Cultură

FOTO | „Balaurul” a câștigat trofeul competiției de film de la Buzău

Regizorul Octav Chelaru a debutat în lungmetrajul de ficțiune cu un subiect inspirat dintr-o poveste care a făcut vâlvă în urmă cu câțiva ani: soția unui preot, profesoară de română, are o aventură cu un elev seminarist care ulterior se sinucide. Este o poveste construită astfel încât toate personajele par că au circumstanțe atenuante, ceea ce denotă multă subtilitate dramaturgică. Filmul „Balaur” a fost la TIFF în această vară, unde a rulat cu casa închisă și a intrat în cinematografele din România de foarte puțin timp, mai exact din 9 septembrie. De asemenea, s-a numărat printre filmele românești selectate pentru ediția din acest an a concursului Buzau International Arts Festival, și s-a dovedit în final și câștigător la categoria film de lung metraj.

Juriul care a deliberat la această secțiune a fost format din actrița Olimpia Melinte, agentul Izabela Bulo – agent în Italia al unor actori faimoși precum Franco Nero sau John Turturro -, regizorul grec Dimitris Koutsiabasakos, profesor de regie la Universitatea din Salonic, aflat pentru prima dată în România, căruia i-a și revenit sarcina de a înmâna  câștigătorului trofeul competiției filmului de lung metraj. Dimitris Koutsiabasakos a justificat alegerea făcută de juriu astfel: „Pentru modul în care a știut să abordeze într-un mod cinematografic conceptul de rău și pentru modul în care actorii și-au interpretat rolurile, dar și pentru modul în care regizorul a reușit să vă prezinte acest concept”.

Alegerea nu a fost deloc ușoară, pentru că Festivalul Internațional de Film de la Buzău, BUZZ IFF, a venit în fața publicului buzoian cu producții de calitate din România și din alte țări europene, oferindu-i posibilitatea să intre în contact direct cu cinematografia europeană, de multe ori fiind vorba despre filme care ajung rareori pe marile ecrane din țară.

Gala de premiere a filmelor câștigătoare BIAF 2022 a avut loc duminică 18, septembrie, la Teatrul „George Ciprian”, după ce sâmbătă, 17 septembrie, pe aceeași scenă, regizorul și actorul Michele Placido s-a întâlnit cu publicul buzoian, fiind invitatul special al festivalului de la Buzău. Trofeul BIAF 2022 pentru cel mai bun film de lung metraj a fost înmânat actorului Sergiu Smerea și a fost realizat de actorul Cristi Martin care este și artist plastic. Smerea a mulțumit juriului, dar și publicului, în fața căruia a mărturisit un gând al său despre întâlnirea cu buzoienii, și pe care l-a împărtășit și regizorului Octav Chelaru: „La Buzău, după film, am avut una dintre cele mai bune, dacă nu cea mai bună sesiune de QA, pentru că publicul a fost cu noi și primul său gând după ce s-a terminat filmul nu a fost să plece acasă, ci  a stat și am discutat despre film, neclarități”.

Regizorul Octav Chelaru a transmis din Timișoara, unde se afla în scopul promovării filmului, un mesaj: „Bună seara Buzău, mulțumesc pentru premiu. Din păcate, nu pot fi alături de voi, pentru că sunt la Timișoara cu promovarea filmului. Vă mulțumesc  pentru seara în care am prezentat filmul acolo. Am avut o sesiune de întrebări și răspunsuri de aproape o oră jumătate. Mulțumesc domnului Alin Dumbravă pentru selecția filmului, juriului pentru premiu și Festivalului, pentru că existați, pentru că aduceți acelui oraș întâlnirea cu filmul românesc; am întâlnit oameni curioși, pasionați și vă dorim să o țineți tot așa…”, a fost mesajul transmis de regizorul Octav Chelaru.

Filme românești premiate și la competițiile de scurtmetraj și de documentar

Competițiile de scurtmetraj și de film documentar i-au avut  în juriu pe fondatorul 2 K Films, regizorul, producătorul și consultantul pentru numeroase filme de lungmetraj, documentare și emisiuni TV și co-producător pentru multe proiecte internaționale premiate George Kalomenopoulos, pe regizorul și monteurul Alex Pințică – care a regizat musicalul „Trecut de ora 8” și a lucrat în calitate de monteur la filme ca „dogpoopgirl” (regizor Andrei Huțuleac), „Nouă povești de dragoste și ură în izolare” (regizor Dan Chișu) și „Misterul unui caz simplu” (regizor Vera Surățel) -, pe regizorul  Mihai Dragolea – specializat în filme documentare care au fost difuzate la unele dintre cele mai importante festivaluri din Europa (Jihlava IDFF, TIFF, Odense IFF) – și pe producătorul Daniel Mitulescu, cunoscut pentru filmele „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Eu când vreau să fluier, fluier”, „Loverboy” și „Dincolo de calea ferată”.

Și la  categoria film de scurt metraj juriul a stabilit clasamentul cu destul de mare dificultate din cauza ofertei foarte bune, fiind greu de ales, motiv pentru care a și adresat felicitări celor care au făcut selecția pentru festival. „A fost o decizie grea. Mă bucur când juriul are de unde alege. La un moment dat a trebuit să se oprească din mențiunile speciale”, a spus Mihaela Constantinescu, organizatoare a Festivalului BIAF 2022, prezentă pe scenă alături de jurați.

George Kalomenopoulos și-a exprimat bucuria că se află din nou alături de publicul buzoian și a spus că a fost un privilegiu și o bucurie să urmărească filmele din cele trei categorii. El a anunțat că premiul din categoria scurt metraj a fost acordat filmului <Amintiri dintr-o vară> (Summer memories) de Benoît Bouthors din Franța. „Filmul a fost premiat pentru privirea sa care nu judecă în anii adolescenței, cu toate decizile rele: dragoste, și nesiguranțele sale, alături de performanța actoricească memorabilă susținută de momente de umor și de suspans”, a spus George Kalomenopoulos, îndemnându-i pe cei care nu l-au văzut să o facă, deoarece, spune el, „trezește amintiri din adolescență și avem cu toții amintiri din diferite veri, iar filmul acesta ne-a dus acolo și am retrăit diferite momente de aventură și emoție și iubire”.  O altă mențiune specială a juriului a fost acordată la această categorie pentru filmul belgian „Iulie 96”, realizat de Michele Jacob, și încă una pentru filmul „Criminalii”, de Serhat Karaaslan.

Studenți români foarte talentați, apreciați în festival

La categoria film studențesc, juriul a deliberat și cu mai mare dificultate. În cele din urmă, au fost desemnate două filme câștigătoare. „Este un premiu care se împarte din două filme, ale unor studenți din universități din România. Unul dintre filme a fost chiar și în selecția de la Cannes. Filmele sunt: <Planuri de Vacanță> de Alexandru Mironescu și <Prin oraș circulă scurte povești de dragoste> de Carina Dașoveanu. Am decis să împărțim acest premiu, deoarece cei doi tineri regizori care abia acum ies pe piață cu filmele lor și abia acum au terminat școala , ne-au dus într-o călătorie prin momente complexe și profunde despre viața de cuplu arătându-ne niște viziune mature și empatice  către subiectele pe care și le-au ales unul dintre cele mai completeze subiecte ale vieții noastre”, a afirmat regizorul grec George Kalomenopoulos.

Premiu și pentru  filmul documentar românesc

La categoria documentar, primul premiul a fost acordat filmului avangardist „Călătorie către apus”, de Augusto Contento, coproducție Franța-Italia. „Juriul este încântat că a reușit să premieze un film avangardist și a oferit acest premiu și din acest motiv, dar și pentru că regizorul a reușit să îmbine ficțiunea cu realitatea și să se miște cu libertate printre genuri și moduri ale prezentării amestecând, cum spuneam, ficțiunea și libertatea, construind formele narative”, a explicat George Kalomenopoulos alegerea făcută. Există și o mențiune specială la această categorie, care a fost acordată filmului românesc „Delta București”, de Eva Pervolovici.

Mihaela Constantinescu a mulțumit, cu această ocazie și partenerilor BIAF 2022: Primăria municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Ministerul Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, precum și Teatrului „George Ciprian” și Muzeului Județean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker