ActualitateCultură

FOTO/ Ce lucrări au șanse să fie premiate la Bienala  „Ion Andreescu”  

Până la mijlocul lunii noiembrie ar fi timp berechet de văzut Bienala Internațională de Artă Contemporană „Ion Andreescu”, a treisprezecea, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Buzău. Cu toate acestea, cei care vor ajunge sâmbătă, 15 octombrie, ora 14.00,  la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, la vernisaj,  vor beneficia și de întâlnirea cu maeștri ai artelor din România și cu operele lor, dar și cu membrii juriului care au avut de străbătut teritoriile limbajului vizual actual  în sute de opere de artă și de aici și dificila lor misiune de a stabili și lucrările câștigătoare ale ediției Bienalei.

Prof. dr. Valeriu Șușnea a spus despre invitații săi că sunt  „mari maeștri de notorietate în lumea artei contemporane”, care au acceptat să vină, „mulți dintre ei având și calitatea de premianți ale edițiilor trecute ale Bienalei de la Buzău”.  Și îi amintim aici dintre cei care au și această calitate, spre exemplificare, pe artiștii: Gabriel Tăicuțu, Mariana Apostol și  Maria Constantinescu. Președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea, în calitate de curator și director al acestui proiect cultural, are și o serie de invitați venerabili – care au depășit frumoasa vârstă de 80 de ani-, printre care se numără artiștii pastici Florin  Menzopol, Costin Neamțu, Liviu Suhar, acesta din urmă deținând pentru mai mulți ani  poziția de decan al Facultății de Arte „George Enescu” din Iași.

juriul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană „Ion Andreescu”

Lucrări excepționale din abundență

Nu în ultimul rând, sâmbătă va avea loc și premierea celor mai bune lucrări  desemnate de juriu dintre toate cele expuse în trei săli, întregind tabloul ce vorbesc despre cultura modernă vizuală. „S-au stabilit pe secțiuni nominalizații . Sunt mulți,  mai ales la secția pictură unde sunt foarte multe lucrări. De aceea, ponderea premiilor va fi concentrată către secția pictură. Noi avem expuse  foarte multe lucrări și  din punct de vedere al calității lor artistice estetice și tehnice lucrările sunt de o calitate extraordinară. Mă bucur că această ediție este una dintre cele mai bune pe care le-am avut până acum”, afirmă Șușnea.

Fără a avea pretenția de a-i fi trecut pe toți în revistă, la un tur al sălii de la etaj a Galeriilor de Artă am observat câteva dintre numele importante pe care juriul le-a adăugat pe lista de nominalizați; îi amintesc aici pe artiștii vizuali Carmen Poenaru, Lisandru Neamțu, Alexandru Ispas, Eugen Raportoru, Alexandru Macovei, Ana Rus, Gheorghe Miron, Liviu Epuraș, Lucia Pușcașu etc.

Juriul Bienalei este format din câteva personalități din lumea artei românești.  Președinte este Luiza Barcan, critic și istoric de artă, doctor în arte vizuale, expert al Ministerului Culturii în domeniul „Bunuri cu semnificație culturală – artă medievală, secolele XVIII-XIX”, jurnalist, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Vâlcea, membru fondator și director al Fundației  „Habitat și Artă în România” (HAR). În juriu se mai află conf. univ. dr. Ovidiu Ionescu, de la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design (FADD), Departamentul Ceramică Sticlă Metal, precum și lector univ. dr. Răzvan-Constantin Caratănase, din cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”. Anul acesta președintele UAP Buzău, prof. dr. Valeriu Șușnea l-a invitat să facă parte din juriu și pe managerul general al Complexului Muzeal „Ion Antonescu” de la Bacău, coorganizatorul Saloanelor Moldovei, de foarte mulți ani, o punte între Bacău și Chișinău, dar la care participă artiști plastici din  întreaga țară.

 Diplome pentru cei care sprijină artele

Având în vedere că Bienala „Ion Andreescu” este, așa cum spune președintele UAP Buzău, un eveniment al comunității, mai amintim aici și dorința organizatorilor de a recompensa cu diplome la acest vernisaj prietenii artelor și sprijinitorii artelor  care le-au fost alături de mult timp.

Dorim să acordăm  diplome prietenilor artelor și sprijinitorilor artelor, oamenilor care și-au făcut un obicei de a veni aici să se încarce energetic cu frumusețea acestor tablouri de și artă decorativă grafică și care probabil că vor să contribuie la nevoile galeriilor de artă”, mai spune președintele UAP Buzău, care explică faptul că evenimentul are nevoie de susținere poate mai mult decât oricând, întrucât creșterea prețurilor a făcut să se ajungă în situația în care costurile estimate inițial să nu mai corespundă cu realitatea de astăzi. „Suntem puși în situație delicată; din aprilie și până acum prețurile au crescut de trei și  cerem o suplimentare a bugetului, mai ales pentru realizarea catalogului care se oferă gratuit celor peste 300 de participanți și care are o calitate deosebită fiind o carte de vizită pentru Buzău, mai ales când este vorba despre participanții din afara țării”, afirmă Valeriu Șușnea.

Filiala UAP Buzău aniversează cu această ocazie și un eveniment inedit. Este vorba despre sărbătorirea celui mai longeviv galerist din România.  Este vorba despre Anca Burducea, care a împlinit 40 de ani de când deschidea pentru prima oară ușa galeriilor de la Buzău, activitatea sa prezentă fiind una foarte importantă în domeniul secretariatului în organizarea expozițiilor.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker