Actualitate

FOTO | 280 școlari din Săgeata, Dâmbroca și Găvănești au primit ghiozdane complet echipate de la reprezentanții Evofarm

„Copii educați pentru o societate mai bună”, un proiect de responsabilitate socială, cu un puternic impact asupra școlarilor

Lanțul de farmacii Evofarm a inițiat proiectul „Copii educați pentru o societate mai bună”,  o acțiune menită să ofere șansa unui început de an școlar lipsit de griji unui număr de 280 de școlari din localitățile Săgeata, Dâmbroca și Găvănești. „Bunăstarea celor din jur a fost dintotdeauna una din preocupările noastre, motiv pentru care am inițiat acest proiect”, spun reprezentanții Evofarm.

Sărăcia, realitatea de zi cu zi

În România, tot mai mulți copii trăiesc în sărăcie, care le afectează viața în ansamblul ei și, implicit, posibilitatea de a se pregăti pentru școală exact așa cum ar trebui să o facă un elev obișnuit. Un număr tot mai mare de copii din mediul rural duce lipsuri grave, de la rechizite, haine și încălțăminte și până la gaz, curent, apă și mân­­care.

Din păcate, sărăcia repre­zintă realitatea de zi cu zi, căreia trebuie să-i facă față minori din diverse zone ale țării, mulți dintre ei fiind în postura de a-i ajuta pe frații lor mai mici, care nu se descurcă singuri. Criza financiar-economică ce a început în anul 2008 ne-a adus unde suntem astăzi: foarte mulți adulți au rămas fără locuri de muncă, drept urmare trăiesc din ajutor social, alocațiile copiilor sau din puținii bani câștigați de pe o zi pe alta, prin intermediul diverselor activități agricole.

Numărul copiilor expuși riscului de sărăcie și exclu­ziune socială a crescut considerabil între anii 2008 și 2012 (cu aproape un milion), fapt ce atestă situația grea cu care ne confruntăm, ca po­por, dar pe care alegem să o ignorăm, întrucât propria persoană ne interesează mai mult decât greutățile și neajunsurile altora.

Mai mult, potrivit celui mai recent raport Eurostat, România este a treia țară din Uniunea Europeană la capitolul abandonului școlar, pe primele locuri situându-se Malta și Spania. Iar principala cauză a înregistrării acestor scoruri este repre­zentată de gradul sporit de sărăcie, resimțit cu precădere în mediul rural, în rândul persoanelor care nu au un loc de muncă și se străduiesc să adune câțiva bănuți, în măsura în care se poate. Deși școala este în teorie gratuită, există un număr considerabil de părinți care nu își permit să-și pregă­tească copiii pentru școală și să le ofere lucrurile și condițiile de care au nevoie, pentru ca cei mici să poată învăța și să ajungă acolo unde își doresc.

O acțiune de succes

„Încă de la înființare, ne-am propus să ne implicăm activ și să contribuim la creșterea și dezvoltarea comunităților locale în mijlocul cărora ne desfășurăm acti­vitatea. Accesul la educație și sănătate pentru copiii care provin din zone defavorizate este esențial pentru creșterea calității vieții acestora. în aceste comunități, sunt multe familii pentru care achiziționarea unui ghiozdan și a rechizitelor necesare începutului de an școlar înseamnă un efort financiar adesea inaccesibil. Tocmai de aceea, principalul obiectiv al proiectului a fost acela de a oferi șansa unui început de an școlar lipsit de griji pentru un număr de 280 de școlari din localitățile Săgeata, Dâmbroca și Găvă­nești”, precizează reprezentanții lanțului de farmacii Evofarm.

Astfel, pe 8 septembrie, de Sfânta Maria, reprezentanții Evofarm au oferit ghiozdane echipate cu toate rechizitele școlare necesare unui an școlar productiv copiilor de la clasa pregătitoare până la clasa a opta, din aceste localități. Acțiunea a beneficiat de sprijinul preotului Iulian Adăscăliței de la biserica din Săgeata, un om cu suflet mare, implicat în viața acestor comunități, care încearcă mereu să găsească soluții pentru întrajutorarea familiilor nevoiașe, ce nu își pot ține copiii la școală.

„Doresc să vă mulțu­mesc și să apreciez inițiativa dumneavoastră de a dărui tuturor copiilor, în primul rând bucurie, și apoi, în fapt, ceea ce este necesar pentru continuarea actului educațional. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul oferit și întreaga comunitate a răspuns po­zitiv la acest demers. Dar din dar se face Rai”, a spus preotul Iulian Adăs­căliței.

Cei care au beneficiat de aceste daruri au emanat bucurie, jovialitate și entuziasm, declarându-se extrem de mulțumiți și recunoscători pentru toate obiectele primite. Iar cea mai mare satisfacție a celor de la Evofarm a constat tocmai în aceste reacții, neașteptate și pline de emo­ție, pe care atât cei mici, cât și cei mai mari nu s-au ascuns să le arate. Practic, acțiunea în sine s-a dovedit a fi un real succes, reușind să bucure 280 de suflete cu dorințe mari, dar posibilități minime de a și le îndeplini.

La rândul său, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Efrimescu” Să­geata, prof. Emanuel Mihail Mirea, spune că donația de Sfânta Maria reprezintă și un mo­del  pentru cei mici: „Ne bucură puterea gestului în sine, întărind valorile umane precum solidaritatea, generozitatea sau bunătatea. Suntem convinși că doar oferind astfel de modele celor mici vom putea da naștere unor viitori lideri autentici, care să promoveze binele comun și prețuirea aproapelui”.

„Au existat dintotdeauna școlari care, deși și-au dorit să învețe și să exceleze în tot ceea ce fac, nu au avut această posibilitate și, ulterior, au renunțat în a mai participa la orele de clasă. Este foarte trist, mai ales că toți avem drepturi egale și toți ar trebui să profităm din plin de șansele pe care statul ni le oferă, una dintre ele fiind aceea de a studia și a ajunge oameni inteligenți și iscusiți. Un ghiozdănel și câteva rechizite poate că nu e suficient, dar este un bun început pentru cei care chiar își doresc să meargă la școală, să învețe, să fie ca ceilalți copii, să se integreze în comunitate și să se dezvolte armonios. Și poate că demonstrându-le părin­ților că au rezultate frumoase și fac treabă bună, vor fi lăsați și în următorii ani să meargă la școală și să devină oamenii de care este nevoie în țara noastră”, conchid reprezentanții Evofarm.

Lanțul de farmacii Evofarm a luat naștere din dorința de a pune sănătatea oamenilor pe primul plan. în cei peste 10 ani de acti­vitate, a devenit un lanț regional, cu prezență mare în zona rurală, rămasă neacoperită de marile lanțuri de farmacii. Astăzi, în cadrul lanțului de farmacii Evofarm lucrează zi de zi aproximativ 280 de profesioniști în domeniul Sănă­tății, pregătiți mereu să vină în ajutorul celorlalți.

Încă de la înființare, lanțul de farmacii Evofarm și-a propus să transforme în prioritate orice problemă de sănătate a românilor de pretutindeni. Evofarm in­tră în prima linie și luptă fără compromis pentru sănătatea de zi cu zi a românilor obișnuiți de la comune, sate și orașe mici.

Ghidați de principiul „Un om sănătos este un om puternic, activ și energic”, Evofarm știe cât de importante sunt prevenția și medicația periodică, astfel că asigură tratamente lunare la prețuri mici. Diversitatea produselor din portofoliu și orientarea spre soluții de sănătate adaptate vieții active din zona rurală și din orașele mici fac ca Evofarm să fie o alternativă de încredere și la îndemâna tuturor oamenilor.

 

Articole similare