Administrație

FOTO | Buzoienii nu renunță la gardul viu

Hotărârea municipalității buzoiene de desființare a gardurilor vii, aprobată în cadrul unei ședințe a Consiliului Local de la începutul acestui an, a creat rumoare printre buzoieni, care au considerat că astfel, se reduc spațiile verzi și au militat pentru păstrarea lor. De cealaltă parte, primarul Constantin Toma a motivat această alegere invocând necesitatea unui oraș curat, dat fiind că în spatele gardurilor vii se amenajaseră adevărate gropi de gunoi, iar, pe lângă aceasta, țânțarii își găseau refugiul în ele. Edilul le-a promis atunci buzoienilor că locurile nu vor rămâne goale, ci vor fi plantate flori și gazon.

Mai mult decât atât, primarul Toma le-a dat posibilitatea locatarilor să își amenajeze spațiile din jurul blocurilor după bunul plac, putând să cultive chiar și legume, dacă suprafața o permite. Acesta a oferit o soluție și pentru cei ce doresc să păstreze gardurile vii, condiția fiind aceea a întreținerii lor, prin semnarea unor contracte de asumare a responsabilității de îngrijire a spațiilor.

Măsura pare a fi reprezentat un compromis binevenit printre buzoieni, iar primarul Toma a spus că, în prezent, se înregistrează aproape 20 de cereri pe zi, de preluare a spațiilor verzi în administrare de către locatari. „Înregistrăm cam 20 de cereri pe zi, în care majoritatea se și semnează, cu oameni care iau în administrare gratuită acele spații și lăsăm gardul viu. Nu are nimeni nimic cu gardul viu, dar în momentul în care acesta este doar ca să protejeze o mizerie de nedescris, nu pot să fiu de acord cu așa ceva. Pe partea cealaltă, luați modelul a ceea ce s-a întâmplat între Spiru Haret și Unirii, unde au scos gardurile vii, s-a semănat iarbă de pajiști, s-au făcut alei frumoase, s-au mai plantat și copaci. Sunt lucruri care au schimbat fața locului. Ori îl preiau (gardul viu, n.r.) în administrare gratuită, pentru că, până la urmă, este grădina lor, nu poate să vină Primăria, să intre în casă, să le facă și curat. Ai o bucată de teren, ți-o dăm gratuit, ai grijă de ea”, a spus Constantin Toma la Campus TV.

Primarul Buzăului a mai spus că încurajează în continuare astfel de demersuri din partea oamenilor și speră că tot mai mulți vor alege să administreze aceste spații și să le decoreze după bunul plac. În prezent, aproape 300 de astfel de contracte au fost încheiate între Primărie și locatari, numărul lor crescând considerabil în ultima perioadă, de la cele 70 care erau în urmă cu câteva luni. „Înainte, cred că erau vreo 70 la nivelul întregului oraș, încheiate în câțiva ani. Acum, cred că avem peste 200, dacă nu, chiar 300. Este un trend pozitiv, să facem o echipă ca lumea și să facem un Buzău frumos și din punct de vedere al spațiilor verzi îngrijite”, a mai spus Constantin Toma.

Buzoienii care au nevoie de puțină inspirație în amenajarea spațiilor verzi din fața blocurilor pot lua exemplu de la râmniceni, care au reușit să transforme banalele suprafețe din jurul locuințelor în adevărate poienițe de poveste. Locatarii blocurilor din Râmnicu Sărat și-au amenajat în zonele din jur diverse aranjamente florale, căruțe sau fântâni decorative, iar rezultatele sunt de-a dreptul uluitoare. Acest lucru a fost observat și de către municipalitatea râmniceană, care a lăudat inițiativa cetățenilor și i-a felicitat public pentru astfel de idei, spunând că orașul nu a arătat nicicând mai bine. „Niciodată Râmnicul nu a arătat mai bine primăvara! Le transmitem felicitările noastre, ale administrației locale, tuturor râmnicenilor inimoși și harnici, din zonele de blocuri, care au plantat flori, au realizat diferite aranjamente, au amplasat fântâni, căruțe, ori alte elemente decorative, schimbând fața zonelor în care locuiesc!”, au transmis reprezentanții Primăriei Râmnicu Sărat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker