Administrație

După ce a pierdut alegerile, un fost primar rămâne și fără locul din Consiliul Local

După ce a pierdut lupta pentru un nou mandat de primar al comunei Calvini, Nicolae Curelea a rămas și fără locul în Consiliul Local. Prefectul județului Buzău, Silviu Iordache, a emis joi, 15 aprilie, ordinul privind constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a acestuia a mandatului lui Nicolae Curelea și a declarat vacant locul ocupat de acesta în Consiliul Local Calvini. Conform Codului Admi­nistrativ, mandatul înlocui-torului său urmează să fie validat la Judecătoria Pătâr­lagele din lista de supleanți a Partidului Social Democrat.

În octombrie 2019, primarul comunei Calvini nu a reușit să convingă judecă-torii de la Curtea de Apel Ploiești că a participat la o ședință a Consiliului de Administrație a Școlii Gimnaziale „Dumitru Ionescu“ doar în calitate de invitat – și nu de reprezentant al administrației publice locale -, ceea ce i-a și atras starea de incompatibilitate stabilită în 2017 de Agenția Națională de Integritate. Judecătorii din Prahova au admis recursul unității școlare la hotărârea pe fond de la Tribunalul Buzău prin care Nicolae Curelea a primit câștig de cauză.

„Casează sentința recurată și, în rejudecare, respinge acțiunea ca neîn­temeiată. Definitivă”, se preci­zează în minuta sentinței de la Curtea de Apel Ploiești. Aceasta după ce instanța a decis că „reclamantul (n.r., primarul Nicolae Curelea) avea reprezentarea că participă la ședințele consiliului de administrație, prin activitatea desfășurată exprimându-și punctul de vedere în sensul manifestării de voință exprimată”. Mai exact, reprezentanții școlii din Calvini au depus în faza de apel o adresă prin care s-a solicitat Primăriei să numească doi reprezentanți în Consiliul de Administrație și care este semnată chiar de către Curelea. De altfel, toate înscrisurile Convocării pe care avocatul unității școlare le-a depus la dosar sunt semnate la rubrica „membru” și de către primar.

După ce a pierdut alege-rile locale în favoarea contracandidatului său de la PNL, din cauza căruia a dizolvat Consiliul Local, Nico­lae Curelea a primit, pe 13 octombrie 2020, un răspuns nefavorabil de la Curtea de Apel Ploiești în procesul cu Agenția Națională de Integritate, fiindu-i respinsă contestația, ca neîntemeiată, la decizia de incompatibilitate. Decizia a rămas definitivă după ce Curelea nu a mai atacat-o cu recurs în termenul legal. Ca urmare, ANI a cerut încetarea mandatului de consilier local al fostului primar.

Agenția Națională de Integritate a anunțat, în luna iulie 2017, că, în perioada 27 iulie 2012 – 4 septembrie 2013, Nicolae Curelea, primarul comunei Calvini, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu“ din localitate. Acesta a încălcat astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potri­vit căruia „funcția de primar (…) este incompatibilă cu (…) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes națio­nal sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice (…)“, după cum se preciza în comunicatul Agenției Naționale de Integritate.

Curelea a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Ploiești, iar la al doilea termen procesul a fost suspendat după ce primarul comunei Calvini a chemat în judecată Școala Gimnazială „Dumitru Ionescu“ pentru anularea unui proces-verbal al Consiliului de Administrație al unității de învățământ din data de 16 octombrie 2012. În luna februarie 2019, un complet al Tribunalului Buzău i-a admis cererea și a anulat în parte procesul verbal și a dispus anularea punctului 1 din document, unde apă-reau numele și prenumele primarului.

„Eu am participat doar ca invitat la ședințe. În schimb, în procesul verbal apare numele și prenumele meu, dar fără semnătura mea, în calitate de membru. Mie nu mi-a adus nimeni la cunoștință vreodată calitatea de membru”, declara, pentru OPINIA, primarul comunei Calvini, Nicolae Curelea. Acesta spune că decizia ANI este rezulta­tul „uneltirilor” dușmanilor săi politici care l-au vrut dus din Primărie. În octombrie 2019, un complet al Curții de Apel Ploiești a admis recursul unității școlare. „Casează sentința recurată și în rejudecare, respinge acțiunea ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în hotărârea instanței.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker