Educație

FOTO | Caragiale, mereu surprinzător. Chiar și la Bacalaureat

Grupaj realizat de Andreea TUDOR, Ana ENE,  Valentina BUCUR

2.557 de absolvenți de clasa a XII-a și a XIII-a, dintr-un total de 3.097 la nivelul județului Buzău, s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2022, a cărui primă probă, la Limba și Literatura Română, a avut loc luni. Cei 540 de elevi buzoieni care nu s-au înscris la Bac fie au situațiile școlare neîncheiate, fie au rămas repetenți ori au abandonat școala.

La nivelul județului Buzău Bacalaureatul se susține în zece centre de examen și în două subcomisii, ultimele organizate la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere și la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu, pentru a ușura parcurgerea distanței de către elevi, după cum a precizat spune inspectorul general școlar Daniela Palcău.

Trei candidați buzoieni eliminați din examen

Până la susținerea probei scrise de luni s-au mai pierdut pe drum 131 de absolvenți, astfel că la proba E a) au rămas înscriși 2.426 de absolvenți din care s-au prezentat doar 2.343 de candidați, înregistrându-se 83 de absenți. Mai mult, trei candidați au fost eliminați din examen pentru că doi dintre ei aveau asupra lor telefoane mobile, iar unul căști audio, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Buzău. Cei trei candidați eliminați din examen nu vor mai putea participa la Examenul de Bacalaureat în următoarele trei sesiuni.

Emoțiile examenului de Bacalaureat continuă și astăzi, la proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 22 iunie, la proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate luni, 27 iunie, până în ora 12.00, iar depunerea contestațiilor se va face între orele 12.00 și 18.00, urmând ca pe data de 1 iulie să se afișeze rezultatele finale.

Subiecte fără mari diferențe între uman și real

Subiecte fără prea mari diferențieri între profilul uman și cel real la proba de Limba și literatura romană a Bacalaureatului.

Practic, textul suport a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil, din Nicolae Iorga, „Doamna Elena Cuza”, iar elevii de la real au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul «Doamna Elena Cuza» de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al doilea, notat cu 10 puncte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu, „Întunecare”, pentru cei de la uman.

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește subiectul al III-lea, notat cu 30 de puncte, unde tinerii de la uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată, iar cei de la real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, notat de asemenea cu 30 de puncte.

Zvonistica i-a bulversat pe tineri

Emoții mari pentru absolvenții de liceu, care au susținut luni, 20 iunie, prima probă a examenului de maturitate, la Limba și literatura română. Chiar dacă pe tot parcursul week-end-ului au fost zvonuri care întăreau ideea că la subiectul III elevii ar urma să aibă poezie, mare le-a fost mirarea acestora când au văzut că la ultima parte îi așteaptă comedia, atât la profilul uman, cât și la cel real. Pentru unii dintre absolvenții Colegiului Național „B.P. Hasdeu” a fost chiar un șoc, motiv pentru care la finalul celor trei ore am văzut și câțiva tineri cu lacrimi în ochi. Mai mult, din cauza zvonurilor din week-end, rostogolite încă de vineri seară în special pe rețelele sociale și pe grupurile din aplicațiile de mesagerie, mulți dintre tineri nici nu au mai repetat comedia, fiind siguri că vor avea poezie.

 

Doru: „Subiectele, sincer să fiu, mi s-au părut destul de OK, pentru perioada aceasta cu online-ul au fost OK (subiectele, n.r.). Am scris opt pagini. Au fost multe zvonuri pe internet, mă așteptam să pice comedia sau «Floare Albastră». Sper să iau peste 9. Vreau să dau la Politehnică.”

 

Giulia: „A fost un subiect neașteptat, sincer. Chiar nu mă așteptam să dea «O scrisoare pierdută», ținând cont că s-a dat și acum doi ani. Putem spune că m-am descurcat (…) nu am rezolvat subiectul așa cum mi-am dorit, dar să sperăm că va fi o notă decentă. Am fost la uman, am avut caracterizare de personaj. Sper să iau un 9. Vreau să dau la Drept, la Universitatea din București.”

 

Elena-Mihaela: „Nu mă așteptam la «O scrisoare pierdută», am crezut că pică totul la alegere. Nu mai știam comentariul, dar m-am orientat destul de rapid, adică a fost amuzant, foarte spontan și sper că am îndeplinit toate punctele de acolo. Vreau să merg mai departe la Drept.”

 

 

Elena: „A fost bine. Nu mă așteptam să pice comedia, dar am umplut paginile, asta este important. Nu îmi place să zic la ce notă mă aștept, că nu este niciodată așa. Vreau să dau la Limbi Străine.”

 

 

Teodor: „Eu m-am descurcat, deși nu o mai repetam de ceva timp, dar am mai știut câte ceva. Nu mă așteptam să pice comedie. Restul exercițiilor au fost accesibile. La subiectul II a fost perspectivă narativă și am știut să scriu, iar la primul subiect, la argumentare, a fost despre o întâlnire cu o personalitate. Și acolo zic eu că m-am descurcat.  Sper să iau în jur de 8, vreau să dau la Medicină.”

Cu toate că mulți dintre elevii Colegiului Național „B.P. Hasdeu” nu se așteptau la subiectul de luni, au fost și absolvenți care nu au învățat deloc subiectele legate de textele lirice, fiind siguri că vor avea la partea a III-a comedie și… au avut noroc!

Rareș: Da, mă așteptam să pice comedia. Nu am învățat nicio poezie. M-am descurcat, sper să iau 8-9. Vreau să dau la Medicină, la București.”

Profesorul Ionel Banu: „Unii puteau să jure că se dă Eminescu”

Despre subiectele care i-au luat prin surprindere pe absolvenții clasei a XII-a, a vorbit pentru OPINIA profesorul Ionel Banu, fost director al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”.

Ionel Banu

„În legătură cu subiectele pe care le-au primit absolvenții de liceu la examenul de Bacalaureat, o părere generală este că sunt subiecte care respectă programa școlară și, după părerea mea, cei care le-au alcătuit au ținut seama de faptul că este un examen național, că elevii trebuie și pot să se descurce la astfel de subiecte. Vin după o perioadă grea, au avut doi ani de încercări, dar cei care au fost pregătiți cred că se pot apropia de nota maximă cu subiectele care s-au dat.

Oricum foarte ușor pentru 7, chiar 7,5, după părerea mea, întrucât: subiectul I – fragmentul acela din Nicolae Iorga – cerințele sunt banale, cine știe să citească textul – și cred că absolvenții sunt foarte bine orientați din punctul acesta de vedere de către profesorii pe care i-au avut – au rezolvat (…) Trebuia să știi să cauți în alineatele acestui fragment (…) Deci, aceste 30 de puncte se pot lua foarte ușor. La punctul B trebuie să știi că textul argumentativ implică anumite rigori. Trebuie să respecți conectorii, să respecți alineatele, să știi unde să pui virgula, să aduci argumente, să citești textul și să exemplifici din el. Nimic greu aici pentru cele 20 de puncte. Poate doar informația din text să nu fi fost bine valorificată de cel care a scris despre acest subiect, dar nu cred lucrul acesta.

Subiectul al II-lea, fragmentul de Cezar Petrescu, din «Întunecare», perspectivă narativă obiectivă, este persoana a III-a, naratorul este lângă personajul său, îl vede, autorul știe tot; este omniscient, omniprezent. De asemenea, ceea ce li se cere la acest subiect este să stăpânească bine-bine genul epic, pentru a face referire la el, nu doar la perspectivă narativă. Eu cred că aici pot să strecoare și alte lucruri.

Pentru subiectul al III-lea, presupun că vă dați seama cam câte presupuneri erau. În ultimele două zile am vorbit cu mulți copii pe care îi cunosc, pe care i-am avut pe la clasă. Erau foarte multe presupuneri, unii puteau să jure că se dă Eminescu (…) Toată lumea își dă cu presupusul. Și eu spusesem ceva despre modernism!

Iată că în ultimii 5-6 ani, comedia a fost cel mai extras subiect, pentru că s-a dat, dacă nu mă înșel, de vreo trei ori comedie. Nu este o specie literară grea, deci nu este greu de abordat. Numai că aici trebuie să stăpânești nu doar categoria literară, ci și categoria estetică a comicului, pentru că modalitatea artistică pe care o folosește un autor de comedie e comicul și are la bază contrastul dintre aparență și esență.
«O scrisoare pierdută» – comedie de moravuri, asta trebuia bine precizat. Viața din capitala unui județ de munte, copilul trebuia să puncteze cum trebuie, coordonatele temporare și coordonatele spațiale; se uită corectorul și la chestiunile acestea. Apoi, ceva referitor la subiect, dar nu să povestească în detaliu subiectul comediei, să îl redea. Textul dramatic întotdeauna are o coerență, care este asigurată de relații de simetrie și opoziție (…) Referirea la tipologia comicului, cred că aducea un număr serios de puncte în evaluare. Aveau comic de nume destule (…), apoi comicul de limbaj și aici făceai referire la personaje (…) comicul de caracter, foarte important pentru comedie și foarte important pentru Caragiale. Caragiale este oricând contemporanul nostru. Pe Caragiale sau personajele lui le vezi clar și în ziua de astăzi; sunt aici printre noi (…) Apoi puteau să facă referire la comicul de situație. «O scrisoare pierdută» satirizează defecte umane. Vorbeam la început despre conflictul acela dintre esență  și aparență. Conflictul principal pune în lumină lupta pentru putere, partide politice (…) O trăsătură a textului dramatic este concentrarea acțiunii în timp și spațiu. Întâmplarea pe care o prezintă Caragiale se referă tocmai la ce se întâmplă în capitala unui județ de munte, evenimente premergătoare alegerilor, iar ultimul act, ziua în care se încheie alegerile (…) câștigă Dandanache, toți se împacă și comedia se încheie în felul acesta. Aș fi încheiat că este Caragiale un scriitor actual. După părerea mea subiectele nu puteau să pună probleme. Eu cred că se vor lua note frumoase la examenul acesta”, a declarat profesorul Ionel Banu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker