Administrație

Finanţare de 70 de miliarde lei vechi pentru Bălăceanu

Afişarea bannerelor, care prezintă fiecare dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, este, deocamdată, singurul semn în viaţa reală că ne-am afla într-un exerciţiu politic ce se repetă o dată la patru ani. Campania electorală, cu toate „ingredientele”, se poartă în mediul virtual, cei mai activi, evident, fiind reprezentanţii opoziţiei, pentru că, cel puţin la Buzău, cu excepţia a două unități administrativ-teritoriale, toţi şefii de administraţii locale au şansa să fie beneficiarii direcţi ai finanţărilor pentru proiecte de investiţii, multe dintre ele depuse chiar şi înainte de ultimele alegeri (2020; de aceea, priorităţile primarilor în funcţii sunt îndreptate către implementarea proiectelor cu care au atras finanţările!

Primarul comunei Bălăceanu, social democratul Gică Geangoş, este unul dintre beneficiarii unor finanţări, fie de la bugetul consolidat al statului, fie prin diverse programe europene, asumate prin Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sau, cum ar fi, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Cea mai mare investiţie, a cărei documentaţie tehnică se află în faza de semnare a contractului pentru proiectare şi execuţie, vizează modernizarea sistemului local pentru alimentarea cu apă potabilă a gospodăriilor din comuna Bălăceanu. Valoarea totală a investiţiei va fi de peste 70 de miliarde de lei vechi. Trebuie spus că, în cazul localităţilor de gradul II sau III, în care principalul indicator de performanţă este numărul de locuitori, obţinerea unei finanţări de nivelul celei tocmai atrase de primarul Geangoş este un adevărat exerciţiu de tenacitate. Poziţionarea geografică, oarecum izolată, constituie un alt element în minus atunci când vine momentul evaluării, pentru că nu poate fi vorba despre asocieri cu alte unităţi administrative, ceea ce ar favoriza acumularea de punctaje. De altfel, alocarea financiară pentru modernizarea serviciului public pentru distribuţia apei potabile a exclus programele europene, aceea fiind zona în care comunităţi de nivelul celei de la Bălăceanu cu greu ar putea atinge punctaje suficiente. Drept pentru care finanţarea a fost obţinută de la bugetul statului, prin Programul Naţional „Anghel Saligny”.

Totuşi, la Bălăceanu vor ajunge şi două finanţări pe programe europene, una pe filiera AFIR, care sprijină, expres, investiţii în zonele rurale, cea de-a doua pe Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, finanţări convenite în termeni mai largi, pentru depăşirea handicapurilor create de traversarea perioadei pandemice, în diferite domenii de activitate la nivel naţional. Astfel, în perioada imediat următoare va fi finalizat proiectul destinat modernizării şi dotării terenului de sport din localitate, fiind vorba despre achiziţionarea unui container în care va fi amenajat vestiarul sportivilor, precum şi 20 de bănci din beton, care vor fi amplasate în zona terenului. Containerul şi băncile au fost achiziţionate cu suma de 85.354 lei. Cea de-a doua finanţare prevede dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţii de învăţământ din localitate, un proiect în valoare de 786.709 lei.

Articole similare