Sport

Fotbalul județean se transformă. Nou sistem competițional în Liga a 4-a

După un sezon oprit de pandemie și un altul comprimat la extrem, cu un mini-turneu de patru echi­pe, la vârf, pentru desem­narea reprezentantei la barajul pentru promovare în cel de-al treilea eșalon, Liga a 4-a se pre­gătește de un nou res­tart pentru următoarea stagiune, 2021-2022. Comi­tetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal a stabilit structura viitorului sistem competițio- nal, care vine cu un nou format pentru eșalonul de elită al fotbalului județean. Astfel, din sezonul 2021-2022, Liga a 4-a va fi organizată într-o singură serie de 16 echipe, care vor juca în sistem clasic, tur-retur, 30 de etape în total. Noutatea vine la finalul campionatului, cu turnee play-off și play-out. Primele patru echipe clasate vor participa în play-off, care se va disputa tur-retur, șase etape. Echipele vor intra în această fază cu punctele acumulate în sezonul regulat, iar la finalul celor șase etape formația clasată pe primul loc va fi declarată campioană jude­țeană și va avea drept de participare la barajul de promovare în Liga a 3-a. Echipele clasate pe locurile 5-16 în sezonul regulat vor participa în play-out, unde vor fi împărțite în două serii, astfel: Seria 1, cu echipele clasate pe locurile 5, 7, 9, 11, 14 și 16 și Seria a 2-a, cu echipele clasate pe locurile 6, 8, 10, 12, 13 și 15. Se vor disputa cinci etape, fiecare cu fiecare, într-o singură manșă. Echipele clasate pe ultimele locuri din fiecare serie vor re- trograda în Liga a 5-a. AJF a stabilit și datele noului sezon. Viitoarea ediție a Ligii a 4-a ar urma să înceapă pe 21 august, iar turul, cu etapa a 15-a, se va încheia pe 20 noiembrie. Se vor mai juca apoi, tot în acest an, și trei etape din retur (16-18), până pe 11 decembrie. Campionatul se va relua apoi pe 26 februarie 2022, iar ultima etapă din sezonul regulat, a 30-a, a fost programată pentru 14 mai 2022. O săptămână mai târziu vor începe și cele două turnee, play-off și play-out.

36 de echipe în trei serii, în Liga a 5-a

Format nou va fi din sezonul viitor și la Liga a 5-a. Ultimul eșalon jude­țean va fi compus din 36 de echipe, ce vor fi împărțite în trei serii, pe criterii geografice. Se va juca în sistem tur-retur, în total 22 de etape. La final, primele 6 clasate din fiecare serie vor merge în play-off , ce se va desfășura în sistem tur-retur, iar ultimele șase (locurile 7-12) în play-out, disputat într-o singură manșă. Și în play-off, și în play-out, echipele vor intra cu punc­tele acumulate în sezonul regulat. Locul 1 din fiecare serie promovează direct în Liga a 4-a, iar locul 2 din fiecare serie va participa la un baraj pentru promovare în Liga a-4-a. Se va juca în sistem fiecare cu fiecare, iar la final echipa clasată pe primul loc promovează în Liga a 4-a. AJF a mai stabilit ca echipele clasate pe ultimul loc din fiecare serie să înceapă următorul campionat cu o penalitate de 3 puncte.

Startul viitorului campionat al Ligii a 5-a este programat pe 4 septembrie. Ultima etapă din tur, a 11-a, se va juca pe 14 noiembrie și tot în acest an se vor mai juca și două etape din retur, până pe 28 noiembrie. Campionatul se va relua pe 6 martie 2022, iar sezonul regulat va lua sfârșit pe 17 aprilie 2022. Pe 23 aprilie 2022 vor începe ambele turnee, play-off și play-out.

Cupa, la Cernătești, Supercupa, la Gălbinași

Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal a mai hotărât ca și Supercupa județeană, sezonul 2021, să se dispute după un nou format. Astfel, vor participa patru echipe: campioana județeană Team Săgeata, câștigătoarea Cupei Româ­niei – faza județeană și câștigătoarele celor două serii de play-out din Liga  a-4-a. Competiția se va disputa în sistem turneu, cu semifinalele pe 14 august și cu finala pe 18 august. Toate jocurile vor avea loc la Gălbinași, pe stadionul ,,Tricolorul”. Tragerea la sorți a meciurilor din semifinale va avea loc pe 9 august, ora 14.00, la sediul AJF Buzău. Tot în județ se va disputa în acest an și finala Cupei României, AJF stabilind drept gazdă stadionul ,,Știința” din Cernă­tești pentru partida care va avea loc pe 30 iunie, de la ora 18.00.

Program definitivat și la juniori

AJF a mai stabilit în ședința Comitetului Executiv formatul și modul de desfășurare al competițiilor de copii și juniori pe care le organizează.

 • U19 – în deschiderea Ligii a 4-a (30 de etape)
 • U17 – în deschiderea Ligii a 5-a (22 de etape)
 • U15 – campionat re- gulat: toamnă – primăvară
 • U14 – campionat re- gulat: toamnă – primăvară
 • U13 – campionat re- gulat: toamnă – primăvară
 • U12 – campionat regulat: toamnă – primăvară
 • U11 – campionat regulat: toamnă – primăvară
 • U7-U10: Interligă
 • U5-U6: Turneu – toam­nă / primăvară
 • Campionatul școlar – clasele 1-4: sistem toamnă – primăvară
 • Campionatul școlar – clasele 5-8: sistem toamnă – primavără
 • Campionatul Liceelor – clasele 9-12: sistem toamnă – primăvară
 • Cupa Cartierelor – Old Boys +35 ani: turneu 15 iulie – 30 august
 • Cupa Cartierelor – copii 10-18 ani: turneu 15 iulie – 30 august

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

error: Continut protejat!!