Actualitate

FOTO / Cercetașii „Getica”, la competiția militară „Roza Cercetașilor”

Competiția militară „Roza Cercetașilor”, faza de iarnă, etapa pe Divizia 2 Infanterie „Getica”, s-a desfășurat anul acesta în Munții Leaota, din Carpații Meridionali. La start s-au aliniat opt loturi, șapte reprezentative pentru structurile de cercetare aparținând diviziei și, în premieră, o echipă a Batalionului 1-502 Infanterie aparținând Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii.

Probe solicitante pentru militarii participanți

Prima zi a competiției a fost reprezentată de cea mai dificilă probă, cea de patrulă. Cele opt echipe înscrise la start au trebuit să parcurgă un traseu de 28 de kilometri, cu o diferență totală de nivel de 1.200 metri, în cel mai scurt timp, trecând totodată prin șapte puncte obligatorii de verificare a cunoștințelor specifice structurilor și elementelor de cercetare, de la verificarea noțiunilor de topografie, trecerea printr-un culoar contaminat chimic, identificarea pericolelor dintr-un sector minat, acordarea primului ajutor unui membru al echipei, până la executarea tragerilor asupra unor ținte dispuse la diferite distanțe, în condiții de efort susținut.

Ștafeta a reprezentat cea mai dinamică dintre cele două probe ale competiției „Roza Cercetașilor” și a avut loc în cea de-a doua zi a concursului. De această dată, distanța lungă și dificilă a patrulei a fost înlocuită cu viteza de alergare și precizia militarilor la aruncarea grenadelor de exercițiu din cele patru schimburi ale probei. Fiecare alergător, din echipa de câte patru membri a fiecărui lot reprezentativ, a trebuit să parcurgă o distanță de 800 de metri, să arunce grenade defensive de exercițiu la distanță și grenade ofensive la precizie, toate în cel mai scurt timp posibil pentru a preda ștafeta colegului său care aștepta la linia de start.

Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru” din Buzău, a patra poziție în clasament

La finalul competiției și după calcularea tuturor penalizărilor aplicate pe timpul celor două probe de concurs, comisia de organizare a stabilit câștigătorii cupei transmisibile „Roza Cercetașilor” și a locurilor de pe podium, astfel:

  • Locul I: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov;
  • Locul II: Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș” din Brăila;
  • Locul III: Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focșani;
  • Locul IV: Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru” din Buzău;
  • Locul V: Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” din Huși;
  • Locul VI: Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava” din Craiova;
  • Locul VII: Batalionul 1 / Regimentul 502 Infanterie / Divizia 101 Aeropurtată din Statele Unite ale Americii;
  • Locul VIII: Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeș” din Pitești.

„Festivitatea de închidere a competiției militare <Roza Cercetașilor>, faza de iarnă, s-a desfășurat la sediul Batalionului 30 Vânători de Munte <Dragoslavele> din localitatea Câmpulung. Premierea câștigătorilor și a participanților a fost făcută de șeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie <Getica>, colonelul Ștefan Claudiu Topor, care, cu această ocazie, a oferit diplome individuale militarilor care au obținut cele  mai bune rezultate, atât la proba de patrulă, cât și la cea de ștafetă”, au transmis reprezentanții Forțelor Terestre Române.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker