Paraschiva Căpriță și Cornelia Șerban, care au pus la dispoziția celor prezenți informații privind rolul acestor instrumente în desfășurarea practicii cu elevii.

Cătălina Poștovei a prezentat Ghidul tutorelui de practică, realizat , de asemenea, în cadrul proiectului ca suport pentru partenerii Colegiului Economic în organizarea stagiilor de practică.

Magdalena Ardeleanu, profesor de management la Colegiul Economic,  consideră că materialele elaborate în cadrul proiectului  sunt de un real folos pentru toți profesorii de specialitate din școală și din afara ei.

La rândul său, Cecilia Duca, profesor de contabilitate, apreciază colaborarea școlii cu Societatea LE BIG inclusiv prin faptul că elevii își elaborează lucrările de absolvire în cadrul activității practice desfășurate aici. Și agentul economic s-a arătat mulțumit de această colaborare cu liceul buzoian. Adina Ipate, din partea conducerii Societății UNIVERSAL LE BIG, a apreciat importanța colaborării școală – agent economic, menționând că ambele părți au de învățat în urma acestei colaborări. De asemenea,  Angela Stoicescu, responsabilul cu resursele umane  în cadrul societății UNIVERSAL LE BIG și  Elena Păduraru, coordinator aprovizionare în cadrul aceleiași societăți au afirmat că Proiectul CALM a fost o „experiență minunată de la care au învățat enorm în tot ce înseamnă lucrul cu elevii”.

Felicia Vijdea, reprezentant Europe Direct, apreciază rolul Colegiului Economic „Regele Mihai I” în formarea tinerilor în context european. Numeroasele proiecte desfășurate de Colegiul Economic „Regele Mihai I” oferă experiențe multiple  care nu o dată „au schimbat vieți”, a apreciat reprezentantul Europe Direct Buzău.

Din partea Inspectoratului Școlar, prof. Tony Valeriu Nicolae integrează Proiectul „CODE TO ACCESS LABOUR MARKET” –  Cod de acces pe piața muncii în contextul anului European al Competențelor, considerând că, prin obiectivele și modul de aplicare, deschide noi oportunități elevilor și  profesorilor, ca și agenților economici colaboratori.

Prof. Cătălina Poștovei a încheiat activitatea, invitând la organizarea periodică a unei „Cafenele a profesorilor și agenților economici colaboratori”, care să se întrunească, pe un teren „neutru”, pentru a dezbate problemele care apar în învățământul de specialitate.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker