ActualitateCultură

Festivalul de muzică folk „Vali Sterian”, la Râmnicu Sărat

Iubitorii muzicii folk sunt așteptați astăzi și mâine, de la ora 18.00, să se bucure de muzica unor artiști foarte cunoscuți, în cadrul Festivalului de muzică folk „Vali Sterian”, ce are loc la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, din Râmnicu Sărat. Organizatorii anunță că intrarea este gratuită, însă doritorii trebuie să știe că locurile sunt limitate.

Programul Festivalului de muzică folk se prezintă astfel:

Sâmbătă, 17 septembrie:

  • Cristi Luca Band
  • Emeric Imre
  • Mircea Vintilă
  • Ducu Bertzi

Duminică, 18 septembrie:

  • Cornel Tudose Band
  • Florin Ioan Thomits
  • Dinu Olărașu
  • Marius Bațu

Valeriu Sterian s-a născut la data de 21 septembrie 1952, în satul Știubei, din comuna Râmnicelu, județul Buzău și a fost un muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk și rock. A fost unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, cea din anii ’70. Remarcându-se deopotrivă ca muzician și poet, Vali Sterian a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock. Iubitor de protest și cu un spirit acid, Vali Sterian a reprezentat un segment artistic practic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești. Pendulând între ironie și cinism, a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.

De-a lungul activității sale a colaborat cu importanți muzicieni români precum Dan Andrei Aldea, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu. A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca Joan Baez și Cliff Richard și a sprijinit mulți tineri muzicieni de folk, rock sau pop. S-a stins din viață pe 16 septembrie 2000, cu câteva zile înaintea aniversării a 48 de ani, răpus de cancer.

Articole similare