Economic

Florin Barbu: Căutați produse românești!

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că probele recoltate de către autorităţi în cadrul programului „Tomata” nu au relevat depăşiri ale unor compuşi chimici utilizaţi de către fermieri şi recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse româneşti.

Ministrul transmite că, dacă situaţia o va impune, se vor intensifica verificările în teren.

În data de 29 ianuarie 2024, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a trimis în judecată cinci persoane pentru comiterea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice neautorizate pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă calificată, după ce ar fi comercializat şi folosit substanţe chimice periculoase cu bună ştiinţă la înfiinţarea unor culturi de castraveţi şi roşii, deşi o bună parte dintre produsele respective erau neomologate şi nocive pentru consumatori. Potrivit ministrului Agriculturii, din datele puse la dispoziţie de autorităţi, nu există indicii că în cadrul programului „Tomata” s-au folosit pesticide peste limita admisă de lege, motiv pentru care precizează că legumele sunt sigure pentru consum.

„O să intensificăm controalele, o să port discuţii cu Autoritatea Naţională Fitosanotară (ANF) şi cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Din probele pe care noi le-am luat la programul de tomate, pe ajutoare de minimis, nu am avut probleme de această natură. Pe programul <Tomata>, din probele recoltate de ANF şi ANSVSA nu au fost rezultate înregistrate cu depăşiri de pesticide, aşa că legumele româneşti sunt sănătoase, nu au nicio problemă din a fi comercializate. Pe consumatori îi sfătuiesc să caute produse româneşti şi să consume produse româneşti iar fermierii ştiu ce au de făcut şi nu vor folosi aceste pesticide”, a precizat pentru „Agerpres” ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker