Politic

Fostul parlamentar de Buzău Teodorovici, senator anti-carantină, un angajat toată viața la stat care plătea rate mai mari decât venitul

Opt senatori au votat împotriva legii carantinării și izolării. Unul dintre ei, fost parlamentar de Buzău în ­le­gis­latura 2012-2016 – când a reprezentat partea social-democrată a Uniunii Social-Li­berale -, Eugen Orlando Teodorovici, are probleme și în a-și justifica averea, dar și la dosarul de studii. Ani de zile, Orlando Teodorovici, care și-a anunțat intenția de a candida la președinția Partidului Social Democrat, s-a aflat în imposibilitatea de a-și achita ratele aferente creditelor de peste 800.000 de euro pe care le-a contractat de la bănci și persoane fizice. Abia în momentul în care Dragnea l-a numit ministru, balanța venituri–datorii a intrat ușor pe plus.

Conform ,,Newsweek România”, în anul 2008, Orlando Teodorovici avea de plătit rate aproape egale cu veniturile. El avea rate de 4.500 de euro la venituri de 4.600 de euro. Conform sursei citate, „în fiecare an, Eugen Orlando Teodorovici plătește unor bănci, dar și unor persoane fizice, aproximativ 60.000 de euro pentru a acoperi împrumuturi cumulate de peste 800.000 de euro. Veniturile anuale ale fostului ministru de Finanțe, însă, erau, în cel mai bun caz, în jur de 50.000 de euro. Din ce trăia, deci, contabilul guvernului Dăncilă (la acea oră Teodorovici era ministru de finanțe, n.r.), dacă toate veniturile sale se duceau pe credite?”. Mister.

Datorii de 811.000 euro la bănci

Potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă în iunie 2020, Teodorovici are datorii către cinci surse: 352.230 de euro datorează către BCR, scadent în 2045; 221.317 de euro către BCR (credit de nevoi personale), scadent în 2045; 121.823 euro către Cre­dit Europe, scadent în 2033; 100.000 euro către o persoană fizică, scadent în 2021; 75.000 de lei din nou către o persoană, scadent în 2021.

Toate datoriile de mai sus se regăsesc și în Declarația de avere din 2018, aferentă anului fiscal 2017. În Declarația de avere din 2018, Teodorovici menționa câștiguri anuale din chirie de 36.000 de euro și de 93.000 de lei ca senator (19.000 euro). În total, Teodorovici a câștigat, în anul 2017, suma de 55.000 de euro, cu 5.000 de euro mai puțin decât ratele pe care trebuia să le plătească ­anual.

A lucrat toată viața la stat

Educația lui Teodorovici nu explică ascensiunea sa profesională. A terminat Facultatea de Comerț la Academia de Studii Economice și are un master în studii politice. Nu are nicio specializare și nu a participat la niciun curs în Occident.  Teodorovici s-a angajat înainte să termine o facultate.

El a termintat școala în timp ce muncea cu normă întreagă la stat, un aspect care ridică semne de întrebare în legătură cu modul în care a aprofundat economia și finanțele.  Între 1991 și 1997 a fost referent la Ministerul Transportului, urmând în paralel Academia de Studii Economice. ,,Întrebăm și noi, nu dăm cu parul, dacă Teodorovici avea program de bugetar între orele 8–16 la Ministerul Transporturilor, când se mai ducea la facultate”, scrie „Newsweek România”. Teodorovici este promovat expert în cadrul aceluiași mi­nister, iar apoi aterizează la Departamentul pentru Integrare Europeană (1999), unde a fost numit director (deși era un simplu economist).

În anul 2000 trece la Mi­nis­terul Afacerilor Externe, fiind director în Departamentul pentru Afaceri Europene (deși pregătirea lui educațională în domeniul diplomației este zero). Între 2000 și 2004 este Director în cadrul Ministerului Integrării Europene. Apoi, schimbă din nou ministerul și între 2004 și 2005 este Director la Ministerul Economiei, Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. Între 2007 și 2009 este secretar de stat la același minister, iar până în 2012 director la Curtea de Conturi. Între 2012 în 2015 devine ministrul Fondurilor Europene, apoi trece șef la Ministerul de Finanțe. Părăsește postul o dată cu guvernul Ponta. Își reia fotoliu de senator obținut în 2012.

Teodorovici și-a făcut toate studiile în timp ce era angajat cu normă întreagă la stat. El a încercat, timp de peste un deceniu, să obțină un doctorat pe care, în final, l-a abandonat. În CV-ul său oficial de pe vremea când era ministru, de pe siteul Ministerului de Finanțe, orice referire la doctorat a dispărut.

2 Comentarii

  1. Interesant cum de a aparut tocmai acum acest articol, dar si mai interesant este profilul ministrului de finante al tarii, care, pana mai ieri era de neegalat la competente!!
    Iata ca lupta interna din PSD incearca sa produca fisuri.
    NU-i asa ca dl Ciolacu este o ”rara avis” sau ”floarea de colț”, curată și imaculată în comparație cu carciumarul contabil cu datorii inimaginabile pentru un amarat de votant de la baza societatii.
    In alta ordine de idei, cum BCR a acordat aceste credite, scadente peste 25 de ani, care cumulate se apropie de 1.000.000 cu dobanzi cu tot!!!! Cati ani va avea la data scadentei ultimei rate tânărul Teodorovici?????????????
    Apropo: mai sunt astfel de specimene in partidul dlui Ciolacu? Cred ca ar trebui grabit Congresul PSD, ca sa vedem cu cine defilam.
    Dar, motiunea de cenzura cand va mai fi? Dl R Negoita ar putea sa fie premierul partidului? Dar dl. Codrin? Dar dl. Buzatu? Sau pe Vasileasca?Pe acestia cum ii vor multumi? Smecherii sau aranjat dupa ce s-au ”lepădat de Satana” pe la Curtea de Conturi si alte Agentii!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker