Cultură

FOTO | Care au fost cele mai căutate cărți de buzoieni în 2019 

Într-o perioadă în care cărțile sunt înlocuite cu tablete și alte gadget-uri moderne, instituțiile de cultură încearcă să realizeze diverse statistici pe baza cărora să dezvolte strategii de atragere a publicului spre lectură. Este și cazul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, care, la început de an, va prezenta datele statistice referitoare la preferințele utilizatorilor care au trecut pragul instituției în 2019.

De la Camil Petrescu la „Băiatul cu pijamale în dungi”

Astfel, în topul celor mai solicitate cărți de către publicul buzoian la Biblioteca Județeană, pe primul loc se regăsește romanul lui Camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Pe următoarele două poziții s-au situat ­vo­lumele „Baltagul” de Mihail Sadoveanu și „Hronicul și cântecul vârstelor” de Lucian Blaga. În topul celor mai împrumutate 10 cărți în anul 2019 la Biblioteca Județeană mai regăsim pe poziția a IV-a „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade, pe V, „Povestea fără sfârșit” de Michael Ende, iar pe poziția a VI-a, „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne. Topul continuă cu „Moara cu noroc” de Ioan Slavici (poziția a VII-a), „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt (poziția a VIII-a), „Jurnalul unui puști” de Jeff Kinney (poziția a IX-a) și pe locul X în topul preferințelor, „Academia vampirilor” de Mead Richelle.

Referitor la acest top, directorul Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu, spune că a fost realizat cu ajutorul unui soft care urmărește mai multe aspecte privind comportamentul utilizatorilor.

„Titlurile străine sunt cărți pe care elevii și le recomandă între ei în grupurile de prieteni”

„Biblioteca funcționează pe baza unui program cu mai multe module. Un modul este dedicat tuturor celor care s-au înscris la noi, alt modul este dedicat cărților, pe domenii și clase de utilizare – beletristică, istorie etc. iar alt modul este ­de­dicat circulației cărților. Acest ultim modul al programului însumează date din toate celelalte module. Pe baza acestui soft vedem câți utilizatori avem, de ce tip – elevi de gimnaziu, de liceu, tineri, bătrâni. De asemenea, vedem ce cărți se citesc cel mai mult”, a declarat Sorin Burlacu, directorul ­Bi­bliotecii Județene.

Așa cum arată topul celor mai citite cărți la ­bi­blioteca buzoiană, cei mai mulți cititori vin din rândul elevilor.

„Clar topul este influențat de elevi. Titlurile care apar în top și aparțin autorilor români se regăsesc în bibliografia școlară, iar tit­lurile străine incluse în top sunt cel mai probabil cărți pe care elevii și le recomandă între ei în grupurile lor de prieteni”, a mai declarat Sorin Burlacu.

„Pe vremuri era o relație strânsă între profesorii de română și bibliotecari”

Directorul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” crede că problema legată de criza lecturii ar putea fi redusă dacă profesorii de limba română ar colabora mai mult cu bibliotecarii, așa cum se întâmpla în anii din urmă.

„Pe vremuri relația dintre noi, bibliotecarii, și profesorii din școli era una strânsă și asta se vedea. Atunci când profesorul de română stabilea bibliografia elevilor, mai întâi venea la Biblioteca Județeană și vorbea cu bibliotecarii. Ne spunea să achiziționăm ­anu­mite titluri de care avea nevoie. Noi suntem în continuare în contact direct cu editurile pentru a fi la curent cu cele mai importante apariții editoriale, dar fără sprijinul profesorilor este greu”, a declarat directorul Bibliotecii Ju­dețene.

Sorin Burlacu mai spune că pe baza statisticilor realizate pe 2019 s-a stabilit și care este categoria de cititori buzoieni cea mai activă și ce gen de cărți sunt preferate de public.

„Statisticile arată că la noi cărțile din categoria tehnico-științifică sunt cel mai puțin citite. Cel mai mult se citește beletristică, iar cei mai mulți utilizatori sunt elevii, vârstnicii și apoi tinerii. În ordinea asta”, a mai declarat Sorin Burlacu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker