Actualitate

FOTO | Ce s-a schimbat în cei 14 ani de la cea mai mare tragedie rutieră de pe „Drumul morții”

• Pe 1 martie 2007, cinci persoane, dintre care trei elevi de liceu, își găseau sfârșitul pe șoseaua pentru care nu există nici acum o alternativă de mare viteză

Numărul accidentelor mortale de pe șoselele din România este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. De multe ori, infrastructura este arătată cu degetul ca fiind principala cauză pentru numărul mare de accidente, iar asta se întâmplă de ani de zile, în timp ce autoritățile de la București se laudă cu proiecte mari de infrastructură, deși chiar și un simplu giratoriu este o ­piatră de moară pentru ele, vezi giratoriul de la Spătaru.

În 2020, în condițiile unui trafic redus din cauza restricțiilor impuse prin instituirea stării de urgență și apoi a stării de alertă, 1.644 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere produse în România. Anul 2021 este abia la început, dar primele semne indică o creștere alarmantă a numărului de accidente. Un clasament al celor mai periculoase drumuri din România arată că există incontestabil o legătură directă între infrastructură și siguranța rutieră.

Trei drumuri naționale au însumat anul trecut 10% din totalul accidentelor mortale din România. Cel mai periculos este DN2, care leagă Bucureștiul de Suceava și Siret, prin Buzău, principala cale rutieră spre județele din Moldova. Fără alte alternative de mare viteză și cu un sector lung având o bandă pe sens și un acostament consolidat, nu e de mirare că este locul unde își pierd viața cei mai mulți șoferi. 147 de accidente grave s-au produs pe DN2 în 2020, în care și-au pierdut viața 67 de persoane. Aproape o treime dintre ele au avut loc chiar pe tronsonul care traversează județul Buzău, numărul total al accidentelor grave în județul nostru fiind anul trecut de 97. 34 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din județ, 10 doar pe ,,Drumul morții”, iar 74 au fost rănite grav – drame ale unor familii care nu-și vor mai vedea vreodată soții, soțiile, părinții, frații ori copiii.

De 12 ani, familia Dănuței Ionașcu militează pentru drumuri sigure

1 martie 2007 va rămâ­ne pentru totdeauna în memoria colectivă drept una dintre cele mai negre zile ale perioadei de după 1989. 14 ani s-au făcut luni de la cumplitul accident rutier din fatidica zi de Mărțișor, când trei tineri elevi ai Colegiului Națio­nal „Mihai Eminescu” din Buzău și-au pierdut viața într-un accident rutier care a îndoliat o întreagă comunitate.

Filofteia Dănuța Ionaș­cu avea doar 17 ani când destinul i-a fost curmat ­brusc. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, Dănuța studia limba franceză și își dorea să ajungă la o fa­cultate din Hexagon. Ziua de 1 martie 2007 a pus punct pentru totdeauna planurilor fetei. Dănuța și alți doi colegi, Daniel și Andrei, au decis să plece mai devreme de la școală pentru a merge la București să cumpere haine. Deși nu avea voie să facă asta, gardianul le-a permis celor trei să iasă din școală.

Mașina în care se aflau cei trei elevi era condusă de către Andrei, un tânăr în vârstă de 18 ani, care îi ceruse autoturismul tatălui. I-ar fi spus acestuia că merge la cumpărături, însă ar fi omis să îi spună că este vorba despre un drum la București. La un moment dat, pe câmpul dintre Spătaru și Costești, Andrei s-a angajat în depă­șirea unui TIR, fără să țină cont că din sens opus se apropia un Opel. Realizând că nu poate duce manevra la bun sfârșit, tânărul a încercat să se retragă în spatele TIR-ului, însă l-a acroșat cu partea laterală, moment în care a fost proiectat pe contrasens. Aici s-a izbit de Opelul Astra care venea din față, impactul fiind extrem de violent.

Cei trei tineri buzoieni din Renaultul Clio nu au avut nicio șansă. Dănuța Ionașcu și Daniel Dobrescu au murit pe loc, în timp ce șoferul s-a stins 21 de zile mai târziu, la Spitalul Floreasca din București. De asemenea, două persoane din Bacău au decedat. La momentul tragediei s-a vorbit despre faptul că Dănuța ar fi avut șanse să trăiască, dacă nu ar fi purtat centura de siguranță. La autopsie s-a constatat că tânăra ar fi murit strangulată tocmai de dispozitivul de ­si­guranță care ar fi trebuit să îi salveze viața.

În urma tragediei, familia tinerei a decis să se implice alături de autorități pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. De 12 ani, familia Dănuței Ionașcu, care anul trecut ar fi împlinit 30 de ani, militează pentru drumuri sigure și se implică în acțiunile de prevenire a producerii accidentelor rutiere.

,,1 martie 2021 (14 ani de la tragicul accident de circulație, de la Costești- județul Buzău, în care și-au pierdut viața 3 elevi de la Liceul Mihai Eminescu și 2 persoane din Bacău). Cel mai sumbru scenariu, la care nu ne-am fi așteptat niciodată! Și noi, la fel ca și ceilalți cărora nu li s-a întâmplat până acum neno­rocire de genul, credeam că nu va fi posibil să fim implicați direct sau indirect într-un asemenea eveniment, cu atât mai mult să ne pierdem ceea ce aveam mai scump la acea vreme, sora. Circulați cu prudență, aveți grijă la cine vă urcați în mașină! PANDEMIA CEA MAI MARE ESTE DECESUL DIN ACCIDENTE DE CIRCULAȚIE LA NIVEL MONDIAL…. Câți șoferi trebuiau carantinați pe viață, dar nu există legi pentru așa ceva….. O adevărată decimare a omenirii!”, a scris, luni, pe pagina sa de Facebook, sora Dănuței, Iuliana Georgiana Roșioru, care de altfel și coordonează Asociația de Intrajutorare „Ionașcu Filofteia Dănuța”.

Și IPJ Buzău, prin Serviciul Rutier Buzău, a împărțit luni, în trafic, flori, ca în fiecare an de 1 martie, de 12 ani încoace, cu sprijinul Asociației de Intrajutorare „Ionașcu Filofteia Dănuța”. „Pentru noi acest Mărțișor simbolizând nu doar veni­rea Primăverii ci aten­ționarea participanților la trafic cu privire la pericolele la care se expun atunci când ies pe străzi, aducându-le mereu în pre­zent scena evenimentului ce a dus la decesul scumpei mele surori, care la acea vremea avea doar 17 ani! Mulțumesc IPJ BUZĂU, că mă suportă de atâția ani și mă susține în a face ceea ce mă face să mă simt bine, să salvez vieți prin campanii de prevenire pe accidente de circulație…. Dacă pe a Dănuței nu am pu­tut…”, a mai scris Iuliana Georgiana Roșioru.

Ce s-a întâmplat însă în cei 14 ani? În pofida numeroa­selor acțiuni preventive desfășurate de polițiști și numeroaselor filtre în trafic menite să-i facă pe șoferi să nu mai calce la maximum pedala de accelerație a mașinii, numă­rul evenimentelor rutiere grave se menține, iar anual zeci de oameni își pierd viața doar pe ,,Drumul morții”. Dacă restricțiile din 2020 a făcut ca doar zece oameni să-și piardă viața pe principalul drum care traversează județul Buzău, în 2019 au fost 16 morți.

Iar pentru asta, conștientizarea pericolului

din trafic se inoculează încă de la vârste mici. Duminică, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și de la Biroul Siguranță Școlară au implicat elevi de la Școala Gimnazială Maxenu și Grădinița cu Program Normal Maxenu în activitățile organizate în cadrul proiectului educațional cu partic
ipare națională „Să circulăm corect!?, sub egida „Alege viața!?, ediția a VI-a 2021.Polițiștii au purtat conversații cu școlarii și preșcolarii pentru prevenirea victimizării minorilor prin semnalarea situațiilor de pericol în care pot fi implicați din cauza unui comportament iresponsabil în trafic.  La activitate a fost folosit un “gamebord”, reprezentând un traseu cu marcaje pietonale și indicatoare rutiere, special conceput pentru a desfășura activități practice cu cei mici.
Activitatea s-a desfășurat sub forma unei discuții interactive în cadrul căreia au fost abordate aspecte referitoare la necesitatea respectării semnelor de circulație de către copii, obișnuirea copiilor să se deplaseze pe un spațiu limitat – trotuarul –, să respecte traseele de deplasare sigure, precum și recunoașterea de către cei mici a situațiilor de pericol pentru a nu deveni victime ale incidentelor rutiere. Au fost distribuite și materiale cu recomandări preventive, cu un conținut adaptat vârstei, astfel încât mesajul preventiv să fie ușor de asimilat de către învățăcei. De asemenea, polițiștii i-au încurajat pe cei mici să discute cu oamenii mari probleme cu care se confruntă și să încerce să găsească cele mai bune soluții pentru unele situații dificile în care se pot regăsi.
La activitate au participat 35 de elevi și cadre didactice, precum și reprezentanți ai Primăriei Țintești, Asociației de Întrajutorare “Ionașcu Filofteia Dănuța” Buzău și Palatul Copiilor Buzău, parteneri în cadrul proiectului.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker