Administrație

FOTO | Centrul de Educație Sanitară pentru Romi, primul de acest fel din țara noastră

Partida Romilor Buzău și Primăria municipiului Buzău, împreună cu mai mulți parteneri de proiect din Germania, Ungaria, Macedonia de Nord, Grecia și Bulgaria, și-au unit forțele pentru a deschide primul Centru de Educație Sanitară pentru Romi din țara noastră. Acesta va ajuta, printre altele, la îmbunătățirea situației sanitare a romilor, la creșterea ponderii romilor care obțin o asigurare de sănătate, precum și la îmbunătățirea condiției fizice și a nutriției sau la scăderea numărului de romi dependenți, res­pectiv de romi care sunt amenințați de dependențe.

Autoritățile și-au propus ca Centrul să beneficieze de serviciile unui mediator sanitar, al cărui rol este acela de a-i îndrepta pe romi în direcția potrivită pentru a-și trata diferitele afecțiuni fizice, țel declarat de către Ronald Schönknecht, fondatorul unei organizații non-guvernamentale care luptă pentru drepturile romilor. „Mediatorul sanitar are de fapt rolul de a dirija pe toți cei care apelează la serviciile sale spre specialiști. Adică, va sfătui și va convinge pe oameni să meargă la medici în funcție de potențiale probleme pe care le-ar putea avea. În schimb, mare parte dintre activitățile programate în continuare implică participarea medicilor de diferite specialități în acest centru”, a transmis Ronald Schönknecht.

Iosif Călin, președintele Partidei Romilor – filiala Buzău, a declarat, de asemenea, că scopul Centrului este de a le oferi îndrumare sanitară romilor, o comunitate ce ignoră adesea aspectele medicale, din neștiință sau din teama de a fi respinși. „Noi ne gândim ca, cel puțin un an, să invităm medici pe diferite specialități, care să acorde cu titlu gratuit servicii de asistență medicală. Avem totul pregătit. (Mediatorul sanitar, n.r.) va avea un program de lucru normal, va fi angajatul Direcției de Asistență Socială”, a completat Călin Iosif.

Prezent la inaugurarea Centrului de Educație Sanitară pentru Romi a fost și primarul Constantin Toma, care i-a asigurat pe cei prezenți de faptul că va continua proiectele de ajutorare a romilor, foarte multe dintre acestea fiind concentrate în jurul celor educaționale, cum ar fi cele ce se desfășoară la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” (nr. 14), din cartier Simileasca. „Ronald mi-a spus un lucru deosebit și se înscrie în ceea ce doresc și eu pentru orașul meu, respectiv că acest centru ar fi primul centru de acest fel din România (…) Această comunitate romă, discriminată în timp, neintegrată, trebuie să se dezvolte odată cu orașul. Eu cred că vor fi două centre foarte importante aici în Simileasca și în Buzău. Mă refer la Școala nr. 14, o școală în care peste 96 la sută din copii sunt romi. Am reușit de curând, ieri ni s-au dat banii, pentru masa caldă pentru toți copiii din Școala 14. Și, bineînțeles, avem cu Școala 14 foarte multe proiecte, care sper să ne ajute pentru a aduce mai multă educație și pentru copiii romi. Sunteți aici oameni foarte importanți din comunitatea romă, lideri informali, care influențați comunitatea și dumneavoastră trebuie să aduceți o contribuție foarte importantă ca toți copiii să meargă la școală și să termine școala”, a transmis primarul Toma.˝

Articole similare