Actualitate

Finanțare de aproape 1 milion de euro pentru Centrul de recuperare de la Stâlpu

• Proiectul „ÎMPREUNĂ – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități” este implementat de către DGASPC, în parteneriat cu Fundația „Crucea Alb-Galbenă”

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău a lansat miercuri, 31 martie, în cadrul unui eveniment, proiectul „ÎMPREUNĂ – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități”, proiect ce se desfășoară în parteneriat cu Fundația „Crucea Alb-Galbenă” Buzău, depus în cadrul programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021, proiect menit să reorganizeze Centrul de recuperare și reabilitare pentru persoane adulte cu handicap de la Stâlpu, aflat în subordinea DGASPC.

În deschiderea evenimentului, directorul executiv al DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu, a ținut să le mulțumească, în primul rând, colegilor care s-au implicat în acest proiect, reușind astfel să primească finanțare. „Am participat în competiție cu peste 100 de proiecte la nivel național, le mulțumesc colegilor că s-au implicat în proiect și au reușit să acumuleze, cred al doilea sau al treilea punctaj, și să obținem finanțare. În principal ne dorim ca în cazul serviciului pe care noi îl administrăm de pe raza comunei Stâlpu să construim o locuință de tip protejat, care să respecte toate standardele și normele care ni se impun nouă, serviciilor sociale, și în mod deosebit, în parteneriat cu Crucea Alb-Galbenă, să înființăm acolo un Centru de zi care să furnizeze terapii recuperatorii din toate domeniile (…) Noi considerăm că este un prim pas, ne dorim să continuăm să atragem fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de servicii, întrucât numărul de persoane, copii și adulți, care sunt încadrați în grade de handicap și care se află în grija familiilor extinse la nivelul județului, este unul destul de mare și lipsa de servicii sau insuficiența serviciilor am vrea să o reducem. Perioada de implementare a proiectului este una de 35 de luni, iar finanțarea, care se apropie de un milion de euro, are rata grantului de 100%. Noi avem o experiență similară cu implementarea unor astfel de proiecte și cunoaștem constrângerile și condiționările acestor fonduri, întrucât am reușit în anii din urmă să înființăm un centru destinat victimelor violenței domestice, din aceleași tipuri de fonduri.”

Ce presupune proiectul

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea, în comunele Stâlpu, Merei, Pietroasele și Ulmeni, a serviciilor sociale integrate pentru persoanele cu dizabilități, care să contribuie la creșterea accesului persoanelor din grupul țintă principal la servicii adaptate nevoilor individuale și la creșterea nivelului de satisfacție a grupului-țintă, cu privire la calitatea serviciilor. Activitățile vizează un grup-țintă principal alcătuit din 105 persoane adulte cu dizabilități ce au domiciliul în aria de implementare a proiectului și alte două grupuri-țintă secundare, respectiv dezvoltarea profesională a specialiștilor care desfășoară activitatea în sfera asistenței adulților cu dizabilități și sprijin acordat familiilor persoanelor cu handicap.

Care sunt așteptările acestui proiect?

De la acest proiect se așteaptă, în primul rând, înființarea a două servicii sociale, respectiv o locuință protejată și un centru de zi, care să ofere servicii și activități integrate atât persoanelor din rezidență, cât și celor din comunitate. Mai mult, se așteaptă 40 de specialiști participanți la cursuri de formare și sesiuni de instruire în domeniul serviciilor socio-medicale pentru persoane cu dizabilități. Fundația „Crucea Alb-Galbenă”, partener în acest proiect, a fost reprezentată, la acest eveniment, de Bogdan Bordeiu, care de mai bine de 15 ani se implică în partea de IT a fundației. „După cum se știe, Fundația <Crucea Alb-Galbenă> este o organizație care furnizează servicii persoanelor cu nevoi de îngrijire la domiciliu. Am fost delegat astăzi, întâmplător sau nu, să vă spun că ne simțim onorați că am reușit să fim selectați ca parteneri în acest proiect. Sperăm să ne ridicăm la nivelul așteptărilor. Fundația <Crucea Alb-Galbenă>, filiala Buzău, se va implica în următoarele operațiuni: instruirea personalului de specialitate și a familiilor persoanelor cu dizabilități cu privire la îngrijirea acestora, consiliere medicală, participă la elaborarea unui Ghid de bune practici, care va cuprinde o secțiune dedicată îngrijirii la domiciliu a persoanelor cu ­dizabilități, precum și o listă a serviciilor medicale ce pot fi accesate la nivelul județului Buzău”, a spus Bogdan Bordeiu.

La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care s-a arătat foarte încântat de acest proiect, mulțumindu-le reprezentanților DGASPC Buzău pentru efortul pe care îl depun, dar și celor de la Fundația „Crucea Alb-Galbenă” pentru parteneriat și implicare. „Nu pot să încep fără a mulțumi Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și, bineînțeles, Fundației <Crucea Alb-Galbenă>, pentru implementarea acestui proiect. Eu consider că este un proiect generos, pentru niște oameni care chiar au nevoie, și cu acest lucru putem să dovedim că în fața lui Dumnezeu și în societate, în general, indiferent de ce probleme vor avea oamenii, suntem egali. Încă o dată, chiar dacă mă repet, vreau să mulțumesc sincer-sincer, pentru tot ceea ce face în primul rând instituția care este în coordonarea Consiliului Jude­țean, DGASPC, chiar este o instituție unde oamenii sunt adevărați eroi, pentru că în fiecare zi se confruntă cu anumite probleme și cu o anumită categorie de oameni. Eu cred că este un obiectiv generos ce ­ne-am propus prin aceste Granturi Norvegiene, pentru că are o arie mare de acoperire, pentru că se referă la mai multe comunități, mă refer aici la Stâlpu, Pietroasele, Merei. Pe lângă cei 40 de specialiști ce vor participa la aceste cursuri, vor participa și membrii familiei care sunt interesați. M-a informat doamna director că sunt 120 de persoane și cred eu că acesta este un gest de normalitate. Mi-aș dori ca împreună să putem să implementăm mai multe proiecte de acest gen. Zic eu că acest proiect va fi chiar un real succes. Sper ca toată lumea să înțeleagă că trebuie să acordăm atenție tuturor persoanelor, indiferent de culoarea pe care o au sau de problemele de sănătate, pentru că toți facem parte din societate”,  a adăugat acesta.

Din partea Consiliului Județean a fost prezentă și Mirela Oprea, director al Direcției Juridice. „Vreau să vă spun că acest proiect reprezintă foarte mult pentru tinerii din Stâlpu. Ei au nevoie să cunoască și alte metode de recreere, să intre în contact, la nivelul lor de percepție, și cu tineri cu dizabilități care provin din familie. Faptul că Fundația <Crucea Alb-Galbenă> cu care și noi colaborăm de foarte mulți ani, este implicată alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Potecția Copilului în acest proiect, sincer vă spun, ne dă încrederea totală că tot ceea ce se va întâmpla prin implementarea acestui proiect va contribui în mod semnificativ la ceea ce înseamnă viața acestor tineri, și pentru unii dintre ei, viața li se va prelungi. Este un lucru merituos pentru Direcție, deoarece știu că de mult timp încearcă să introducă și Centrul de la Stâlpu în acest sistem de accesare de fonduri europene. Iată că șansa a venit și cred că după implementarea acestui proiect vom găsi, pentru că ei mai au și alte proiecte similare pe care să le aplicăm în alte centre, cum este Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională de la Râmnicu Sărat, care oricum face obiectul a două proiecte, fonduri europene și programe de interes național, să meargă mai departe și să dăruim un strop de viață, de dăruire acestor persoane cu dizabilități.”

În final, directorul executiv al DGASPC, Loredana Dorobanțu, a ținut să le mulțu­mească celor de la Fundația „Crucea Alb-Galbenă” pentru parteneriat: „Vă mulțumim! Suntem convinși că așa cum îi cunoaștem, profesioniști, pe colegii și colaboratorii noștri de la fundație, vor aduce un plus de valoare serviciilor care vor fi dezvoltate în pragul acestui proiect”.

După finalizarea proiectului, DGASPC Buzău va continua activitățile de furnizare a serviciilor sociale în cadrul locuinței protejate și în cadrul Centrului de zi. Serviciile sociale vor fi furnizate pe o perioadă de minim cinci ani de la terminarea proiectului, cu menținerea capacităților de zece locuri în cadrul locuinței maxim protejate și de 30 de locuri, în cadrul Centrului de zi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker