Sănătate

Ce spune ministrul Rafila despre spitalele aflate în criză de medici. Studiu de caz: Spitalul Județean Buzău

Spitalul Județean de Urgență Buzău se confruntă cu o criză acută de personal, motiv pentru care Secția de Cardiologie a unității medicale a fost închisă pentru o săptămână, după ce ambii medici care mai rămăseseră pe posturi și-au dat demisia. În tot acest timp, numărul buzoienilor care s-au prezentat la spital cu probleme cardiace a crescut, mulți dointre aceștia având nevoie de intervenții de urgență. Pentru a rezolva temporar problema, pacienții cu afecțiuni grave au fost transportați la alte spitale din țară. Doar sâmbătă au avut loc patru astfel de transferuri la București.

„Astăzi (24 septembrie, n.r.) au fost efectuate un număr de patru transferuri către Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu București. Pacienții s-au prezentat la UPU-SMURD Buzău acuzând dureri toracice cu intensitate mare cu debut recent, fiind consultați, investigați, tratați. În urma diagnosticului stabilit, s-a obținut avizul medicului cardiolog din Programul STEMI (programul de tratament intervenţional în infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment, n.r.), pacienții putând beneficia de intervenție de urgență PCI (angiografie coronariană transluminală percutanată n.r.),  a anunțat pe Facebook, medicul șef al UPU-SMURD Buzău, dr. Adrian Zoican.

De luni, 26 septembrie, internările au fost reluate pe Secția de Cardiologie, în urma detașării unui medic de la Râmnicu Sărat. Nouă internări au fost efectuate în prima zi de la redeschiderea secției, după ce în ultima săptămână au fost transportați la București șase pacienți. „Astăzi (26 septembrie, n.r.) am avut patru internări și transferuri din Medicală. Sunt ocupate nouă locuri. La București au fost transferați în ultima săptămână șase, Râmnicu Sărat a preluat 14 pacienți, doi la Ploiești, iar la Medicală au fost destul de mulți. Dar să știți că patologia este diversificată, majoritatea pacienților au peste 65 de ani, au afecțiuni și de neurologie, cardiologie, stau acasă până în ultimul moment și când vin li se descoperă mult mai multe boli decât știau că au”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean, la Focus TV.

Chiar dacă au fost reluate internările, problema nu este rezolvată la Cardiologie, având în vedere că volumul mare de muncă se menține. Pentru ca problema să fie rezolvată în totalitate, unitatea medicală ar avea nevoie de cel puțin patru medici care să asigure gărzile la secția de Cardiologie, lucru imposibil în acest moment.

Nu doar Cardiologia se confruntă cu lipsa medicilor, ci și secția de Oncologie, unde de mai bine de un an un singur medic se ocupă de pacienți.

Alexandru Rafila: „Trebuie să vedem care este rețeta de succes”

Despre situațiile de acest gen din unele spitale românești a vorbit și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Botoșani. Acesta a afirmat că sunt autorităţi locale care au reuşit să aducă, în decurs de trei ani, 100 de medici într-un spital judeţean şi altele care au lipsuri la acest capitol, precizând că trebuie văzut care este reţeta de succes şi făcut un schimb de experienţă.

„Soluţia nu este una miraculoasă. Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani şi că lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii universităţilor de medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi, vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie, pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că sunt localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc şi trebuie văzută care este reteţa de succes pentru a putea fi aplicată şi în alte părţi.  „Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a povestit Alexandru Rafila.

Dacă la Buzău a fost închisă Cardiologia, la Botoșani situația este mult mai gravă, având în vedere că sunt închise mai multe secții, inclusiv Pediatria. „Eu sunt convins că la Botoşani parcă spuneaţi, există preocupare din partea autorităţilor locale, dar sunt alte elemente care probabil fac încă puţin atractivă zona respectivă. E aceeaşi problemă şi la Tulcea, la pediatrie, la Tulcea, există o problemă de ani de zile nu reuşesc să găsească pediatri la Tulcea”, a explicat ministrul Sănătăţii.  Acest lucru ar putea fi luat în considerare și pentru Buzău, ținând cont că periodic unitatea medicală scoate la concurs un număr mare de posturi care, din păcate, nu sunt ocupate, pentru că medicii nu sunt atrași să vină la Buzău.

Conducerea unității medicale face în continuare eforturi pentru a aduce medici în Buzău. În continuare sunt scoase posturi la concurs și se prezintă aparatura de ultimă generație cu care este dotat spitalul, dar și stimulentele financiare de care vor beneficia viitorii medici de la SJU.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker