Actualitate

FOTO | Buzăul autentic, la mâna lor… / Atelier de creație cu artă plastică și produse hand-made cu influențe tradiționale locale

Meșteșugurile reprezintă sau ar trebui să reprezinte o parte importantă a vieții culturale și economice a județului, ele având, după cum s-a demonstrat  la Sibiu,  devenit în urmă cu câțiva ani Capitală culturală europeană, un rol catalizator pentru dezvoltarea economiei inclusiv în sensul reducerii șomajului, mobilizării resurselor și încurajării investițiilor.  Nu în ultimul rând, în comunitățile în care  activitatea meșteșugarilor, a creatorilor de artă cu filon tradițional ori ancorat în contemporaneitate printr-o amprentă personală și locală, a avut parte de susținere, rolul acesteia în dezvoltarea lor economică, în special prin contribuția la dezvoltarea turismului, a fost de necontestat. La Buzău, lucrurile  abia acum încep să se contureze în acest domeniu, o coagulare a activității meșterilor populari  și a artiștilor din județ începând să se realizeze abia în 2018, când a fost înființată Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, al cărei președinte este ing. Nicoleta Ungureanu, creator de artă plastică, cu multe expoziții personale și colective la activ. „Ca să fim mai bine organizați, am pus bazele unei asociații, în 2018. Suntem 42 de membri din tot județul. Suntem artiști plastici: pictori, sculptori și meșteri populari care cos ii, țesători. Avem printre noi și un  modelator în lut, dar care nu folosește roata olarului, ci matrițe; are un cuptor special pentru ceramică și execută și podoabe cu temă populară”, spune Nicoleta Ungureanu, președintele Asociației.

„Atelierul de creație” începând de luni, 18 ianuarie

Această asociație aduce, la început de an, în atenția buzoienilor, o inițiativă  de bun augur, care vine în contextul unei piețe locale inundate de produse de import de calitate inferioară, ce imită meșteșugurile originale. Este vorba despre „Atelierul de creație”,  o locație cunoscută buzoienilor, ­situată vizavi de Palatul Comunal. Aici, începând de luni, 18 ianua­rie, va fi  locul în care meșterii populari și creatorii de artă plastică, membri ai Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, vor putea să își expună creațiile, iar buzoienii vor putea chiar și să cumpere și să plece acasă cu produsele hand-made, cu picturile și sculpturile expuse. Președintele Asociației, Nicoleta Ungureanu, spune că unii meșteri populari pot porni de la anumite produse expuse pe care să le modeleze în funcție de cerințele cumpărătorilor, care pot varia în funcție de dimensiunea ori alte aspecte ce țin de interiorul locuințelor fiecăruia. Aici buzoienii au de unde alege produse, pentru că sunt atent selecționate, pentru locuințele proprii, dar și pentru a oferi cadouri în momentele aniversare sau  cu ocazia celor intrate în tradiția locală.

Ștacheta pentru produsele prezente în acest atelier este foarte ridicată pentru că, spune președintele asociației, se dorește crearea unui brand, prin care oricine vede lucrările meșterilor de aici să  recunoască în ele nota locală: „Ne dorim să avem în rândul nostru cât mai mulți meșteri autentici. Am vrea să se știe că este vorba despre meșterii de Buzău, care își trag seva creațiilor din tradiție, să se creeze un brand, o recunoaștere a amprentei locale, iar acest spațiu  îl vom folosi pentru a se expune astfel de lucrări”.

Parteneriatele, un punct de pornire pentru meșteri de a se face cunoscuți buzoienilor

Unul dintre parteneriatele acestei asociații este cu Centrul Județean de Artă. Ca urmare acestui parteneriat, spațiul de la etaj al Galeriilor de Artă a fost  anul trecut și, sperăm că și în acest an, săptămânal, în zilele de marți și joi, gazda meșterilor populari buzoieni, care aduc în fața vizitatorilor obiecte de artă meșteșugite cu propriile mâini.

„Am încercat să colaborăm cu toate instituțiile de profil din oraș. Am reușit cu Centrul Județean de Artă și am organizat expoziții colective cu asociația, dar și personale, în fiecare an, de Sărbători. Am propus să deschidem un atelier la etajul Galeriei de Artă. Acum avem un atelier de pictură și sculptură. Ne-am dorit să facem atelier și pentru cusut ii și alte meșteșuguri la care să participe  și publicul buzoian. Am avea nevoie de un spațiu al nostru în care să ne desfășurăm atelierele. Din păcate, acum este o perioadă grea”, a spus artistul plastic Nicoleta Ungu­rea­nu.

Un astfel de atelier ar fi ­bene­fic, menționează Nicoleta Ungureanu, și pentru ca meșterii și creatorii de artă să poată să transmită mai departe copiilor tehnicile de realizare a creațiilor, fie că vorbim de pictură, sculptură ori de produse cusute ori țesute, pentru că ei sunt singurii care pot continua tradițiile străvechi, și este pe de altă parte și o modalitate de a contribui la un viitor mai bun al acestora în mediul lor natural.

Din păcate, programul de lucru de la Galeriile de Artă nu este unul care să ajute prea mult la interacțiunea dintre meșterii po­pulari și buzoieni.

„La Galerie avem două zile pe săptămână, marțea și joia. Pentru anul acesta acum reînnoim contractul de dimineață până la sfârșitul programului, adică de la 10 dimineața până la 4 după-amiaza.  Dar acesta este un program inaccesibil publicului, pentru că adulții sunt la serviciu, iar copiii sunt la școală între acele ore. Doar să vină o activitate organizată de școli”, a explicat ­preșe­dintele Asociației.

Un alt parteneriat pe care Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău l-a început de anul trecut este cel cu Primăria Buzău.

„Am reușit un parteneriat cu Primăria pe cinci ani, și avem, astfel, posibilitatea de a expune în toate instituțiile din oraș, inclusiv în parcuri sâmbăta și duminica, când vremea ne permite. Am început din august anul trecut și am mers în Parcul Crâng. Dar este dificil să expunem lucrările în parcuri pentru că noi suntem 40 și este greu să acoperi și toate parcurile. Avantajul  constă în faptul că ­expunem și astfel  reușim să devenim vizibili și promovăm lucrările. Contractul a fost semnat în august anul trecut și am început prezentarea în septembrie, iar oamenii își făcuseră un obicei de a trece prin parc să vadă dacă avem noutăți.

 Meșterii care au lucruri mai mărunte pot veni în parcuri, dar sculptorilor, spre exemplu, le este mai dificil să vină, pentru că marfa este greu de transportat. Trebuie să o ia zilnic înapoi. Nu avem spațiu de depozitare pentru produse. Dacă vremea nu este prielnică, bate vântul,  și pictorii  întâmpină  probleme pentru că ­există riscul să deterioreze tablourile. Mult mai facil și sigur ar fi dacă în parcuri ar exista spații de prezentare, care să cadreze cu peisajul”, a mai explicat Nicoleta Ungureanu.

De asemenea, în baza unui parteneriat, artiștii plastici și făuritorii de produse hand-made au mai realizat anul trecut expoziții la Teatrul ,,George Ciprian” care s-au bucurat de atenția publicului buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker