Educație

FOTO | Clubul hasdeian 3,14, voluntariat pentru refugiații ucraineni, de ziua numărului π

Luni, 14 martie, Clubul hasdeian „3,14”, un club de „facere și desfacere a ide­ilor”, care dezvoltă copiilor creativitatea, gândirea de tip design, inteligența emo­țională, capacitatea de a fi autonomi, abilitatea de a organiza, adică toate acele competențe ce permit adaptarea la nou, și-a sărbătorit ziua, așa cum ne-a obișnuit, cu, de acum, tradiționala plăcintă, dar și cu fapte remarcabile. Povestea Clubului 3,14 continuă în această lună, martie, în care a împlinit nouă pri­măveri, cu acțiuni de voluntariat pentru sprijinirea ucrainenilor refugiați.

Dănuț Solcan: „Suntem pregătiți în continuare să ajutăm”

Vinerea trecută, elevii hasdeieni, coordonați de cadrele didactice, au făcut peste 200 de pachete pe care le-au oferit refugiaților ucraineni aflați în tranzit și au și socializat cu copiii acestora. Despre toată această implicare a elevilor în acțiunea de voluntariat pentru ajutorarea ucrainenilor refugiați, copii și adulți, profesorul Dănuț Solcan spune: „Zona de voluntariat a Clubului 3,14  este cea mai bogată. Sunt momente în care copiii nu fac o acțiune anume. Ei se mobilizează în momentul în care e nevoie de ajutor într-o anumită privin­ță. Și acum s-au mobilizat foarte bine în acțiunea de voluntariat pe care am inițiat-o săptămâna trecută, împreună cu Consiliul Școlar al elevilor. Clubul 3,14, prin departamentul de voluntariat, și Consiliul Școlar al elevilor din <Hasdeu> au inițiat o acțiune de strângere de fonduri pentru Ucraina. S-au strâns 17.700 lei.

poster realizat de Răzvan Timofte

Deja am oferit o parte, în colaborare cu Primăria municipiului Buzău și cu Prefectura, într-o acțiune pe care am avut-o miercurea trecută. Am făcut pachete pentru ucrainenii aflați în tranzit, adică pentru cei care stăteau în Buzău doar o perioadă scurtă de timp, după care mergeau spre Brașov și spre granița cu Ungaria. Ne-am mobilizat între orele 18.00 și 24.00. Am făcut 240 de sandvichuri împreună cu copiii. Apoi am fost cu copiii două ore în magazine și am cum­părat și alte lucruri. Ne-am întors în școală să facem pachetele și la ora 24.00 am fost în bariera Ploiești, cu copiii. Am vorbit cu doamna viceprimar Oana Matache în acea zi și i-am spus că am strâns niște bani pentru a-i ajuta pe ucraineni și așa ne-am adaptat foarte repede și am colaborat foarte bine. Apoi, vinerea trecută, copii noștri s-au întâlnit cu șase copiii ucraineni, cu vârste între 13 și 17 ani. Le-au arătat școala, au văzut sala de teatru și mai multe locuri din Hasdeu și au ieșit în oraș  și au socializat; se vor întâlni și în continuare suntem pregătiți să ajutăm”, spune Dănuț Solcan, profesor de istorie al Colegiului Național „B. P. Hasdeu”.

Hasdeienii au în plan ca o parte din fondurile strânse să fie direcționate în zona în care este nevoie acum peste graniță și o parte să fie păs­trate pentru refugiații care vor rămâne pentru o perioadă mai lungă în Buzău.

Se păstrează tradiția clubului

De la înființarea lui, în 2012, și până acum, serbarea membrilor clubului, în fie­care 14 martie, a fost neîntreruptă, chiar și în pandemie. „Noi am înființat Clubul 3,14 în 2012. Prima discuție despre acest proiect am avut-o cu domnișoara Anca Florea, în primăvara anului 2012. Am început însă lucrul din toamnă. Atunci am vorbit cu copiii, care au fost foarte entuziasmați. De atunci am reușit să avem de ziua noastră o serbare, chiar și în pandemie. Și în urmă cu doi ani, când a fost pandemie, deși cu trei zile înainte se oprise școala în format fizic, am reușit să facem plăcinta, fiecare în casele lor, în același timp, sincron. Am reușit să facem plăcinta și anul trecut. Ținem tradiția…”, poves­tește profesorul Dănuț Solcan, sufletul Clubului.

poster realizat de Eliza Oprea

În prima parte a întâlnirii membrilor clubului la moment aniversar, cei prezenți au avut bucuria să se întâlnească online cu președintele Clubului din anii trecuți, Alice Sibiescu. Acum, aceasta se află la Eindhoven, Olanda, unde se ocupă de design industrial, ne spune Solcan. „Era foarte bună pe design și a demonstrat acest lucru pe revista noastră, a clubului. Un copil foarte înzestrat, un copil care a contat extrem de mult în istoria clubului; ea este eleva care a afirmat, cândva, că pentru ea liceul a început când a descoperit clubul și de aceea s-a implicat foarte mult. Alice ne-a vorbit de la Eindhoven în primă fază și a prezentat clubul așa cum își aduce ea aminte. A prezentat fotografii din ceea ce ea a păstrat din anii trecuți”, a împărtășit profesorul Colegiului buzoian câteva dintre impresiile acestei zile aniversare pentru cititorii ziarului OPINIA. A doua parte a întâlnirii aniversare a fost despre proiectele aflate în lucru, dar și despre cele ce vor veni în viitorul apropiat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker