Actualitate

Fost procuror, prins în flagrant de poliţiştii buzoieni când plasa bani falşi pe piaţă

Un fost procuror doljean a fost reţinut, miercuri seară, de poliţiştii buzoieni, după luni întregi de filaj într-un dosar ce viza punerea în circulaţie de bani falşi. Ulterior, individul, care era dat în urmărire în baza unei condamnări definitive cu executare,  a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă în formă continuată, punere în circulaţie de valori falsificate în formă continuată, înşelă­ciune în formă continuată şi deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori.

Poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 1.200 de bancnote de 50 şi 10 lei susceptibile a fi contrafăcute.

,,În ziua de 11 decembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au prins în flagrant, pe raza municipiului Iaşi, un bărbat de 44 de ani din judeţul Dolj, imediat după ce plasase 4 bancnote de 10 lei, susceptibile a fi contrafăcute. În urma controlului corporal, asupra bărbatului au mai fost găsite alte 140 de bancnote în cupiură de 10 lei şi 15 bancnote în cupiură de 50 lei.

Ulterior, poliţiştii au efectuat 4 percheziţii domiciliare în locaţii frecventate de suspect, ocazie cu care au ridicat în vederea continuării cercetărilor alte 1200 bancnote contrafăcute în cupiuri de 10 şi 50 lei, un laptop, o imprimantă, un scanner, folii transparente şi alte unelte folosite pentru falsificarea bancnotelor”, precizează IPJ Buzău.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Buzău, împreună cu procurorii din carul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, în perioada septembrie – decembrie a.c., au documentat activitatea infracţională a bănuitului ­des­pre care s-au obţinut date şi informaţii că are preocupări în ceea ce priveşte falsificarea de banconte de 50 şi 10 lei şi plasarea acestora în mai multe judeţe din ţară.

Pe parcursul documentării s-a stabilit că suspectul frecventa diferite locaţii din ţară, Cluj, Braşov, Sibiu şi Iaşi, locaţii care erau în general camere închiriate.

De asemenea, poliţiştii au stabilit că aparatura folosită pentru falsificarea de bancnotele era păstrată în Cluj, unde revenea ­pe­riodic pentru a produce falsuri. Odată falsificate, bancnotele erau plasate tot de către bănuit în aproape toate judeţele din ţară, în general în zone aglome­rate, profitând de neatenţia persoanelor care încasau banii.

Urmare a activităţilor desfăşurate pe timpul ­do­cumentării s-a stabilit că bărbatul este dat în urmărire naţională, pe numele acestuia fiind emis mandat de arestare preventivă, în lipsă, pentru mai multe infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu un prejudiciu important.

Doljeanul a fost prezentat Judecătoriei Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării şi înşelăciune iar instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile au beneficiat de suportul de specia­litate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi al poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Iaşi, Craiova, Cluj şi Braşov.

Fostul  procuror craio­vean, Mihai Drăgoi, care în ultimii ani activa ca executor judecătoresc, a fost prins cu bancnote false la cumpă­rături.

Trecutul său ascunde 29 de infracţiuni de înşelă­ciune, înşelăciune în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals în înscrisuri, abuz de încredere, abuz în serviciu şi fals în declaraţii în formă continuată, stabilindu-se o pagubă de 1,7 milioane de euro.

Mihai Drăgoi este un personaj cunoscut în lumea magistraturii craiovene. Ani la rând a fost purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În 2011, printr-un decret semnat de Traian Băsescu, a ieşit din magistratură. A fost avocat o scurtă perioadă de timp, apoi s-a înscris în Uniunea Executorilor Judecătoreşti. ­Afa­cerea fostului procuror a mers ca pe roate până în septembrie 2018, când a dispărut de la serviciu şi domiciliu. Angajaţii au găsit în dimineaţa zilei de 17 septembrie toate birourile răvăşite, iar din sertare dispăruseră toate documentele, scrie adevarul.ro.

Pe una dintre mese, angajaţii au găsit, în schimb, contractele lor de muncă încheiate începând cu data de 18 septembrie şi o procură din care reieşea că Mihai Drăgoi ar fi plecat în Grecia.   Ulterior, procurorii au început să primească plângeri din partea clienţilor lui Drăgoi care spuneau că i-au dat executorului judecătoresc mii de euro avans pentru a putea achiziţiona imobile la un preţ avantajos, ce se aflau în procedura de executare silită. Procurorii au primit 32 de plângeri.

Ulterior, în martie 2019, a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker