Sport

Ca ploaia după secetă

Victoria de duminică a Gloriei a adus bucurie în tribune și ușurare în vestiar

„Ori, ora, Buzău’ intră-n A”, s-a auzit în repetate rânduri pe finalul meciului dintre Gloria și Csikszereda. Un slogan strigat, probabil, și în 1978, atunci când mulți dintre suporterii prezenți duminică la stadion nu erau născuți. Băieții din Crâng au dispus de Csikszereda, principala contracandidată la promovarea directă, rezultat care dă cu totul altă dinamică cursei către Superligă.

Gloria a început bine partida, „s-a urcat peste adversar” încă din primele minute, în încercarea de a înscrie și de a scăpa de presiunea unui public destul de sever, precum cel de la Buzău. Prima mare ocazie a venit chiar după 15 minute, la șutul lui Cristi Dumitru, puțin peste poarta lui Gyenge. La numai un minut distanță, Akhmatov a trecut, la rându-i, pe lângă deschiderea scorului, după ce a tras de la 16-17 metri, întinzându-l bine pe goalkeeperul ciucanilor.

Golul a venit, totuși, după o fază frumoasă de atac, la originea căreia a stat Dobrosavlevici. Fundașul născut la Moldova Nouă a văzut un spațiu liber în flanc, a urcat în atac creând superioritate, iar o combinație cu Mihnea Rădulescu a trimis inspirat la marginea careului pentru Perianu. Mijlocașul împrumutat de la FCSB a șutat plasat, lângă bară, fără speranțe pentru Szilard Gyenge. După gol, Gloria a menținut ritmul o perioadă, însă spre finalul primei reprize a permis și adversarului să urce mai mult. Ciucul a avut primul șut pe poartă abia în minutul 41, când Jebari l-a încercat pe Greab, dar experimentatul goalkeeper a prins cu siguranță.

Partea secundă a jocului a avut-o mai tot timpul în ofensivă pe Csikszereda, în timp ce Gloria a jucat cartea contraatacului. I-ar fi putut ieși prin Rădulescu, în minutul 59, când a avut un șut puternic din careu, dar Gyenge a respins salvator de sub transversală. Și Benzar (73) a avut o oportunitate bună să mărească avantajul de pe tabelă, dar a trimis puțin pe lângă bara din dreapta, după o altă fază de contraatac jucată bine de buzoieni.

Pe final, Gloria a apărat rezultatul cu toți oamenii în propria jumătate. Din fericire, băieții lui Prepeliță au știut să sufere, fiind pragmatici, cinici chiar în unele momente. Din fericire, nu au mai apărut erorile din partidele cu Mioveni și Slobozia, astfel că fluierul care a consemnat încheierea partidei a adus toate punctele la Buzău, declanșând bucuria în tribune.

După meci, Andrei Prepeliță a adus din nou în discuție retragerile în apărare menite să conserve avantajul: „Și dup-aia, a doua repriză, frica asta de a câștiga… nu mai punem aceeași presiune pe adversar, ne retragem. La meciul ăsta, din fericire pentru noi, n-am primit gol. Trăim periculos. Nu sunt mulțumit de lucrul ăsta, pentru că ne sunt vii amintirile de la Mioveni și Slobozia”.

Tânărul tehnician a ținut totuși să sublinieze că presiunea obiectivului este factorul care impietează asupra aspectului jocului elevilor săi: „Cred că și din cauza presiunii. Știm că toată lumea așteaptă spectacol. Făceam spectacol dacă eram o echipă care nu avea niciun obiectiv. În primul rând, trebuie să fim o echipă care se apără bine și când avem șansa de a marca, să o fructificăm”.

Grație succesului de duminică, Gloria face rocada cu Csikszereda, urcând până pe locul patru al clasamentului, poziție care dacă este menținută asigură promovarea directă. Buzăul are 41 de puncte, două mai multe decât gruparea din Miercurea Ciuc. Joi, urmează alt test important, cel de pe teren propriu cu Hunedoara. Meciul este programat de  la ora nouăsprezece.

Articole similare