Educație

FOTO | Activități de nivel european la Liceul „Marghiloman”

La începutul lunii, Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” a fost gazdă pentru partenerii săi din Portugalia, Turcia, Bulgaria și Slovacia în cadrul proiectului „Game Literacy and Learning”. Oaspeții au fost invitați să participle la curriculum-ul școlar, ateliere de lucru, simpozioane și conferințe în care le-au fost prezentate țara noastră cu sistemul de învățământ, dar și municipiul Buzău, cultura și tradițiile locale. Ei au mai participat împreună cu cadrele didactice ale liceului gazdă  la workshopuri desfășurate la Iazul Morii pe teme culturale în care au avut ocazia să confecționeze mărțisoare, și au pornit împreună în excursii tematice la Vulcanii  Noroioși și la castelul Bran. Partenerii de proiect ai Liceului „Alexandru Marghiloman” au mai avut posibilitatea să cunoască și orașul Buzău.

Educație prin joc, o abordare inovatoare de predare

Activitățile prin care cadrele didactice de la „Marghiloman” au dus la îndeplinire temele și obiectivele mobilității s-au realizat prin jocuri educaționale ce le-a permis tinerilor să își imagineze diferite situații și roluri prin care au explorat lumea, pas cu pas, într-un mediu sigur și relaxat. „Pentru o mai bună predare în școli, trebuie să rămânem conectați cu nevoile reale ale elevilor, să înțelegem tendința acestora de a-și exprima ideile și să-i ajutăm să devină utilizatori responsabili ai jocurilor. Diverse jocuri pot fi folosite pentru a crea abordări inovatoare de predare. În contextul local al tuturor țărilor partenere, programele noastre oferă puțin spațiu predării subiectelor prin jocuri”, spune profesoara Carmen Sin, coordonatorul proiectelor în cadrul Liceului Teoretic „Alexandru Marghiloman”.

Astfel, elevii liceului – îndrumați de cadrele didactice Daniela David, Oana Tudor și Carmen Sin -, au pregătit pentru oaspeți workshopuri cu asemenea jocuri, care i-au pus în dificultate, dar i-au și distrat pe colegii lor din țările partenere. Gazdele au pregătit și un program artistic, de reușita căruia s-a ocupat profesoara Andreea Gheorghiu. Cadrele didactice buzoiene au pus la cale și o seară festivă, în care i-au avut alături pe copiii  grupului Happy Kids, întorși de curând de la un festival din Egipt, unde au participat sub coordonarea profesoarei Oana Dobre.

Workshopul de la Iazul Morii s-a axat pe o prezentare a Mărțisorului, unde s-a vorbit despre origini și conotații, prezentarea fiind realizată de profesoara Luminița Camelia Anghel, reprezentant al ONG-lui EDU-CARE. Elevii au aflat cu această ocazie că și în Bulgaria există tradiția mărțișorului, care este confecționat sub forma unei amulete care are rolul de a-l apăra  de rău pe cel care îl poartă; în acest caz, el poartă denumirea de „Martenitsa”.

Liceul buzoian, implicat într-un proiect european dedicat femeilor

Tot în luna martie, o echipă formată din elevi împreună cu directorul liceului, profesoara Lenuța Pîrlog, și  profesoara Carmen Sin, coordonatorul proiectului, a reprezentat Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” la întâlnirea din cadrul proiectului Erasmus+ KA2  „All women Around the World, Unite!””, desfășurată în Fatima, Portugalia, unde s-au alăturat elevilor și profesorilor din Turcia, Italia și Ungaria. Acest proiect vizează situația femeilor din Europa, drepturile acestora, tipurile de abuz sau discriminare asupra lor, cauze si efecte. În cadrul întâlnirii au fost identificate soluții împreună cu reprezentanții unor organizații nonguvernamentale participante.    

„Am asistat la activități realizate de specialiști în servicii sociale, am aflat modul în care serviciile sociale pot sprijini tinerele din Europa care au suferit un abuz. S-au constituit focus grupuri care s-au axat pe metode de abordare a violenței și discrimnării în școală. De asemenea, ne-au fost prezentate planuri de campanie a unor ONG, cum ar fi S.O.G.A. Elevii nostri au avut ocazia să viziteze Alcobaca, Fatima, Lisabona, Nazare, faimoase pentru cultură, arhitectura lor deosebită, dar să și să guste din mâncarea lor tradițională, precum mâncarea de pește <bacalhau>”, povestește profesoara liceului buzoian Carmen Sin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker