Actualitate

Fost senator de Buzău, lovitură dură în instanță pentru DNA, după patru ani de proces

După patru ani de proces, un fost senator PNL de Buzău reușește să anuleze probe importante în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la luare de mită. Doina Anca Tudor poate scăpa, astfel, definitiv de acuzații, după ce în primă instanță a primit achitare în cauză la Tribunalul București.

,,Admite cererile de ­cons­tatare a nulității absolute a probelor rezultate din auto­ri­zația nr. 1232/30.10.2013 emisă în baza încheierii nr. 122/30.10.2013 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, prelungită în baza încheierilor nr. 143/28.11. 2013 și nr. 162/23.12.2013 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul nr. 28/2013 al Înaltei Curți de Casație și Justiție (dosar de urmărire penală nr. 327/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție) formulate de inculpații Doina Anca Tudor și Daniel George Tudor. Exclude din materialul probator procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate în baza autorizației nr. 1232/30.10. 2013 emise în baza încheierii nr. 122/30.10.2013 pronun­țate de Înalta Curte de Casație și Justiție, prelungită în baza încheierilor nr. 143/28.11.2013 și nr. 162/23.12. 2013 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul nr. 28/2013 al Înaltei Curți de Casație și Jus­tiție (dosar de urmărire penală nr. 327/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), din datele de 15.10.2013 ora 17:54:18 (vol. II d.u.p. f. 273-274) și 15.10.2013 ora 17:17:37 (vol. II d.u.p. f. 276-277) și interceptările convorbirilor telefonice efectuate în baza autorizației menționate afla­te la dosarul cauzei, pentru care nu există procese-verbale de redare a convorbi­rilor telefonice”, se precizează în încheierea de ședință de la termenul din 16 iulie.

În 2018, magistrații Tribunalului București i-au achitat pe fostul senator Doina Tudor și pe fostul vice­preșe­dinte al ASF Daniel Tudor, în dosarul în care au fost judecați pentru complicitate la luare de mită, respectiv luare de mită.

„Achită pe inculpatul Tudor Daniel George, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită (…) Achită pe inculpata Doina Anca Tudor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită. Ridică seches­trul asupra sumelor de bani în lei și valută, pană la concurența sumei de 300.000 euro din conturile deschise pe numele inculpatului Daniel George Tudor. Cu apel”, se arată în minuta instanței. DNA a apelat sentința.

În acest dosar întocmit de DNA a fost judecat și fostul senator Marian Ovidiu, însă acesta a fost deja condamnat, anul trecut, la doi ani de închisoare cu executare.

Potrivit DNA, ,,în perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de ­asi­gurări, inculpatul Ovidiu Ma­ri­an a pretins de la acțio­narul majoritar al firmei respective (denunțător în cauză), pentru inculpatul Daniel George Tudor, suma de 3.000.000 de euro. Totodată, Marian Ovi­diu a sus­ținut că are influență asupra președintelui Comisiei de Supraveghere a Asi­gurărilor și că-l va determina pe acesta să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu”.

În acest context, Daniel Tudor ar fi fost cel care trebuia să intervină pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afa­ceri. Procurorii susțin că, din suma cerută, Ovidiu Marian ar fi primit 500.000 de euro, din care și-ar fi însușit 200.000 de euro. Restul banilor ,,au fost remiși inculpa­tului Tudor Daniel George în trei tranșe de câte 100.000 euro, o primă tranșă, în mod direct, iar următoarele două tranșe, în mod indirect, prin intermediul soției sale, Tudor Doina Anca, senator în Parlamentul României, persoană care cunoștea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât proveniența cât și scopul pentru care erau remise aceste sume de bani”, precizează DNA într-un comunicat de presă transmis la acea vreme.

Ulteriori remiterii sume­lor de bani, Daniel Tudor a emis o decizie prin care ,,s-au ignorat în totalitate consta­tările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății”, mai arată DNA.

În 2016, DNA a cerut arestarea preventivă a ­se­natoarei Doina Tudor, însă judecătorii Curții Supreme au decis ca aceasta să fie ­cer­cetată sub control judiciar. După pronunțarea instanței, Doina Tudor a declarat că acesta nu este finalul și că ea vrea să ajungă în fața judecătorilor: „Vreau să lămuresc situația și să încerc să-mi spăl numele”. Întrebată dacă există probe că a intermediat mita primită de fostul său soț, aceasta a spus că: „Nu. Mi-au prezentat inclusiv acea încheiere de la Înalta Curte de Casație și Justiție care nu ținea de cazul meu, în care se arăta că nu ­există dovezi. Nicio legătură, nicio probă că ar fi fost preluați sau de înmânare. Doar declarații și supoziții. O declarație a unui denunțător, care el, la rândul său, a fost denunțat de acel Carabulea”.

Întrebată cum sunt condițiile în arest, aceasta a spus că sunt incredibile și că Elena Udrea a fost „prea drăguță” când a vorbit despre acestea. „Este incredibil. Doamna Udrea cred că a fost prea drăguță când a vorbit despre condițiile din arest. Sunt condiții cumplite. Oamenii sunt foarte drăguți, am avut parte de oameni buni și politicoși”, a spus Doina Tudor înainte de a părăsi instanța.

DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare în cazul Ancăi Tudor, precizând că aceasta ar fi cerut de la omul de afaceri, prin același intermediar, suma de 3 ­mi­lioane de euro. Cererea procurorilor a fost admisă, după ce parlamentarii au dat 61 de voturi „pentru” și 57 de voturi „împotrivă”.

Trimisă în judecată de DNA, Doina Tudor și-a dat demisia din Senat începând cu 16 mai 2016.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker