Educație

FOTO / Colegiul Economic Buzău, implicat în „100in1day”, o premieră la nivel național

Elevii Colegiului Economic Buzău au participat la campania „100in1day”, desfășurată în premieră în România. Această campanie reprezintă un model de eveniment de activare civică, prin care liceenii au avut oportunitatea să inițieze și să propună diferite intervenții civice și comunitare.

Una dintre acțiunile  desfășurate în cadrul campaniei 100in1day la Colegiul Economic Buzău a fost campania de donare de sânge „Redă bucuria vieții!”, prin colaborarea cu Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău. 80 de donatori (elevi și profesori ) au ales să dăruiască viață dovedind implicare, spirit civic și empatie. „Activitatea a reprezentat un moment în care fiecare dintre noi am demonstrat, încă o dată, că binele semenilor este pe lista priorităților noastre”, spune direcatoarea Geta Burducea.

La rândul său, directoarea Centrului de Transfuzii Buzău aprecia această inițiativă a la nivelul acestui liceu buzoian. „Astăzi mă simt mai încrezătoare și privesc cu mai multă speranță spre viitor. 80 de elevi în ultimul an de liceu și cadre didactice de la Colegiul Economic au donat sânge. Mulțumesc acestor tineri frumoși și inimoși, precum și cadrelor didactice care au inițiat și promovat această campanie, mai ales celor care prin puterea exemplului au înțeles cel mai important rol al unui educator,cel de formator de caractere. Felicitari!”, le-a transmis directoarea Adriana Crăciun.

Cum văd elevii această campanie

Această activitate de voluntariat a avut un impact deosebit asupra participanților, unii dintre ei fiind doritori să împărtășească și altora din această experiență.

Anamaria Crăciun, din clasa a XII -a G, ne-a spus: „A fost o inițiativă cu multe emoții. Mi-au dat lacrimile gândindu-mă la faptul că un asemenea demers ne unește și ne bucură, pentru că astfel putem oferi speranță Redă bucuria vieții!Donează sânge !”

Experiența aceasta a bucurat-o și pe  Andreea Pîslaru, din clasa a-XII-a E, care afirmă că „a fost o experiență frumoasă; m-am bucurat că pot contribui poate chiar și la salvarea unei vieți. Deși am mers acolo cu teamă, tot procesul a fost unul  ușor și rapid. Cadrele medicale au fost drăguțe făcând toată procedura mai plăcută.”

Pentru alți elevi această campanie era așteptată de mai multă vreme și este o experiență pe care doresc să mai repete.  „Îmi doream de foarte mult timp să fac acest lucru. A fost o experiență nouă, dar totuși, nu mi-a fost frică. Cei de acolo au fost atenți la mine, iar cât mă obișnuiam cu starea de slăbiciune am vorbit și am râs. Sunt destul de sigură că voi mai dona sânge”, ne spune  Daria Vătășelu,  din clasa a-XII-a E.

Scopul proiectului denumit Captain Civic și derulat de Asociația Monomyths cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România este acela de a implica elevi într-un program complex de educație civică prin gamificare (metode alternative de învățare prin joc), care să le dezvolte competențele personale, sociale, civice și gândirea critică.

100in1day România face parte dintr-o mișcare globală care urmărește să împuternicească cetățenii să joace un rol activ în modelarea comunităților lor. Inițiativa 100in1day a început în anul 2012 în Bogota, Columbia, și de atunci s-a extins în peste 30 de orașe din întreaga lume. Anul acesta, România se va alătura pentru prima dată mișcării, evenimentele civice urmând să aibă loc în 21 orașe din întreaga țară, precum București, Buzău, Brașov, Baia Mare, Bistrița și Sibiu.

Programul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

„Timp de opt săptămâni, liceenii au avut ocazia să descopere cele șapte orașe tematice și misiunile interactive incluse în jocul educațional Hi-Quest. Activitățile i-au  provocat pe tineri să își gestioneze avalanșa de emoții specifice vârstei, să își construiască comportamente pozitive, dar și să aibă discuții pe teme precum bullying, voluntariat, știri false, gândire critică, dezvoltare durabilă, drepturile omului, diversitate și discriminare”, transmite conducerea Colegiului Economic.

Prof. psihopedagog Lucia Olteanu, prof. Janina Nedelcu și prof. Măriuca Budău  s-au implicat în realizarea în bune condiții a acestei campanii făcând parte din echipa de organizare la nivelul Colegiului Economic Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker