Actualitate

FOTO | Câți tineri drogați au ajuns la Urgențe în această vară

Ce acțiuni preventive au avut loc

Adolescenții sunt cei mai expuși la consumul de droguri, mai ales în situații dificile, și, tocmai de aceea, lucrătorii Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog (CPECA) Buzău au desfășurat activități și pe timpul vacanței de vară a copiilor, alegând ca locuri de desfășurare mediile pe care aceștia le frecventează mai des, precum aglomerările urbane, festivaluri, concerte și în locuri de agrement. Peste 400 de copii s-au întâlnit cu lucrătorii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău și au participat la activitățile preventive pe care aceștia le-au desfășurat pentru descurajarea consumului de substanțe interzise în comunitate. Astfel, 411 copii au aflat informații care le vor fi de ajutor pentru a stabili dacă ajung în situații de risc sau dacă prietenii ori cunoștințele lor se află cumva în astfel de situații. Reprezentanții CPECA Buzău le-au vorbit copiilor și tinerilor despre factorii de risc și de protecție în cazul consumului de droguri, apelând pentru acest lucru la activități non-formale, interactive, joacă și experimente. Odată cu copiii au beneficiat de informații și 94 de cadre didactice. Acestea au primit informații concrete despre modul de prezentare a drogurilor, semne și simptome recognoscibile ale consumului care necesită intervenție imediată.

Implicarea specialiștilor Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău în cadrul activităților de prevenire și de asistență continuă să fie principalele obiective în unitățile de învățământ, alături de cele desfășurate în comunitate, pe tot parcursul anului școlar.

Aproape 3.000 de beneficiari

„Activitățile s-au desfășurat în cadrul unor locații sau proiecte diverse, precum Muzeul în are liber Tabăra Măgura, Muzeul Județean Buzău, Centrul Cultural și Educațional «Al. Marghiloman», Parcul Central Râmnicu Sărat,  tabăra tematică de educație juridică Berca – organizată de asociația VeDem Just -, Ludoteca și Tabăra de cartier, ambele organizate de Biblioteca Județeană Buzău, Târgul Drăgaica, Festivalul «Buzăul lui Marghiloman», Sala Sporturilor «Romeo Iamandi» Buzău”, spune psihologul Monica Săcuiu din cadrul CPECA Buzău. Potrivit acesteia, activitățile care au vizat sensibilizarea și conștientizarea  populației generale, și în special a tinerilor, cu privire la efectele și riscurile asociate consumului de alcool și droguri au însumat nu mai puțin de 2.923 de beneficiari. De asemenea, acțiunile au vizat și avertizarea personalului unităților economice în vederea recunoașterii semnelor consumului de droguri sau a abuzului, pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite ca urmare a consumului excesiv. Toate activitățile sus menționate s-au desfășurat în colaborare cu peste 148 cadre MAI, din cadrul IJJ, IPJ și Poliției Municipiului Buzău.

Specialistul spune că orice consum de droguri este problematic pentru copii și pentru adolescenți, cu atât mai mult cu cât aceștia nu conștientizează că în momentul în care o persoană este disponibilă să fumeze o țigară cu marijuana crește și riscul de a consuma și alte substanțe. Lucrătorii CPECA, prin intervențiile de prevenire, au încercat să le dea tinerilor, adolescenților și pre-adolescen­ților informații cât mai reale și cât mai concrete despre efectul consumului de droguri. Au încercat în fel și chip să le explice care sunt consecințele, dacă o fac. Decizia este însă până la urmă a lor. Specialiștii știu că, din punct de vedere psihologic, a interzice unui adolescent să facă ceva,  are efect exact opus celui scontat. Cine cunoaște psihologia consumatorilor de droguri dar și a adolescenților ne-consumatori de droguri știe foarte bine că nu aceasta este linia de intervenție. Și pentru că decizia e a lor, de multe ori nu este cea mai bună.

Servicii de asistență pentru părinți

În situația în care un adolescent deja începe să consume droguri părinții sunt sfătuiți, mai ales dacă simt că situația îi depășește, să nu intre în panică și să apeleze la specialiști care să îi îndrume. 21 de părinți au avut nevoie în această vară de informații de specialitate și au beneficiat de un astfel de sprijin în cadrul activităților de asistență din partea specialiștilor CPECA Buzău.

Tot în această vară, specialiștii CPECA au ajutat și beneficiari ai Serviciului de Probațiune. Mai exact, ei au venit în sprijinul a 12 beneficiari ai acestui serviciu și au implementat cursul de intervenții timpurii „FRED GOES NET”. Acesta creşte accesibilitatea tinerilor care se află în situaţia de a deveni dependenţi la serviciile integrate de prevenire şi asistenţă şi sporeşte şansa intervenţiei timpurii şi rapide, evitându-se sau diminuându-se astfel riscul condamnării, discriminării sau marginalizării tinerilor cu risc de a deveni dependenţi. În cadrul proiectului „FRED GOES NET”, tinerii primesc informaţii corecte despre tipurile de droguri, efectele şi riscurile lor, sunt încurajaţi să reflecteze asupra comportamentului propriu de consum de tutun, alcool şi droguri, precum şi asupra situaţiilor care conduc la acest comportament, sunt încurajaţi să ia decizii pe baza evaluărilor proprii, dar şi pe baza conştientizării personale a riscurilor şi sunt motivaţi în vederea schimbării atitudinilor şi comportamentelor de consum de tutun, alcool şi droguri. În plus, specialiștii au  acordat și servicii individuale beneficiarilor consumatori de droguri, precum servicii integrate de asistență structurate în programe individualizate ce cuprind: asistență socială, evaluare, psihodiagnoză, consiliere socială și psihologică, monitorizare.

Șapte prezentări la camerele de gardă

Pentru serviciile de asistență ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, în perioada verii s-au adresat zece persoane consumatoare de droguri, fie din proprie inițiativă, fie deferiți de instituții (DGASPC,  DIICOT, Serviciul de Probațiune Buzău). În urma evaluărilor, au rămas în management de caz cinci persoane, care au primit servicii individualizate pe o perioadă mai îndelungată.

Statisticile indică faptul că vârstele  persoanelor  care au beneficiat de serviciile CPECA Buzău sunt cuprinse între 17-32 de ani, iar în ceea ce privește substanțele consumate în ultima perioadă, între preferințe se află consumul de  marijuana, urmat de MDMA și cocaină.

Din păcate, în lunile de vară s-au înregistrat și șapte prezentări la camerele de gardă: UPU –  Spitalul Județean Buzău și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, ca urmare a consumului de droguri.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker