Cultură

Florina Potîrniche: „Îmi doresc să facem din Centrul Cultural Alexandru Marghiloman motorul care să transforme Buzăul într-un oraș atractiv”

Invitată, sâmbătă seara, la emisiunea „Live Nights”, realizată în Vila Albastros a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, Florina Potîrniche, manager al acestei instituții subordonată Primăriei Buzău, a vorbit despre proiectele pe care își dorește să le aducă nu doar în Centru, ci în întreg județul Buzău. Live Nights este un proiect pe care Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” l-a lansat împreună cu Primă­ria municipiului Buzău și presupune sesiuni de muzică live transmise în direct, din Vila Albatros, în fiecare sâmbătă seara.

„În planul de management care, într-adevăr, este pe cinci ani, mi-am propus ca acest loc să devină foarte accesibil pentru întreaga comunitate buzoiană și să nu rămânem numai la acest loc, ci să ieșim din el și să facem pași mici, dar siguri, către tot orașul, să transformăm întregul oraș. De fapt, aceasta este și viziunea pe care eu am propus-o: să facem din Centrul Cultural Alexandru Marghiloman motorul cultural și educațional care să transforme Buzăul într-un oraș atractiv, un oraș de înaltă vitalitate culturală, pentru că Buzăul, conform studiilor, este pe ultimele locuri în ceea ce privește vitalitatea culturală. Fac acest lucru prin trei direcții majore pe care le-am propus în planul de management.

În primul rând, aducând cultura, educația și arta mai aproape de oameni. Există această tendință de a organiza evenimente culturale care sunt destul de închise și care nu permit accesul oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele, oamenii din comunitățile defavorizate, oameni din cartiere în care nu a ajuns niciodată un spectacol sau oameni care nu-și permit să plătească un bilet ca să vadă un concert extraordinar. Una dintre direcțiile din plan este de a merge cu proiecte țintite către aceste comunități, de a ieși din Centrul Cultural Alexandru Marghiloman și de a face arta, educația și cultura accesibile pentru toți. Vom face acest lucru prin spectacole, concerte, conferințe pe care să le susținem în spații deschise, având în vedere că suntem acum și în pandemie și cred că îmi încep mandatul într-una dintre cele mai dificile perioade din ultimii 30 de ani  și atât pentru cultură, cât pentru educație. Este o perioadă de mare confuzie, care mai degrabă a scos la iveală multe temeri decât încredere și optimism pentru viitor. Eu cred că toate lucrurile trebuie construite din optimism și din posibilitate”, a spus aceasta în timpul emisiunii.

„Mă tem că visurile mele se vor lovi de probleme legate de administrația publică”

Conacul, pentru că așa era numit înainte de reabilitare, a fost restaurat în anul 2015, devenind astfel Centru Cultural. De atunci, acest loc nu a ieșit în evidență cu proiecte culturale sau educaționale, așa cum probabil se așteptau buzoienii, dar venirea la conducere a Florinei Potîrniche este un bun prilej de a evidenția Buzăul pe harta țării.

„Mai am temeri legate de faptul că visurile mele se vor lovi de probleme legate de administrația publică, pe care eu nu le cunosc, sau am temeri legate de lipsa mea de experiență în domeniul acesta. Sunt un om căruia îi place să învețe, evident. Îmi este frică în această perioadă, dar, din experiența mea, când mi-a fost frică și a trebuit să încerc să fac anumite lucruri, au ieșit lucruri minunate. Mi-am propus să păstrăm lucrurile care au funcționat foarte bine în Centru, dacă au existat festivaluri la a treia sau a patra ediție, cum este conceptul <Arată artă>. <Live nights> a pus pe hartă Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și a demons­trat că se pot  face în pandemie lucruri care funcționează” a mai declarat aceasta.

Unul dintre proiectele care ar urma să aibă loc pe 1 iunie, dacă situația impusă de pandemie o va permite, este cel pe care Centrul îl desfășoară deja de patru ani, respectiv „Arta printre blocuri”, despre care managerul centrului spune că își dorește să fie într-adevăr printre blocuri și să aleagă anul acesta patru cartiere în care să meargă și să desfășoare spectacole pentru copii, deoarce se va numi „Arta Blocului Junior”. Mai mult, aceasta a spus că vor gândi un concept care să meargă și în mediul online, în cazul în care pandemia nu va permite desfășurarea evenimentului fizic, întrucât a nu face nimic nu este niciodată o opțiune pentru ea.

La aceste evenimente, Florina Potîrniche își doreș­te să existe și o interpretare în limbaj mimico-gestual, deoarece nu toți organizatorii unui eveniment sunt orientați către astfel de oameni.

„Mi-ar plăcea foarte mult ca Centrul Cultural Alexandru Marghiloman să devină și un spațiu educațional prin cultură. Vreau să facem ateliere periodice cu personalități din toată țara, să vină și persoane care au o carieră în muzică, teatru, literatură sau pur și simplu sunt oameni de afaceri foarte buni. Tinerii din comunitatea noastră au nevoie de astfel de modele și vreau să îi aducem cât mai aproape de comunitate” a declarat directorul Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”.

„Am nevoie de oameni pentru scrierea de proiecte pentru finanțare”

Pentru că instituția nu dispune de un buget propriu, Florina Potîrniche s-a gândit să creeze spații pentru a genera astfel de venituri. Astfel, o cameră se  transformă în cafenea, în care oamenii pot veni să bea un ceai sau o cafea și să citească liniștiți o carte din biblioteca pe care Centrul o deține. O altă schimbare se va face în camera de teatru, care ar urma să fie transformată într-un magazin de suveniruri, iar Centrul nu ar mai fi dependent sută la sută de banii pe care îi primește din bugetul local. Mai mult, managerul centrului își dorește ca în fiecare an să fie cel puțin o propunere pentru a atrage fonduri externe, iar pentru acest lucru are nevoie de oameni specializați. „Am nevoie în echipă de oameni care să se specializeze pe scrierea de proiecte, pentru că îmi doresc mult să avem aici un nucleu de concepere a proiectelor și de transformare a ideilor, care vin pe partea de cultură și de educație la nivelul municipiului, în proiecte concrete. Vreau să ne orientăm către aceste surse de finanțare și să generăm venituri proprii către Centru. Îmi mai doresc tare mult să nu avem la Centru impresia că suntem cei mai buni, ci dimpotrivă, să fim noi cei care deschidem cooperarea cu toate celelalte centre și instituții din județ. Vreau să începem să lucrăm cu Muzeul Județean, cu Biblioteca Județeană, cu Palatul Copiilor, cu toate instituțiile publice sau private care fac ceva în acest domeniu”, a adăugat aceasta.

Pentru a reuși să țină oamenii la curent cu toate activitățile pe care Centrul Cultural Alexandru Marghiloman le va desfășura, Florina Potîrniche a început să lucreze și la un site. „Urmează să construim și un website care să susțină o platformă de înscriere la tot ceea ce înseamnă ateliere și cursuri pe care le va oferi Centrul Cultural, dar și un magazin on-line, atunci când vom putea să lansăm astfel de magazine, și în general să prezinte ceea ce facem aici la Centru, pentru că în prezent nu se vede foarte clar activitatea de aici nici în mediul on-line, nici în comunitatea buzoiană” .

Unul dintre proiectele educaționale buzoiene în care Florina Potârniche deja  s-a implicat alături de viceprimarul Oana Matache este programul-pilot „Clase de inspirație finlandeză”. Sâmbătă a avut loc o întâlni­re cu Simona Vonica, director la „Școala Finlandeză ERI” Sibiu și Ari Pokka, la care Oana Matache a participat alături de Florina Potîrniche. Proiectul urmează să demareze în luna august, iar Buzăul va beneficia de tot sprijinul în implementarea unui program unic în România, din partea unor creatori de școli cu copii fericiți și pregătiți pentru viață.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker