Cultură

FOTO | Buzăul devine capitală culturală timp de o lună

Începând de astăzi, chiar înainte de deschiderea oficială, Buzăul se transformă în capitală culturală a României timp de o lună, odată cu debutul unui festival al artelor, unic în țară, cu o puternică componentă internațională. O parte din evenimente vor fi transmise și online pentru românii din afara granițelor țării.

„Este un festival de o lună, care reunește două festivaluri:  <International Film Festival> și <Festivalul Internațional de Teatru Comic 7B>. Ele se vor desfășura în cadrul <Buzău International Art Festival>. Este un eveniment deosebit. Tot conceptul este nou, unic în toată regiunea, și în țară; este complet deosebit de tot ce s-a întâmplat până acum. Festivalul include și expoziții de fotografie și de pictură. O să avem o expoziție de pictură a lui Nicu Covaci, realizată în premieră. Este unul dintre cei mai vânduți artiști din România și, dacă nu mă înșel, din Europa, și a fost o problemă de a aduna tablourile de la cei care le-au cumpărat sau le-au primit de-a lungul timpului, ca să facem această expoziție. L-am convins să realizăm această expoziție și pentru că vine la Buzău cu trupa Phoenix și membrii trupei au afinitate specială pentru acest oraș. O să avem o cvadruplă lansare de carte a regizorului Alexander Hausvater, cu o lectură realizată de patru actori. Tot ce se întâmplă în festival este ceva nou și deosebit”, a declarat Mihaela Constantinescu, doctorand în cinematografie și media la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), fondatoare a Festivalului Internațional de Film Buzău (BUZZ IFF) organizator al festivalului. Pe lângă acestea va avea loc un workshop de etică jurnalistică pe care-l va susține jurnalistul buzoian Adelin Petrișor.

Pentru data de 9 septembrie, în calendarul evenimentelor este trecută și lansarea de carte a bloggerului Cristian China-Birta, care este un om de marketing și social media ultracunoscut și care va veni la Buzău și își va lansa cea mai recentă carte, „Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia?”.

Festivalul, ca și în anii precedenți, beneficiază de voluntari din rândul elevilor buzoieni. „Avem foarte mulți voluntari anul acesta. Foarte mulți dintre ei sunt noi. Avem și voluntari care au crescut cu  festivalurile acestea, cu festivalul de film și cu festivalul de teatru, și acum sunt la facultate și sunt parte din echipa noastră. Avem voluntari noi, între 14 și 18 ani, din liceele din Buzău și abia așteptăm să devenim o echipă și să facem festivalul cât mai vizibil din toate punctele de vedere”, spune Mihaela Constantinescu.

Actorul Franco Nero, invitat special

Festivalul va reuni foarte mulți oameni de cultură, de la producători de film, regizori de film, actori, până la oameni pe care cei din Buzău îi văd doar la televizor sau la știri în mod obișnuit. Organizatorii spun că vor veni aici, la Buzău, în această perioadă, foarte mulți invitați, regizori și actori ai filmelor respective. Festivalul are și foarte mulți invitați din afara granițelor țării.

„Avem foarte mulți invitați. Principalul și cel  mai important este actorul Franco Nero. El va fi oaspetele de onoare al festivalului. O să se poată întâlni și publicul cu el. Vom avea o proiecție specială a filmului Django, la Teatrul <George Ciprian>. După proiecție, Franco Nero se va întâlni cu publicul și va răspunde la întrebările buzoienilor care vin să vadă filmul. Invitatul special, Franco Nero, va avea ocazia  să promoveze județul și orașul nostru. El a mai fost de câteva ori în România la filmări.  L-am convins să vină în Buzău. Am povestit foarte mult despre cât de frumos este Buzăul și cât de mult merită această promovare pe care o va aduce prezența lui aici și sper că se va bucura de această experiență, așa cum ne vom bucura și noi.

Festivalurile au fost așa întotdeauna, cu o componentă internațională. Competițiile sunt internaționale, juriile sunt internaționale. Vom avea alături de noi oameni din Europa, regizori, actori. Unul dintre membrii juriului este Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, și ne bucurăm și o să ne ajute cu jurizarea filmelor din competiție. Vom avea în competiția de film 55 de filme din 23 de țări. O parte dintre creatorii acestor filme vor fi alături de noi, în Buzău, și vor avea ocazia să cunoască orașul  și să se bucure de frumusețile lui și de frumusețile județului.

O să fie alături de noi și Irina Margareta Nistor care, în fiecare zi de luni din luna septembrie, va prezenta unul dintre filmele ei preferate, timp de trei săptămâni. Sunt invitați și multe surprize și din țară, și din afară.

Ne-am dorit să promovăm festivalul în toată țara și în afara ei. Vrem ca acest festival să fie un mod de a atrage oamenii în Buzău, de a contribui la creșterea numărului de turiști în Buzău, atât în oraș, cât și în județ. Turismul cultural este un mod de a dezvolta economia și de a crește vizibilitatea unui oraș, iar Buzăul merită foarte mult promovarea aceasta”, a mai spus Mihaela Constantinescu.

Competiție cu 55 de filme din 23 de țări europene

Festivalul „Buzău International Art Festival” vine cu 100 de filme, dintre care, spune Mihaela Constantinescu,  55  vor intra în competiție și vor reprezenta 23 de țări din Europa. De asemenea, festivalul vine, așa cum i-a obișnuit pe buzoieni, cu multe premiere. „Vor fi multe premiere de filme românești, care au intrat de curând sau care urmează să intre în cinema. O să avem și o secțiune de cinematecă cu filme vechi și de valoare. O să avem și un Cineconcert, filmul mut și muzică interpretată în calitate de coloană sonoră a filmului respectiv.  Vor fi multe surprize. O să avem multe filme invitate în festival și proiecții speciale. De ­exe­m­plu, <Tata mută munții> al lui Daniel Sandu. O să mai avem <Otto Barbarul> al Ruxandrei Ghițescu. De asemenea, o să avem o proiecție specială cu filmul despre care se vorbește deja foarte mult, deși nu a intrat încă în cinematografe, <Româ­nia Sălbatică>, la care vor veni și regizorii”, sunt câteva repere din festival oferite de Mihaela Constantinescu iubitorilor de film.

Foarte multe proiecții vor avea loc în Parcul Tineretului, mai puțin ale filmelor din competiție, care vor avea loc la Teatrul „George Ciprian”, între 12 și 17 septembrie. De asemenea,  vor fi și două zile de film, 25 și 26 august, în Parcul Crâng, Adică primele două zile de festival.

Din festival nu vor lipsi concertele. Mihaela Constantinescu spune că, pe 2 septembrie, în Parcul Tineretului va fi un concert al trupei <Blană Bombă> și o proiecție specială a documentarului cu același nume realizat de regizorul Claudiu Mitcu. Vor fi prezenți și regizorul și trupa de tineri care acum au 13-14 ani, dar care cântă rock de la 7-8 ani în această formulă. Vor mai fi în festival concerte cu Damian Drăghici & Brothers, Silvia Dumitrescu, „White Mahala” și „Phoenix”.

Partener nou în festival

Amploarea evenimentului cultural a făcut ca în acest an să se numere printre partenerii organizatorilor și Ministerul Culturii, care se alătură astfel partenerilor locali tradiționali, dar și sponsorilor din Buzău și din țară. „Alături de noi, anul acesta, se află Primăria și Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman> care ne sunt parteneri tradiționali. Avem alături și Consiliul Județean. Din Buzău, de asemenea, la capitolul parteneri tradiționali avem alături Teatrul <George Cipr­ian> și Muzeul Județean. Ca noutate, Ministerul Culturii ne sprijină pentru prima dată în formula asta și sperăm să rămână alături de noi în calitate de partener și la edițiile viitoare. Avem și sponsori noi și vechi. Pe toți i-am inclus pe materialele noastre de promovare. Avem parteneri și susțină­tori locali, pentru că ne dorim să colaborăm în primul rând cu cei din Buzău, dar avem și foarte multe companii de nivel național și internațional care ne sprijină și sperăm să ne sprijine în continuare și la următoarele ediții”, a declarat Mihaela Constantinescu, organizator al Buzău International Art Festival.

Evenimente și în afara municipiului Buzău

„Am avut evenimentele din week-end de la Râmnic, care au fost foarte bine primite de un public numeros și foarte plăcut. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Râmnicu Sărat și cu Centrul Cultural <Florica Cristoforeanu>. Au ieșit foarte bine. Am avut evenimente la Aluniș Art Center, în comuna Colți, în week-endul de dinainte și vom mai avea evenimente și la Berca, pe 3, 4 și 5 septembrie. Ne dorim să ieșim în afara municipiului, pentru că sunt oameni care nu pot să ajungă la evenimentele din oraș și am făcut o caravană și vom merge noi la ei. Vom anunța pe pagina de Facebook data și localitățile, pentru că mai urmează și altele”, anunță Mihaela Constantinescu.

La Râmnic a fost teatru în week-end. „Au fost două evenimente în altă locație decât municipiul Buzău. Primul spectacol de teatru, <Păzea că vine Apocalipsa>, a fost sâmbăta aceasta, pe 20 august, la Râmnicu Sărat, iar duminică am avut două spectacole tot la Râmnic, unul pentru copii, iar celălalt pentru adulți, <Totul despre femei>. Vom mai avea spectacole de teatru pentru copii la Berca, „Cei trei purceluși”, pe 5 septembrie, pe platoul Rătești, iar pe 4 septembrie va fi spectacolul pentru adulți <Păzea că vine Apocalipsa>”, a spus organizatorul Festivalului Internațional de Teatru Comic 7B, Irinel Constantinescu Martin.

Prezența evenimentelor culturale ale Festivalului la Aluniș Art Center, o părticică din Ținutul Buzăului, nu face decât să contribuie la vizibilitatea acestei zone, să pună umărul la recunoașterea internațională a Ți­nutu­lui Buzăului. „Ce se întâmplă acolo, la Centrul de Artă de la Aluniș, este foarte frumos. Iulia Sîrbu face lucruri ambițioase și muncește mult acolo. Sperăm să contribuim cu ce știm noi să facem la dezvoltarea zonei”, mai spune Irinel Constantinescu Martin.

De altfel, în week-end și buzoienii din municipiul Buzău au fost informați cu privire la deschiderea festivalului, pentru că  au primit flyere cu informații despre eveniment și au avut parte de un eveniment de activare, cu paradă moto și o expoziție retro, cu mașini de epocă. Toate au purtat însemnele festivalului și promovau cultura, manifestările din cadrul festivalului. Ei s-au întâlnit pe stradă, pe Bulevardul ,,N. Bălcescu”, cu foarte multe personaje din lumea filmelor pentru copii, mascote din desene animate, statui vivante cu care copiii s-au și fotografiat. Au fost sute de părinți care au ieșit la plimbare cu copiii și au participat la „întâmplarea” aceasta.  Buzoienii au primit baloane, flyere cu informațiile despre festival.

Teatrul începe pe 17 septembrie

În ceea ce privește componenta de teatru a festivalului, Irinel Constantinescu Martin, fondator și director executiv al Festivalului de Teatru Comic 7 B și organizator al Buzău International Art Festival, spune că acesta va debuta pe 17 septembrie: „Noi începem pe 17 septembrie. Se încheie competiția de film și în aceeași seară începe competiția  <Comic 7 B>.  În seara respectivă o să avem de la Brașov <Butoiul cu fericire>, un spectacol foarte bun, în care joacă Dorina Roman – o actriță care a fost și anul trecut la noi în competiția online -,  împreună cu actorul Mihai Gurițan. Pe 20 septembrie o să avem un spectacol care face furori în toată țara. El se numește <Spune-mi ce ai făcut cu banii>, adaptare după V. Sigarev, un spectacol în care joacă Anca Sigartău, Claudiu Bleonț și Claudiu Maier; este o comedie foarte bună care sperăm să umple sala.

Vom avea  și două spectacole de la Teatrul de Artă, unul în premieră națională. Unul se numește <Voyeur>, în care joacă actorii Alexandra Ioniță și Tudor Istodor, iar celălalt <Extraconjugal>, un spectacol după un scenariu de Neil Simon, în care joacă George Constantinescu, care a fost la noi de mai multe ori și este multipremiat la noi,  la Festival la Comic 7 B. Pe 23 septembrie avem spectacol de improvizație cu trupa <Idiot>, la final de festival”, sunt câteva repere oferite de Irinel Constantinescu Martin, organizator Buzău International Art Festival.

Spectacol special pentru copiii cu diazbilități

Foarte multe spectacole sunt dedicate copiilor. „Pe 24 septembrie, după data de închidere anunțată a festivalului, avem un spectacol pentru  copiii mici și mari, cu marionete gigant, care vine de la Oradea. Este un spectacol inedit, care nu prea a fost pe aici. Sunt niște marionete gigant care își mișcă ochii, se mișcă. Este un spectacol de exterior, se va juca la Amfiteatrul din Parcul Tineretului, care se numește <Băiețelul care se putea mușca de nas>.

Pe 30 august, avem în Parcul Tineretului, la Amfiteatru, un spectacol  foarte special pentru copiii cu dizabilități, care se numește <Închide ochii și o să vezi mai bine>. Este un spectacol pentru toți copiii, dar mai ales pentru copiii cu dizabilități de vedere, de auz și de vorbire. Este un spectacol realizat de o grupă de absolvenți de la UNATC-Păpuși și este tradus pentru copiii cu nevoi speciale. Pentru cei cu nevoi speciale de văz se povestește, iar pentru cei cu nevoi speciale de auz se transmite în limbaj mimico gestual. Există o actriță care povestește pentru copii în limbaj mimico gestual. Sunt create pasaje speciale muzicale care să transmită anumite vibrații etc. Sunt lucruri pe care ei le fac special.

O să avem spectacol de copii în data  de 11 septembrie, la Teatrul <George Ciprian> cu <Cartea Junglei>, un spectacol deosebit, jucat de mulți copii, o producție specială, impresionantă, cu decoruri speciale și muzică. Ne-am gândit la copii pentru că se află în vacanță și, pe de altă parte, pentru că se află atâtea și atâtea restricții pandemice și nu prea s-au întâmplat lucruri în timpul anului școlar și nu prea au putut să vadă lucruri. Acum, în vacanță, s-au întâmplat și se mai întâmplă spectacole pentru ei. La evenimentele de la Râmnic au fost extraordinar de receptivi, de activi, au interacționat cu ceea ce le cereau actorii de pe scenă să facă, au fost foarte bucuroși și de filme, și de teatru. A fost teatru interactiv”, mai spune Irinel Constantinescu Martin, organizator festival.

Buzăul, un pod de legătură cu teatrele din țară

Festivalul de la Buzău reunește actori din multe zone ale țării. „Vin, pe de o parte, actorii de la Oradea, care aduc spectacolul cu păpușile, cei din trupa <Idiot>, de la Iași, care sunt  întotdeauna alături de noi în festival și care au avut spectacole la noi în festival nu numai de improvizație, ci și de teatru, actori de la Brașov, de la Făgăraș. Ne dorim foarte tare să creăm o punte de prietenie cu alte orașe. Noi invităm în selecție spectacole de peste tot din țară astfel încât publicul din Buzău să poată vedea oferta culturală din toate zonele țării, din cât mai multe locuri. Sunt teatre independente în foarte multe orașe, trupe care creează foarte frumos, spectacole de valoare și sperăm să facem asta la un nivel din ce în ce mai amplu”, mărturisește Irinel Constantinescu Martin.

Articole similare